Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πλάνη και φιάσκο Μητσοτάκη σε βάρος των συνταξιούχων

«Τετραπλασίασε τις εκκρεμείς συντάξεις, φιάσκο με τα αναδρομικά», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή του, παρέλαβε 360.000 εκκρεμείς συντάξεις, παρέδωσε στη ΝΔ 120.000. Συνάντηση με εκπροσώπους συνταξιούχων. Η απάντηση του υπ. Εργασίας.

Τσίπρας: Πλάνη και φιάσκο Μητσοτάκη σε βάρος των συνταξιούχων

Για συνειδητή εκστρατεία πλάνης από τον κ. Μητσοτάκη σε βάρος των συνταξιούχων που «υπέφεραν από τα μνημόνια και προσδοκούσαν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Αρχικά τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που είχε μειώσει αρκετές φορές τις συντάξεις», υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012.

«Εντούτοις είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθυνόταν για αυτές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που συγκράτησε τις περικοπές στις συντάξεις και έδωσε τη 13η σύνταξη, που τότε έλεγαν ότι είναι ψίχουλα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη 13η σύνταξη, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός «έβγαινε (τότε) στη Βουλή και έλεγε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό».

Και επισήμανε ότι ενώ είχε υποσχεθεί πως θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη, την κατήργησε, για να δώσει το αναγκαίο 1 δισ. ευρώ στην κάλυψη της «τρύπας» από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για τετραπλασιασμό τους μέσα σε δύο χρόνια, θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του, αν και παρέλαβε 360.000, παρέδωσε στη ΝΔ 120.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Τέλος, χαρακτήρισε «μεγάλο φιάσκο» το θέμα των αναδρομικών που έχει λάβει μόλις το 8% των παλαιών συνταξιούχων, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «παρά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ιδιότυπη εφαρμογή της απόφασης, εξαναγκάζοντας τους δικαιούχους να δηλώσουν ότι δεν θα διεκδικήσουν αυτά που αφορούν στα δώρα και στην επικουρική σύνταξη».

«Δυστυχώς, η επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους είναι ίδια και χειρότερη» κατέληξε. Επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να δούμε πώς η τρίτη ηλικία, οι απόμαχοι της δουλειάς που δικαιούνται να έχουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, σήμερα, ιδίως την περίοδο της ακρίβειας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, βρίσκονται σε πολύ μεγάλη δυσκολία».

«Θέλουν να διαλύσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος έκανε λόγο για «διπλό κυβερνητικό φιάσκο στον ΕΦΚΑ» για τις εκκρεμείς συντάξεις, αφού όχι μόνο δεν κατάφεραν να ενημερώσουν τους δικηγόρους και τους λογιστές για τις νέες διαδικασίες, αλλά τελικά, όπως αποδείχθηκε, η νέα διαδικασία που προχωρά η κυβέρνηση αφορά μόλις το 17% των χιλιάδων συνταξιούχων που εκκρεμεί η απονομή της σύνταξής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, «πάνε να δώσουν σε δικηγόρους και λογιστές από 300 ευρώ για κάθε απόφαση για 27.200 συνταξιούχους», κάτι που χαρακτήρισε σπατάλη χρημάτων του Δημοσίου.

Παράλληλα, τόνισε πως το πρόβλημα επίσπευσης απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων θα μπορούσε να έχει λυθεί αν είχαν παραταθεί οι 18μηνες συμβάσεις των 683 υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί στον ΕΦΚΑ επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουν να διαλύσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση», είπε, ενώ για το ζήτημα της παράλληλης ασφάλισης, που αφορά 600.000 συνταξιούχους, κατήγγειλε ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου. «Στείλαμε εξώδικο και θα πάμε σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για να εφαρμόσουν τον νόμο. Δεν έχει ξαναγίνει να μην εφαρμόζεται ο νόμος», επισήμανε.

Τέλος, αναφερόμενος στη 13η σύνταξη που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζόπουλος κατήγγειλε την ανακολουθία του νυν πρωθυπουργού: «Ο κ. Μητσοτάκης μάς έλεγε "είναι ψίχουλα, μην τα πάρετε". Και ήρθε και κατάργησε αυτό που είχατε ψηφίσει ότι θα παίρνουμε συνολικά 900 εκατ. ευρώ σαν 13η σύνταξη».

Υπ. Εργασίας: Τα ψέματα Τσίπρα δεν διαγράφουν το νόμο Κατρούγκαλου

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας σήμερα για τις συντάξεις παρήγαγε μια νέα σοδειά ψεμάτων, αναφέρει
ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία 120.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 189.851 και οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις 1.059.000 !

2. Επανέλαβε για μια ακόμα φορά το ψεύδος ότι δήθεν οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τετραπλασιαστεί από το 2019 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι από περίπου 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2019, σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός έχει μειωθεί σε περίπου 120.000.

3. Είχε το θράσος να κατηγορήσει την Νέα Δημοκρατία για τα αναδρομικά. Ξεχνά όμως ότι τα αναδρομικά προέκυψαν γιατί η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4670 του 2020 αποκαθιστώντας αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι μέχρι τώρα 200.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις και αναδρομικά μετά από πολλά χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει κανένα συνταξιούχο να ξεχάσει το νόμο Κατρούγκαλου και τις μειώσεις συντάξεων που τον συνόδευσαν. Ούτε και θα αφήσει κανένα ασφαλισμένο να ξεχάσει την φύρδην-μίγδην συγχώνευση των πρώην ταμείων στον ΕΦΚΑ που οδήγησε στην εκτόξευση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις. Θα του συνιστούσαμε λοιπόν αφού δεν θέλει να ζητήσει συγνώμη από τους συνταξιούχους, τουλάχιστον να μην προκαλεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v