Η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιημένου Ελαιολάδου), στην οποία έχει προσφύγει ο Σύνδεσμος, πρέπει να επιστρέψει στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) το σύνολο των ποσών που έλαβε και διαχειρίστηκε για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου.
Το επίμαχο πρόγραμμα αφορούσε την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου σε τρίτες εκτός ΕΕ χώρες και συγκεκριμένα σε Βόρεια Αμερική - Καναδά (ενιαία ζώνη), Αυστραλία, Αλβανία και Νορβηγία, με τον διακριτικό τίτλο Great Gevoo.
Τη σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος είχε υπογράψει στις 23 Οκτωβρίου του 2015 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΣΕΒΙΤΕΛ. Το πρόγραμμα ήταν διετούς διάρκειας και έληξε στις 23 Οκτωβρίου του 2017.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπήρξε ανώνυμη καταγγελία προς την Ε.Ε., που διαβιβάσθηκε στον OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, για τρία τιμολόγια αξίας 12.500 ευρώ, 74.500 ευρώ και 150.000 ευρώ, για δράσεις που είχαν «τρέξει» στον Καναδά, αναφέρουν πηγές με γνώση.
Ο OLAF, μετά τις καταγγελίες, ξεκίνησε έρευνα τόσο για το πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου που έτρεξε στον Καναδά όσο και σε άλλες χώρες. Στην υπ’ αρ. OC/2018/0016/B5 έκθεση, διαπιστώνει παρατυπίες, απευθείας ανάθεση της υλοποίησης των δραστηριοτήτων του προγράμματος στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Αλβανία, αλλά και ύπαρξη συγγενικών ή προσωπικών δεσμών μεταξύ ορισμένων φορέων με στελέχη του ΣΕΒΙΤΕΛ, αλλά και σύναψη ψευδών συμφωνιών με στόχο τη νομιμοποίηση ορισμένων χρημάτων.
Σε συνέχεια της έρευνας του OLAF, η οποία διαβιβάστηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αρμόδιος υπουργός με την υπ’ αρ. 857/126221/20.5.2021 απόφασή του, που εκδόθηκε στις 20 Μαΐου του 2021, ζήτησε από τον ΣΕΒΙΤΕΛ να επιστρέψει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν το σύνολο των ποσών που του είχαν καταβληθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος προώθησης του ελαιολάδου. Πρόκειται για 4,044 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,56 εκατ. ευρώ αφορούν το κεφάλαιο και 484.378 ευρώ τους τόκους.
Η απόφαση του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποιήθηκε στον ΣΕΒΙΤΕΛ ΑΜΚΕΠΕ στις 12 Ιουλίου του 2021.
Το Euro2day.gr επικοινώνησε με στελέχη του ΣΕΒΙΤΕΛ, τα οποία επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της έκθεσης του OLAF και της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά αρνούνται την ύπαρξη παρατυπιών. «Όλα αυτά είναι ανυπόστατα και θα καταπέσουν στο δικαστήριο, στο οποίο ο Σύνδεσμος έχει προσφύγει», αναφέρουν.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει καταθέσει προσφυγή και αίτηση αναστολής ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. «Τιμωρούμαστε χωρίς λόγο. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας», λέει στο Euro2day.gr άλλο στέλεχος του ΣΕΒΙΤΕΛ, το οποίο εκτιμά ότι ο Σύνδεσμος θα δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, έλεγχο στον ΣΕΒΙΤΕΛ έχει κάνει και το ΣΔΟΕ, το οποίο δεν διαπίστωσε καμία παρατυπία.
Δεδομένου ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ ΑΜΚΕΠΕ δεν έχει ίδιους πόρους, το Ελληνικό Δημόσιο -εφόσον δεν ευδοκιμήσουν τα ένδικα βοηθήματα- είναι πιθανό να επιδιώξει την είσπραξη οποιουδήποτε καταβλητέου ποσού από τα μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ, με την επίκληση των διατάξεων για αντικειμενική ευθύνη τους κα μόνο λόγω της συμμετοχής τους σε αυτή. Σε περίπτωση που προχωρήσει σε οιαδήποτε καταβολή, η Mινέρβα όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση για τη χρήση του 2020, θα αναζητήσει τα καταβληθέντα από την PZ Cussons Plc, πρώην μέτοχό της.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει 50 τακτικά μέλη, εταιρείες ελαιολάδου, και 45 συνδεδεμένα μέλη.