Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιντερνετ: Εχασε θέσεις η Ελλάδα σε ταχύτητες σε σταθερή-κινητή

«Άλματα» έχουν κάνει οι χώρες τον τελευταίο χρόνο στην ταχύτητα του Ίντερνετ, τόσο σε σταθερή όσο και σε κινητή σύνδεση. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, αν και παρουσιάζει αύξηση στις ταχύτητες, φαίνεται να υποχωρεί στη λίστα.

Ιντερνετ: Εχασε θέσεις η Ελλάδα σε ταχύτητες σε σταθερή-κινητή

Άλματα έκαναν οι ταχύτητες το 2021 με βάση το Speedtest Global Index.  Η ταχύτητα λήψης για κινητά αυξήθηκε τον Ιούλιο του 2021 κατά 59,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους παγκοσμίως, ενώ η σταθερή ευρυζωνική ταχύτητα σύνδεσης αυξήθηκε κατά 31,9%!

Τη διεθνή τάση όπου σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση της ταχύτητας δεν ακολούθησε, όμως, η Ελλάδα, η οποία υποχωρεί στη διεθνή κατάταξη καθώς άλλες χώρες «τρέχουν» πιο γρήγορα σε νέες υποδομές.

Στις ταχύτητες των σταθερών συνδέσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις, λαμβάνοντας την 100ή θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, ενώ στις κινητές συνδέσεις η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 25η θέση παγκοσμίως.

Τον Απρίλιο, η χώρα μας είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει στη 17η θέση, ωστόσο μέσα σε τρεις μήνες υποχώρησε στη λίστα των 139 χωρών της εταιρείας μετρήσεων. Με μέσες επιδόσεις που αγγίζουν τα 76,36 Mbps (από 82,5 Mbps τον Απρίλιο) στο Download και 15,91 Mbps (από 16,8 Mbps τον Απρίλιο) στο Upload για την κινητή τηλεφωνία, η Ελλάδα έχασε τη θέση της στην πρώτη 20άδα των χωρών με υψηλές ταχύτητες. 

Στην κορυφή είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μέση ταχύτητα 190,03 Mbps, στη δεύτερη θέση η Νότια Κορέα με 189,20 Mbps και στην τρίτη το Κατάρ με 170,77 Mbps. Στην προτελευταία θέση (138η) είναι η Βενεζουέλα, με ταχύτητες μόλις 7,61 Mbps και στην τελευταία το Αφγανιστάν, με 6,71 Mbps.

Η σταθερή

Στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις η χώρα μας καταγράφει ταχύτητες 36,42 Mbps στο Download και μόλις 8,52 Mbps στο Upload, που την κατατάσσουν στην 100ή θέση. Εντυπωσιακή είναι η διαφορά που έχουν οι ταχύτητες στη χώρα μας με τον πρώτο στη λίστα που είναι το Μονακό και αναπτύσσει ταχύτητες 256,70 Mbps ενώ δεύτερη είναι η Σιγκαπούρη με 256,03 Mbps. Στον αντίποδα, στην 179η και στην 180η θέση η Κούβα και το Τουρκμενιστάν αντίστοιχα, με ταχύτητα 4,61 Mbps!

Ο παγκόσμιος μέσος όρος

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη Speedtest, ο συνολικός μέσος όρος των ταχυτήτων λήψης βελτιώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες τόσο για κινητές όσο και για σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις στα 55,07 Mbps και τα 107,50 Mbps, αντίστοιχα, τον Ιούλιο του 2021.

Η ταχύτητα στις κινητές συνδέσεις

Η μέση ταχύτητα λήψης μέσω κινητού τηλεφώνου ήταν 98,9% γρηγορότερη τον Ιούλιο του 2021 από τον Ιούλιο του 2019, 141,4% ταχύτερη σε σύγκριση τον Ιούλιο του 2021 με τον Ιούλιο του 2018 και 194% ταχύτερη κατά τη σύγκριση του Ιουλίου 2021 με τον Ιούνιο του 2017.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχαν μόνο δύο μήνες όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος για την ταχύτητα λήψης κινητών δεν παρουσίασε ανοδική κλίση: Πρόκειται για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020. Οι ταχύτητες άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Απρίλιο του 2020, αλλά δεν επανέρχονται στα επίπεδα πριν από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2020. Αυτό συμπίπτει με τον αρχικό αποκλεισμό λόγω της Covid-19 σε πολλές χώρες.

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις

Σε σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, η μέση ταχύτητα λήψης ήταν 68,2% ταχύτερη τον Ιούλιο του 2021 από τον Ιούλιο του 2019, 131,3% ταχύτερη τον Ιούλιο του 2021 από τον Ιούλιο του 2018 και 196,1% ταχύτερη τον Ιούλιο του 2021 από τον Ιούνιο του 2017. Παρόμοια πτώση στην ταχύτητα λήψης μέσω σταθερής ευρυζωνικότητας τον Μάρτιο του 2020, όπως είδαμε στο κινητό. Η ταχύτητα αυξήθηκε ξανά τον Απρίλιο του 2020, αλλά δεν επανήλθε σε επίπεδο πριν από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Οι κορυφαίες 10 βαθμολογίες είναι κάπως σταθερές για τρία χρόνια

Υπήρξε εκπληκτική ισοτιμία των χωρών που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τις 10 πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη Speedtest τον Ιούλιο κάθε έτους. Ωστόσο, οι λίστες για κινητές και σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις είναι ριζικά διαφορετικές, με μόνο μία χώρα (Νότια Κορέα) να εμφανίζεται και στις δύο λίστες το 2021.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα διατηρούν την κατάταξη της πρώτης και της δεύτερης θέσης για κινητά τόσο το 2020 όσο και το 2021 και η Κίνα και το Κατάρ κατατάσσονται στην τρίτη και τέταρτη θέση. Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε την Αυστραλία και τον Καναδά να υποχωρούν στην κατάταξη, αν και οι ταχύτητές τους έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία τρία χρόνια. Το 5G αλλάζει την κατάταξη για κινητές συσκευές, όπου ακόμη και χώρες με 5G (που λίγες χώρες είχαν το 2019) χρειάζονται ισχυρή εστίαση στο 5G για να διατηρήσουν την παρουσία τους στην κορυφή της λίστας, ώστε να μην ξεπεραστούν από άλλες χώρες με μεγαλύτερες επενδύσεις σε 5G.

Οι σταθερές ευρυζωνικές κατατάξεις είναι πιο δυναμικές από αυτές σε κινητά. Το Μονακό ταξίδεψε πάνω και κάτω από την πρώτη δεκάδα από την έκτη θέση το 2019 στη 10η το 2020 έως την πρώτη θέση το 2021. Η Σιγκαπούρη κατατάχθηκε πρώτη ή δεύτερη και στα τρία χρόνια και το Χονγκ Κονγκ (SAR) ήταν στην πρώτη τετράδα. Η Ρουμανία ήταν σταθερά στην πέμπτη θέση, ενώ η Νότια Κορέα έπεφτε χαμηλότερα στην κατάταξη κάθε χρόνο. Η Χιλή και η Δανία έκαναν το ντεμπούτο τους στην πρώτη δεκάδα το 2021 και οι Ηνωμένες Πολιτείες έφυγαν από τη λίστα.

Οι περισσότερες από τις 10 πρώτες χώρες έχουν καλές επιδόσεις για σταθερές και κινητές συσκευές

Οι περισσότερες χώρες που μπήκαν στην πρώτη δεκάδα τον Ιούλιο του 2021 είτε για κινητές είτε για σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις είχαν καλές επιδόσεις πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο και για τις δύο εκείνη τη στιγμή. Η Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεχώρισαν με μέσες ταχύτητες λήψης για κινητά που ήταν πάνω από 240% γρηγορότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο και σταθερές ευρυζωνικές λήψεις που ήταν πάνω από 70% γρηγορότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η ταχύτητα λήψης κινητής τηλεφωνίας της Κίνας ήταν πάνω από 180% ταχύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο και η χώρα ήταν περισσότερο από 70% ταχύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο για σταθερή ευρυζωνική σύνδεση. Οι ταχύτητες λήψης κινητής και σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης της Ελβετίας ήταν σχεδόν 100% υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η Χιλή και η Ταϊλάνδη βρίσκονται σε ένα τεταρτημόριο που δείχνει ότι και οι δύο είχαν ταχύτερες από τις μέσες σταθερές ταχύτητες λήψης ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά οι ταχύτητες λήψης για κινητά ήταν μικρότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο τον Ιούλιο του 2021. Η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Σαουδική Αραβία ήταν στο αντίθετο τεταρτημόριο, με ταχύτερη από μέσες ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας και κάτω από τη μέση σταθερές ταχύτητες ευρυζωνικής σύνδεσης.

Οι χώρες με αυξήσεις σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο για κινητές και σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις περιλαμβάνουν την Αυστραλία, την Κύπρο, τη Δανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Ρουμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Χιλή και η Νορβηγία παρουσίασαν δραματικές αυξήσεις σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις και μειώσεις στα κινητά. Η Βουλγαρία, η Κίνα, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Ελβετία αυξήθηκαν στο κινητό αλλά παρουσίασαν μικρή αλλαγή στα σταθερά. Η Νότια Κορέα και το Κατάρ αυξήθηκαν στα κινητά σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και μειώθηκαν στα σταθερά. Η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη μειώθηκαν τόσο σε κινητά όσο και σε σταθερά ευρυζωνικά σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v