Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδοση Συντάξεων: Στα... εύκολα ρίχνει τους ιδιώτες ο ΕΦΚΑ

Δεν θα αναλαμβάνουν «δύσκολες» και χρονοβόρες υποθέσεις οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές που θα πιστοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ, ώστε να ξεμπλοκάρει το «στοκ» των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Πότε θα πιάσουν δουλειά, πόσα θα παίρνουν.

Εκδοση Συντάξεων: Στα... εύκολα ρίχνει τους ιδιώτες ο ΕΦΚΑ

Μετά τις 10 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα πιάσουν δουλειά στον ΕΦΚΑ οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές που χθες προσπάθησαν μάταια να λάβουν την απαιτούμενη πιστοποίησή τους. Λόγω τεχνικών προβλημάτων που υπήρξαν στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εξετάσεων, οι εξετάσεις αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν για σήμερα, Τετάρτη 3 Noεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Μάλιστα, καθώς υπήρξαν και κάποιοι δικηγόροι που σχεδόν ολοκλήρωσαν τη χθεσινή διαδικασία (ενώ άλλοι αδυνατούσαν εξαρχής να μπουν στην πλατφόρμα και κάποιοι έμπαιναν και το σύστημα τους «πέταγε» εκτός), μάθαμε ότι τα… θέματα δεν ήταν και πολύ εύκολα. Κι αυτό, παρότι βάσει του προγραμματισμού, οι 1.200 πρώτοι δικηγόροι και λογιστές που θα πιστοποιηθούν, θα αναλάβουν «εύκολες» περιπτώσεις απονομής συντάξεων. Σύμφωνα με τις οδηγίες, περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης αλλά και των πρώην ταμείων των ΔΕΚΟ - Τραπεζών, δηλαδή δύσκολες και κατά κύριο λόγο χρονοβόρες, θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Βάσει λοιπόν του νέου προγραμματισμού του ΕΦΚΑ, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τελικά σήμερα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, μέσω της πλατφόρμας howto.gov.gr. Η διαδικασία ταυτοποίησης θα ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα, στις 11 το πρωί, και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας e-Presence. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του φορέα, δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια για όσους λογιστές-φοροτεχνικούς και δικηγόρους έχουν δηλώσει εξαίρεση από τις εξετάσεις.

Όσοι από τους 1.200 που συμμετείχαν στη διαδικασία εκπαίδευσης λάβουν τελικά τις πιστοποιήσεις τους, εκτιμάται ότι θα αναλάβουν δράση εντός του Νοεμβρίου. Βάσει δε του σχεδιασμού, οι υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθούν θα είναι καινούργιοι φάκελοι και μάλιστα που δεν θα αφορούν μισθωτούς με μειωμένο ωράριο ή κυμαινόμενες αποδοχές. Εκτός της δικαιοδοσίας των ιδιωτών, θα παραμείνουν επίσης περιπτώσεις απασχολούμενων με το κομμάτι (φασόν), καθώς και όσων ασχολούνται στο θέαμα - ακρόαμα (π.χ. ηθοποιοί, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης). Όπως και οι περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και διαμονής στο εξωτερικό ή και περιπτώσεις ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστοποιημένοι ιδιώτες δεν θα αναλαμβάνουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που προέρχονται από τα λεγόμενα «εντασσόμενα ταμεία», ήτοι τα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών καθώς και από τα συγχωνευθέντα.

Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές τους καθορίστηκαν με κοινή υπουργική απόφαση, ανάλογα με την αποστολή που θα τους αναθέσει ο ασφαλισμένος και ξεκινούν από 30 ευρώ.

Ως δικαιούχοι των αποζημιώσεων ορίζονται οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες οι οποίοι, έπειτα από ανάθεση, έχουν εκδώσει βεβαιώσεις ή έχουν συντάξει σχέδια αποφάσεων τα οποία έχουν υποβληθεί από τους ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, η διαδικασία προβλέπει τα εξής: Η ανάθεση γνωστοποιείται στον e-ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης. Ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης. Εάν οι υποβληθείσες βεβαιώσεις ή σχέδια αντιστοιχούν στην ανάθεση, ο e-ΕΦΚΑ προχωράει στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις, σύμφωνα με την ΚΥΑ, είναι:

Α) Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: (αα) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, (αβ) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

Β) Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία - υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

Γ) Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.

Δ) Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο.

E) Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης: 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v