Αυλαία ρίχνει σταδιακά η τουριστική σεζόν, με τη μέση πληρότητα την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να διαμορφώνεται σε 57,5% στα ανοιχτά ξενοδοχεία και 50,5% στο σύνολο των μονάδων, μειωμένη σε σχέση με τις τρεις πρώτες εβδομάδες του ίδιου μήνα, όταν η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία είχε διαμορφωθεί στο 63,6%. Νούμερα που αποτυπώνουν την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού και τη φθίνουσα πορεία της ζήτησης μετά το peak του Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή διάθεσης έφτασε τα 82 ευρώ έναντι 93 ευρώ τις τρεις πρώτες εβδομάδες, ενώ ο αριθμός των κρατήσεων ανά μονάδα ανήλθε σε 14, σύμφωνα με την έρευνα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, τα ξενοδοχεία που βασίζουν τη φιλοσοφία και τις υπηρεσίες τους στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού ήταν σε γενικές γραμμές οι κερδισμένοι της φετινής χρονιάς, με προορισμούς πρώτης γραμμής, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, να δέχονται τουρίστες μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Σύμφωνα δε με το Recovery Tracker του ελληνικού τουρισμού του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την α’ εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφεται μείωση πάνω από 60% στον αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Τι έδειξαν πτήσεις και διανυκτερεύσεις
Πάντως, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα κατάφερε να αποκαταστήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τον αριθμό των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 συγκριτικά με τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες σε επίπεδο τουρισμού, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία. Συγκεκριμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένες κατά 33,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, με την Ελλάδα να καταγράφει πτώση 11,6% και την Κροατία να έπεται με μείωση 18,5%. Το 30% προσέγγισε η μείωση που σημείωσε η Ισπανία (29,1%), ενώ στα ίδια επίπεδα με πτώση 30,9% διαμορφώθηκε το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία.
Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει καταφέρει να διατηρήσει ο ελληνικός τουρισμός είναι το γεγονός ότι η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί στα επίπεδα του 2019 το 2023, ξεπερνώντας ενδεχομένως ακόμη και τις επιδόσεις της «χρυσής» χρονιάς του ελληνικού τουρισμού με βάση το Eurocontrol (Eυρωπαϊκό Oργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας.) και το πιο αισιόδοξο σενάριο. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η ανάκαμψη τοποθετείται το 2027, ενώ βάσει του πιο μετριοπαθούς σεναρίου, η πλήρης αποκατάσταση της αεροπορικής κίνησης, με νούμερα άνω του 2019, αναμένεται εντός του 2025.
Εντύπωση προκαλεί πάντως πως σε επίπεδο διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα, και ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο μείον 32,7% για τον Ιούλιο, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα κατέγραψαν πτώση 45,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, με την Ισπανία να σημειώνει μείωση σε ποσοστό 32,7%, την Ιταλία να βρίσκεται στο μείον 22,5% και την Κροατία να καταγράφει την καλύτερη επίδοση με πτώση κατά 17,9% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019.