Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό «στοίχημα» με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τι θα κρίνει το νέο γύρο ελαφρύνσεων που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μέτωπο των παροχών, ο δημοσιονομικός χώρος και ο «πονοκέφαλος» των εκρηκτικών τιμών στην ενέργεια.

Τριπλό «στοίχημα» με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Η ραγδαία άνοδος των διεθνών τιμών της ενέργειας, οι «νάρκες» στον δρόμο προς την κανονικότητα με φόντο την πανδημία και η ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνθέτουν το τριπλό στοίχημα το οποίο καλείται να κερδίσει η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το 2022.

Από αυτούς τους τρεις παράγοντες θα κριθεί κυρίως το κατά πόσο οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος και 4,5% το 2022 θα αποδειχθούν ρεαλιστικές, συντηρητικές ή αισιόδοξες. Συγκρίνοντάς τες πάντως με τις μέχρι τώρα προβλέψεις επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, κινούνται μάλλον περισσότερο προς τη ζώνη των «συντηρητικών».

Το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022, οι προβλέψεις του οποίου έχουν συνήθως μικρή διάρκεια ζωής μέχρι την οριστικοποίησή τους με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου. Η πρόσφατη ιστορία πάντως στους μήνες της πανδημίας απέδειξε πως και οι «κανονικές» προβλέψεις έζησαν λίγο. Από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, οι προβλέψεις αρχικά αναθεωρούνταν διαρκώς καθοδικά και στη συνέχεια, από τις αρχές του 2021, διαρκώς ανοδικά. Την τελευταία τάση επιδιώκει να κρατήσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους προέβλεπε ανάπτυξη 3,6% για φέτος, εκτίμηση η οποία φραστικά αναθεωρήθηκε στη ΔΕΘ στο 5,9% και 20 μέρες αργότερα με το προσχέδιο φτάνει στο 6,1%. Δεν είναι σαφές αυτή την ώρα εάν στο τελικό κείμενο θα υπάρξει και νέα ανοδική αναθεώρηση, καθώς οι επενδυτικοί οίκοι βάζουν τον πήχη ακόμα και στο 8,6%.

Οι εξελίξεις των επόμενων πέντε εβδομάδων στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού θα κρίνουν μεγάλο μέρος της παρτίδας σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς όσον αφορά στην εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται βέβαιο για την επενδυτική έκρηξη που προδιαγράφει και το προσχέδιο (αύξηση 11,1% φέτος και 23,4% το 2022).

Το μέγεθος της αναθεώρησης με τη σειρά του θα κρίνει εάν υπάρχει και τι μέγεθος έχει ο περιβόητος δημοσιονομικός χώρος, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει το αφήγημα των ελαφρύνσεων, το οποίο, παρά την πανδημία, συνέχισε να τροφοδοτεί κυρίως με παροχές προσωρινού χαρακτήρα.

Προτεραιότητα έχουν η επέκταση της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, η πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος, μέτρα τα οποία εφόσον υιοθετηθούν για το 2022, θα έχουν και πάλι προσωρινό χαρακτήρα με υποσχετική μονιμοποίησης από το 2023. Στην εξίσωση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να βρει και έξτρα πόρους για τη χρηματοδότηση του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης πέραν των 100 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί, στη σκιά του ράλι των τιμών της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v