Ρεύμα: Νέα ρεκόρ στις χονδρεμπορικές τιμές, με ελληνική πρωτιά

Σπάνε κοντέρ οι τιμές, φτάνοντας την Τρίτη 334,03 ευρώ/MWh. Η Ελλάδα έρχεται 1η ως προς την ακρίβεια το Νοέμβριο στην Ευρώπη. Αυξημένο 250% το ενεργειακό κόστος φέτος σε σχέση με πέρυσι. Άνοδος εισαγωγών στο 15,62%.

Ρεύμα: Νέα ρεκόρ στις χονδρεμπορικές τιμές, με ελληνική πρωτιά

Άλλο ένα ρεκόρ κατέρριψε η χώρα μας τον Νοέμβριο. Είχε τη μεγαλύτερη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, με 228,87 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 198,32 ευρώ του Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας energylive.cloud.

Μία ακόμη σύγκριση, που προκαλεί δέος.

  • Στο 11μηνο του 2021, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 105,4 ευρώ/MWh. Είναι η δεύτερη, κατά σειρά, στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία, που έκλεισε στα 111 ευρώ.
  • Στο 11μηνο του 2020, η αντίστοιχη χονδρεμπορική τιμή ήταν μόλις στα 43,81 ευρώ, δηλαδή, σχεδόν δυόμισι φορές φθηνότερη. Το ενεργειακό κόστος, συνεπώς, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέτος, ένα μήνα πριν κλείσει ο χρόνος, είναι ακριβότερο κατά 250%!
  • Αν συνυπολογίσει κανείς και την πρεμιέρα του Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ζήτησης, καθώς μπαίνουμε στους χειμωνιάτικους, δύσκολους μήνες, τίποτε δεν αποκλείει να φθάσει τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος σήμερα στο κατώφλι του Δεκεμβρίου είναι στα 236,57 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,20% σε σχέση με χθες. Για να εκτοξευθεί στη διάρκεια της ημέρας και στο ανώτατο επίπεδο των 334,03 ευρώ/MWh.

Το αξιοπερίεργο, ωστόσο, είναι ότι παρά τους αυξημένους ανέμους, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα είναι περίπου στο 26%, μαζί με της Κρήτης, με το φυσικό αέριο να κυριαρχεί με ποσοστό 45,50%.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές είναι αυξημένες, στο 15,62%. Προφανώς γιατί η Βουλγαρία έχει χαμηλότερη τιμή από εμάς, οπότε λόγω σύζευξης και αλγόριθμου, υπερτερούν σήμερα οι εισαγωγές (από τη φθηνότερη στην ακριβότερη αγορά).

Ωστόσο, η Κεντρική Ευρώπη έχει πιο αυξημένες τιμές, οπότε εκτιμάται ότι πιθανότατα οι εισαγωγές, με τις έμμεσες, καταλήγουν αθροιστικά να είναι ακριβότερες, συμβάλλοντας στο «τσίμπημα» της δικής μας τιμής. Η αξιοποίηση των λιγνιτών παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σήμερα είναι στο 5,25%, συν 2,95% η Κρήτη με τις θερμικές μονάδες της. Τα νερά (υδροηλεκτρικά) είναι στο 4,75%.

Άνιση καταλήγει η σύγκριση και με τις αντίστοιχες χονδρεμπορικές τιμές του Νοεμβρίου του 2020 και του 2019, που θυμίζουν «περασμένα μεγαλεία». Πέρυσι, τον ίδιο μήνα, στις αρχές του οποίου ξεκινούσε και η λειτουργία του target model, η μέση χονδρεμπορική τιμή ήταν μόλις στα 52,66 ευρώ/MWh, ενώ του 2019 στα 55,36 ευρώ/MWh.

Η τιμή δύο χρόνια πριν εμφανίζεται ακριβότερη, γιατί και το φυσικό αέριο ήταν σε μεγαλύτερα επίπεδα από αυτά του 2020, οπότε είχε πέσει λόγω πανδημίας.

Το γερμανικό «θαύμα»...

Σήμερα η Γερμανία καταγράφει ένα ιστορικό επίπεδο χονδρεμπορικής τιμής, από τότε που «έσκασε» η ενεργειακή κρίση. Η μέση χονδρεμπορική τιμή της είναι στα 91 ευρώ τη μεγαβατώρα -όχι μόνον η χαμηλότερη της Ευρώπης αλλά πολύ πιο κάτω και από την Πολωνία, τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ανθίσταται σθεναρά όλο αυτό το διάστημα των υψηλών τιμών, γιατί χρησιμοποιεί λιγνίτη και άνθρακα και έχει και το αβαντάζ των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων. Η τιμή στην Πολωνία είναι σήμερα στα 129,69 ευρώ.

Τη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες τη «σώζουν» οι ισχυροί άνεμοι, που της επιτρέπουν να φουλάρει τα αιολικά, τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια. Ενδεικτικά, χθες, οι άνεμοι στον Βορρά της Ευρώπης κινούνταν με 70 χλμ. την ώρα και σήμερα υπολογίζεται να φθάσουν τα 100 χλμ. την ώρα.

Χθες η Γερμανία, με μια ζήτηση, που ακουμπά τα 90 GW, είχε μόλις 5 GW φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα της, με 39 GW onshore αιολικά και περίπου 6 GW offshore αιολικά, συν τα πυρηνικά της, που επίσης ρίχνει για την κάλυψη του φορτίου της.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα transparency.entsoe.eu. Για σήμερα δεν είναι γνωστό ακόμη το ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσιεύει σχετικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι με την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των ανέμων, έχει προβλεφθεί να μπουν ακόμη περισσότερα αιολικά, εξού και η σημερινή τιμή στα 91 ευρώ, έναντι 123,84 ευρώ χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v