Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα

Τι είπε ο ισχυρός άνδρας της Chipita, μιλώντας στο CEO Initiative, για το Ταμείο Ανάκαμψης, τις ανατιμήσεις, την οικονομική πολιτική, τις τράπεζες και τη νοοτροπία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα

«Φοβάμαι ότι έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα απευθυνθεί σε μεγάλους οργανισμούς. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, CEO Chipita SA, μιλώντας χθες Τρίτη στο CEO Initiative που διοργάνωσαν το FortuneGreece και η Tsomokos.

Ο ισχυρός άνδρας της Chipita σημείωσε πως η ελληνική κοινωνία ξαναγυρνά στα λάθη του παρελθόντος, ζητώντας τις λύσεις για τα πάντα από το κράτος. Ανέφερε ότι με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, το ελληνικό κράτος έχει περιορισμένες δυνατότητες, που με το τέλος της πανδημίας θα πρέπει να ξαναπεράσει σε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους αλλάζει η ελληνική οικονομία έναντι των ρυθμών που καταγράφουν οικονομίες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Χρειαζόμαστε μεγάλες, σοβαρές, εμβληματικές επενδύσεις και μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως ο Έλληνας δεν έχει τη νοοτροπία του συνεταιρίζεσθαι, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα προωθηθούν συγχωνεύσεις με τα κίνητρα που θεσμοθετούνται.

«Με τα κίνητρα των συγχωνεύσεων δεν νομίζω ότι θα γίνουν αλλαγές» είπε και σημείωσε, «υπάρχει μια ατολμία στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αναφορικά με τα κίνητρα». Για να συμπληρώσει: «Δεν κοιτάμε οι Έλληνες επιχειρηματίες να βρούμε τις λύσεις στο εξωτερικό, κοιτάμε να ασκήσουμε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση…».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε πως «δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με πραγματικά δικά τους προβλήματα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους», τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις είναι άνθρωποι».

Μιλώντας για τα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε: «Ακόμη κι αν χαρίσεις τον φόρο για κάποια χρόνια, μια μεγάλη επένδυση θα φέρει ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών». Για να σημειώσει: «Κάνουμε βήματα αλλά φοβάμαι ότι τα κάνουμε άτολμα. Ίσως φοβόμαστε ότι θα μας πούνε ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων, ότι είμαστε με το κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στο κύμα ανατιμήσεων, είπε πως «δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να μην ανεβάσουν τις τιμές τους 10%», χαρακτήρισε άγριο τον πληθωρισμό και εκτίμησε ότι θα ζήσουμε με πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. «Είναι μια καινούργια και απότομη οικονομική πραγματικότητα», όπως είπε.

Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως οι τράπεζες είναι «πνιγμένες» στη ρευστότητα και θέλουν να δώσουν δάνεια, όμως το πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι πως οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Αντιθέτως οι μικρές επιχειρήσεις, «στηρίζονται στη φοροδιαφυγή, δεν κόβουν αποδείξεις και φυσικά δεν είναι bankable. Δεν έχουν και στελεχιακό δυναμικό. Δεν αδικώ τις τράπεζες που δεν δίνουν λεφτά στις επιχειρήσεις, δεν μας φταίνε οι τράπεζες».

Σχετικά με τους ξένους επενδυτές ανέφερε ότι το 2021 πρέπει να είναι χρονιά-ρεκόρ για τις εξαγορές. Όπως είπε, οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν consolidation και εξαγωγές ενώ τόνισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να είναι έτοιμοι να πάρουν αυτά που θα αφήσουν μετά από μερικά χρόνια τα funds, τα οποία πρωταγωνιστούν σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v