Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αχαρτογράφητα νερά ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πώς η δικαστική διαμάχη της εταιρείας με την ELFE του Λ. Λαυρεντιάδη θολώνει το τοπίο στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα τρία σενάρια για την τύχη του διαγωνισμού και γιατί το «μπαλάκι» περνά πλέον στην κυβέρνηση.

Σε αχαρτογράφητα νερά ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται πλέον η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε αντίθεση με της ΔΕΠΑ Υποδομών, που οδεύει προς ολοκλήρωση. Στα τέλη Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η γνωστή υπόθεση της διαμάχης ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, για τις οφειλές της τελευταίας, ενώ τότε λήγει και η προθεσμία αναστολής από το ΤΑΙΠΕΔ της φάσης υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Το Εφετείο θα συνεκδικάσει τις εφέσεις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η απόφαση του δικαστηρίου και η καθαρογραφή της θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο και σαφώς δεν θα τελειώσει εκεί. Αν είναι υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τίποτε δεν αποκλείει την προσφυγή της ELFE σε ανώτατα δικαστήρια, άρα τη διαιώνιση της διένεξης, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και στην αντίθετη περίπτωση, με επιπλέον ρίσκο, μάλιστα, να εκκινήσουν ανάλογες διεκδικήσεις και άλλοι πελάτες της ΔΕΠΑ.

Συνεπώς, έχει προκύψει μία ρευστή κατάσταση, που χαρακτηρίζεται αρνητική για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Οι προτιμητέοι επενδυτές δεν γνωρίζουν τι θα κληθούν να επωμιστούν από την έκβαση της δικαστικής περιπέτειας στην οποία έχει εμπλακεί η υπό πώληση εταιρεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα εννέα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, το ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε για τη shortlist έξι: C.G. Gas Ltd (εταιρεία του ομίλου Κοπελούζος, με έδρα την Κύπρο), MET Holding AG (ευρωπαϊκή εταιρεία εμπορίας ενέργειας, με έδρα την Ελβετία), Mytilineos, Shell Gas B.V., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Edison International Holding N.V., κοινοπραξία Motor Oil-ΔΕΗ.

Κύκλοι που παρακολουθούν το θέμα επισήμαναν στο Euro2day.gr ότι η μπάλα περνά πλέον στην κυβέρνηση, που καλείται να αποφασίσει για την τύχη του διαγωνισμού. Τα εναλλακτικά σενάρια που τίθενται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τρία:

  1. Να ανασταλεί επ’ αόριστον η διαδικασία της πώλησης, έως ότου ξεκαθαρίσει η δικαστική αντιπαράθεση.
  2. Να προχωρήσει ο διαγωνισμός, έτσι όπως έχει σχεδιασθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και ταυτόχρονα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αποζημίωση του πλειοδότη ανάλογα με την τελεσίδικη απόφαση.
  3. Να ακυρωθεί η υφιστάμενη διαγωνιστική διαδικασία και είτε να προκηρυχθεί νέα για την πώληση της 100% θυγατρικής ΕΠΑ Αττικής, είτε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ποσοστό του μεριδίου που κατέχει το δημόσιο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμπεριλάβει στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης, που εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. τον Μάιο, την αναστολή της φάσης των δεσμευτικών προσφορών ως τα τέλη του γ’ τριμήνου του έτους και δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει με τη λήξη της προθεσμίας αυτής τους προεπιλεγέντες επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το νέο χρονοδιάγραμμα. Με τα δεδομένα αυτά, πολύ σύντομα αναμένεται να φανεί πού θα γείρουν οι εξελίξεις για το όλο θέμα.

Μέτοχοι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 65% και η ΕΛ.ΠΕ. με 35%. Η εταιρεία κατέχει το 100% της ΕΠΑ Αττικής, το 20% στην Gas Trade και το 49% στην JV North Solar.

Η ΕΠΑ Αττικής έκλεισε το 2020 με πωλήσεις 206,618 εκατ. ευρώ, έναντι 223,264 εκατ. ευρώ του 2019 και με EBITDA 15,410 εκατ. ευρώ, έναντι 10,407 εκατ. ευρώ του 2019.

Η GasTrade, εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου, αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η απόκτηση, εξάλλου, του 49% στη North Solar ολοκληρώθηκε φέτος τον Απρίλιο. Η εταιρεία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Με την επένδυση αυτή η ΔΕΠΑ Εμπορίας ουσιαστικά εισέρχεται στον τομέα των ΑΠΕ, φιλοδοξώντας ως το 2024 να έχει χαρτοφυλάκιο ισχύος πάνω από 240 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v