Μία σημαντική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, καθώς σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις που παρουσιάστηκε στο Καθημερινή Health Summit, μπορεί να συνεισφέρει 13,6 δισ. ευρώ και 173.000 επιπλέον θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών της διαΝΕΟσις, το ένα τρίτο της συνολικής δαπάνης των Ευρωπαίων τουριστών τα επόμενα χρόνια θα προέρχεται από άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.
Ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας χωρίζεται στον βραχυχρόνιο τουρισμό και τον λεγόμενο «snowbird τουρισμό», όπου οι επισκέπτες μένουν μακροχρόνια, νοικιάζοντας ή αγοράζοντας μία κατοικία.
Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, εάν η Ελλάδα θέσει ως στόχο να κατακτήσει το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας για τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, τότε θα χρειαστούμε 400.000 κατοικίες τα επόμενα 20 χρόνια.
Από την πώληση ή τη μακροχρόνια ενοικίαση 20.000 κατοικιών τον χρόνο και με τους νέους ιδιοκτήτες να περνούν κατά μέσο όρο 6 μήνες τον χρόνο στη χώρα μας, η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως και θα δημιουργηθούν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας.
Καθώς το 7,3% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι μετά τη συνταξιοδότησή του θέλει να μείνει μόνιμα στη Ν. Ευρώπη, ο Πλάτων Τήνιος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σημειώνει ότι η χώρα που είναι καλύτερα προετοιμασμένη να τους υποδεχθεί είναι η Ισπανία, η οποία έχει επενδύσει σε αυτό από τη δεκαετία του 1950, αν και σε βάρος του περιβάλλοντος, το οποίο υποβαθμίστηκε. «Η Ελλάδα, έχοντας μπει αργότερα στο παιχνίδι, έχει το πλεονέκτημα ότι έχει μάθει από τα λάθη των άλλων», σημείωσε ο κ. Τήνιος, τονίζοντας ότι ως πιο εξωτικός προορισμός από την Ισπανία, η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει σε αυτό για να έχει πιο ποιοτική εισροή τουρισμού.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις.