Βράζει σε... πανελλαδική κλίμακα η εστίαση

(upd) Εκπρόσωποί του μιλούν για πτώση τζίρου 30%. Διεκδικούν ισονομία, ορθολογικοποίηση των ποινών και «κούρεμα» υποχρεώσεων. Τι λένε τα σωματεία ανά την επικράτεια.

Βράζει σε... πανελλαδική κλίμακα η εστίαση

Μπαράζ κινητοποιήσεων σχεδιάζουν οι επαγγελματίες της εστίασης, με κλείσιμο καταστημάτων και μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με συμμετοχή επαγγελματιών που θα καταφθάσουν με πούλμαν από όλη την Ελλάδα.

Οι οριστικές αποφάσεις για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, τα αιτήματα και την ατζέντα του κλάδου στις επιδιωκόμενες επαφές με το Μαξίμου αναμένεται να ανακοινωθούν το μεσημέρι αλλά ο κύβος ερρίφθη για τις 16 Νοεμβρίου, καθώς η αρχική συμφωνία για τις 15 Νοεμβρίου τροποποιήθηκε για ακόμη καλύτερη προετοιμασία. Μάλιστα πιο αποφασισμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε επαρχιακές πόλεις συγκριτικά με όσους έχουν βάση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώνονται αντικειμενικές δυσκολίες για μαζική συμμετοχή στις δράσεις, αν και οι απώλειες τζίρου από τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των μέτρων ξεπερνούν το 30%.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης βλέπουν την πελατεία τους να λιγοστεύει με τα νέα μέτρα που δείχνουν «πόρτα» στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 50% -και με πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να κινούνται σε ποσοστά κάτω του 50%-, οι μισοί πελάτες είναι αποκλεισμένοι. Έτσι οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, σε μια περίοδο που αναζητούν έσοδα για να πληρώσουν τα χρέη της πανδημίας.

Όπως μετέφεραν και χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνδικαλιστικοί φορείς της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητούν οριζόντια μέτρα, ισονομία με τα super market, ορθολογικοποίηση των ποινών που φτάνουν στις 5.000 ευρώ και 15νθήμερο λουκέτο, αναβολή υποχρεώσεων που συσσώρευσε η πανδημία και οικονομική στήριξη, ενώ ειδικά οι επιχειρηματίες της εστίασης επιμένουν στα πάγια αιτήματα του κλάδου όπως η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το πάγωμα επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ζητούν επίσης απαλλαγή από τέλη ΟΤΑ και οριζόντιο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και ενέργειας. “Ο κλάδος ξεκινά διαμαρτυρία διότι δεν αντέχει άλλο χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, ένεκα του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, περιορίστηκαν σε ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις ως προς την εφαρμογή των μέτρων, στην επανεκτίμηση του ύψους των προστίμων, στην αναζήτηση πόρων για το λιανεμπόριο, στη λήψη πιθανών μέτρων για τα super market και στη διερεύνηση της δυνατότητας αναβολής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ για σήμερα, 9 Νοεμβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 το μεσημέρι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα για τον κλάδο εστίασης και ζητούν πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Από την πλευρά των επιχειρηματιών, αντιπροσωπείες των Σωματείων Εστίασης, που συμμετέχουν στο διήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Estiasi Greece στην Τρίπολη, συμφώνησαν αρχικά στην πρόταση για κλείσιμο των καταστημάτων τους τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα αλλά τελικά μετατόπισαν την. κινητοποίηση άλλη μια μέρα προκειμένου να προλάβουν να συντονίσουν τα μέλη τους για καλύτερη ανταπόκριση στο απεργιακό κάλεσμα.

Οι θέσεις των κατά τόπους σωματείων

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματίων -υπολογίζονται σε περίπου 60- ζήτησαν μετατόπιση της κινητοποίησης, προκειμένου να προλάβουν να συντονίσουν τα μέλη τους για καλύτερη ανταπόκριση στο απεργιακό κάλεσμα. «Χρειάζεται ενημέρωση πόρτα πόρτα», εξήγησε ο εκπρόσωπος του πατρινού σωματείου, σε συνέχεια της χθεσινής τοπικής κινητοποίησης, με κλείσιμο καταστημάτων και πορεία με μαύρα μπαλόνια. Πρότεινε να κατέβουν με πούλμαν στο Σύνταγμα, την ίδια μέρα που θα κλείσουν συμβολικά τα καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα.

«Δεν είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να κλείσουμε, αλλά αν συμβεί αυτό πρέπει να γίνει συντονισμένα», ανέφερε επιχειρηματίας από την Αθήνα, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη μαζικότητα της κινητοποίησης σε μια πόλη με δεκάδες δήμους, όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη μερίδα επαγγελματιών μιας αγοράς σχεδόν 400.000 εργαζομένων.

Ανάλογες δυσκολίες εντοπίζει και το σωματείο της Θεσσαλονίκης, με πάνω από 5.000 καταστήματα εστίασης, θεωρώντας ότι απαιτούνται κάποιες ημέρες για ενημέρωση των μελών του.

Το σωματείο της Μεσσηνίας, που τάχθηκε υπέρ του λουκέτου στον κλάδο τη Δευτέρα, τόνισε ότι η κοινή απόφαση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου να διεκδικήσει δίκαια αιτήματα για τις επιχειρήσεις. «Όσο δεν μπορούμε να δουλέψουμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του σωματείου, θεωρώντας δίκαιο αίτημα να υπάρξει «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές αντίστοιχο της πτώσης τζίρου ανά κατάστημα. «Στο 33% είναι η πτώση τζίρου με τα ισχύοντα μέτρα; Στο 33% να είναι και το κούρεμα», πρόσθεσε.

Η αντιπροσωπεία της Λιβαδειάς πρότεινε κλείσιμο και κινητοποίηση στις 15/11, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην απαλλαγή των επαγγελματιών από τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων και να κλειστεί νέο ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Στο ίδιο μοτίβο το σωματείο του Αγρινίου, που τόνισε ότι η συμβολική κινητοποίηση στην Αθήνα έχει νόημα «κυρίως για τα μικρά μαγαζιά, που δεν πήραν τίποτα από τις επιδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας». Επίσης, με την παρουσία επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα θα παροτρυνθούν να κλείσουν και τα καταστήματα στην Αθήνα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές.

Το σωματείο του Πύργου υπεραμύνθηκε της άμεσης κινητοποίησης όχι αργότερα από τις 15/11 και συμμετοχής όλων των αντιπροσωπειών με πούλμαν στο Σύνταγμα. Λουκέτο τη Δευτέρα προτείνει και το σωματείο της Μυτιλήνης, αντιπροσωπεία του οποίου μετέβη στην Τρίπολη για να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα του κλάδου σε μια ημέρα τοπικής εορτής (η απελευθέρωση της Λέσβου από τους Τούρκους γιορτάζεται 8 Νοεμβρίου).

Ο εκπρόσωπος της Εύβοιας συμφώνησε με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και υποστήριξε μαζική προσέλευση άνω των 100.000 επιχειρηματιών και εργαζομένων με πούλμαν στην Αθήνα, ώστε να αποτυπωθεί η δυναμική του κλάδου. Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις προτείνει το σωματείο της Λάρισας, ενώ αυτό της Βέροιας ζητά κλείσιμο καταστημάτων στις 15/11 και συμφωνία όλων των σωματίων σε κοινά αιτήματα, παράλληλα με συντονισμένες δράσεις γνωστοποίησης των αιτημάτων σε Δημαρχεία, Βουλή αλλά και στον δρόμο.

Με την πλειοψηφία συντάχθηκε το σωματείο του Ρεθύμνου, τονίζοντας την ανάγκη για δημόσια συζήτηση ει δυνατόν σε εκπομπή πανελλήνιας εμβέλειας παρουσία του πρωθυπουργού ή στελεχών της κυβέρνησης, προκειμένου να αναδειχθεί ο κίνδυνος που αναδύουν τα νέα μέτρα για 350.000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Συμφώνησε με την πρόταση ο επικεφαλής του σωματείου από τα Γιάννενα, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να υπάρχει ενότητα στον κλάδο.

Καστοριά και Πάργα ήταν επίσης μεταξύ των σωματείων που επιθυμούν κινητοποίηση τη Δευτέρα 15/11, προτείνοντας μάλιστα παραιτήσεις συνδικαλιστών της ΠΟΕΣΕ, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου. Επιπλέον το σωματείο της Ιεράπετρας συντάχθηκε μεν, πρόσθεσε δε ότι τυχόν αναποτελεσματική δράση θα πρέπει να συνοδεύεται με τις παραιτήσεις και των επικεφαλής των σωματείων.

Στο ίδιο απεργιακό μέτωπο και τα σωματεία της Χίου και της Πάρου, που προτείνουν κλιμάκωση της κινητοποίησης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v