Καταγγελίες για κρυφές απολύσεις παρά τη ρήτρα προστασίας στην απασχόληση

Πώς «τρυπάει» το δίχτυ ασφαλείας της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων ή και της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι. Ποιους ελέγχους διενεργεί ο ΟΑΕΔ.

Καταγγελίες για κρυφές απολύσεις παρά τη ρήτρα προστασίας στην απασχόληση

Διάφορους τρόπους για να ξεφεύγουν από τη δέσμευση του νόμου που ορίζει την υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην προχωρούν σε απολύσεις για ένα διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων, αναζητούν εργοδότες.

Τις προσπάθειες να παρακάμψουν την πρόβλεψη του νόμου και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, για προστασία της απασχόλησης και απαγόρευση των απολύσεων, στην περίπτωση που έχουν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων ή και της επιστρεπτέας προκαταβολής, καταγγέλλουν εργαζόμενοι.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, με τις αναστολές να μειώνονται συνεχώς, καθώς όλο και λιγότερες επιχειρήσεις επιτρέπεται πλέον να κάνουν χρήση του μέτρου που στήριξε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, πληθαίνουν οι περιπτώσεις, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων, που απολύσεις εμφανίζονται ως παραιτήσεις - οικειοθελείς αποχωρήσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μη χάσουν την κρατική στήριξη.

Σύμφωνα με εργαζόμενους μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι εργοδότες φροντίζουν ώστε όσοι εμφανίζονται να παραιτούνται από την εργασία τους, να ασφαλίζονται αμέσως μετά, για λίγο διάστημα, σε άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν τουλάχιστον το επίδομα ανεργίας.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τον ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει κάποια μαζική αύξηση των παραιτήσεων, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ διενεργούν συνεχείς ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης της νομοθεσίας. Κυρίως ελέγχεται, μετά από διασταύρωση των στοιχείων με τον ΕΦΚΑ, το σύστημα Εργάνη και το TAXIS, η πιθανότητα οικειοθελείς αποχωρήσεις να υποκρύπτουν περιπτώσεις απολύσεων.

Σύμφωνα με την πάγια τακτική, όταν υπάρχει μετά από οικειοθελή αποχώρηση, νέα ολιγοήμερη απασχόληση και στη συνέχεια απόλυση, ο ΟΑΕΔ προχωρά στη διασταύρωση των στοιχείων κι εφόσον διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πραγματική απασχόληση, απορρίπτει το αίτημα για επίδομα ανεργίας. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, κατά παρέκκλιση του νόμου, προχωρεί σε απολύσεις ενώ έχει δεσμευθεί για διατήρηση του ίδιου αριθμού των απασχολούμενων, ο ΟΑΕΔ διαπιστώνει ότι η απόλυση είναι άκυρη, επιδοτεί όμως τον άνεργο και αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης, προκειμένου να ζητήσει την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβλημένων ποσών από τον εργοδότη.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει την προσφυγή του εργαζόμενου στη δικαιοσύνη, κάτι που πολλές φορές δεν γίνεται, είτε γιατί δεν έχει κλείσει 12μηνη απασχόληση στον συγκεκριμένο εργοδότη και δεν δικαιούται αποζημίωσης είτε γιατί ο εργαζόμενος ελπίζει σε μελλοντική επαναπρόσληψη.

Σήμερα πάντως, έχει προγραμματιστεί η καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς και σε καλλιτέχνες, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021), αλλά και σε εργαζομένους με δικαίωμα επαναπρόσληψης (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021).

Παράλληλα, έχει ανοίξει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων του Οκτωβρίου, με μόλις 6 ΚΑΔ να είναι πλέον στη λίστα με τις επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου αυτού. Συγκεκριμένα, σε αναστολή σύμβασης μπορούν να προχωρήσουν για μέρος ή το σύνολο των εργαζόμενών τους επιχειρήσεις που ανήκουν στις υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων, κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους, οργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους, υπηρεσίες παιδότοπου καθώς και υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις.

Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προβλέπεται και για την ένταξη των επιχειρήσεων στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Βέβαια, για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον μηχανισμό, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, θα πρέπει να πληροί τα απαραίτητα οικονομικά κριτήρια, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που ίσχυαν για την ένταξή τους κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2021.

Προσοχή όμως, πλέον, μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τις 31 Αυγούστου 2021. Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τις επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, που μπορούν να εντάξουν στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Οκτώβριο τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναπρόσληψης εντός του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v