Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αντίμετρα των επιχειρήσεων σε αυξημένα κόστη και ανατιμήσεις

Κόντρα στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα αυξημένα κόστη, οι επιχειρηματίες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας. Οι πιθανές προκλήσεις και ο κινητήριος μοχλός της αυξημένης ζήτησης.

Τα αντίμετρα των επιχειρήσεων σε αυξημένα κόστη και ανατιμήσεις

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα της οικονομίας, κόντρα στην αβεβαιότητα που προκαλούν τα υπάρχοντα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως λόγω των θετικών προοπτικών που διαφαίνονται στο μέτωπο της ζήτησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (το Euro2day.gr συνομίλησε με επιχειρηματίες αρκετών κλάδων της οικονομίας), τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν ήδη εδώ και μήνες αρχίσει να γίνονται ορατά, μέσα από ελλείψεις εμπορευμάτων, μέσα από καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά και λόγω του ολοένα και αυξανόμενου κόστους στις πρώτες ύλες, στις μεταφορές και από τον Αύγουστο, στην τιμή του ρεύματος.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος από τον χώρο της χημικής βιομηχανίας: «Αν και κάθε εταιρεία αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση λόγω του μίγματος των δραστηριοτήτων της, θεωρώ ότι πολλές επιχειρήσεις του κλάδου θα δουν φέτος τα περιθώρια κέρδους τους να συρρικνώνονται, ίσως και σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά, κυρίως γιατί δεν προφταίνουν να μετακυλίσουν έγκαιρα στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, των ναύλων και των καυσίμων. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει όλη αυτή η αναστάτωση, ωστόσο το ευχάριστο είναι ότι η ζήτηση κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αναμφίβολα, θα βιώσουμε φέτος μια δύσκολη και αβέβαιη χρονιά, αλλά οι εταιρείες λειτουργούν για πολλές δεκαετίες και εμείς χαιρόμαστε όταν βλέπουμε φέτος το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να ανεβαίνει, το ρίσκο της χώρας μας να αποκλιμακώνεται, ξένους επενδυτές να αποκτούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και πολύ μεγάλου ύψους κοινοτικά κονδύλια να ετοιμάζονται να μπουν στην πραγματική οικονομία από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Προς παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και οι απόψεις οικονομικού διευθυντή εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του σιδήρου-χάλυβα: «Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, όσες εταιρείες είχαν σημαντικά αποθέματα χαμηλού κόστους στις αποθήκες τους, είδαν τα κέρδη τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα, διαπιστώνοντας πως τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν σημαντικά. Είναι προφανές ότι στο δεύτερο φετινό εξάμηνο αλλά και ενδεχομένως μέσα στο 2022 τα περιθώρια μικτού κέρδους θα συρρικνωθούν, πλην όμως θεωρώ πως η ζήτηση σε όγκο θα συνεχίσει να ανεβαίνει, αντισταθμίζοντας σημαντικό τμήμα των όποιων παρενεργειών, για όσο διάστημα αυτές διαρκέσουν. Το χειρότερο μελλοντικό σενάριο είναι μια απότομη και μεγάλη πτώση στην τιμή του μετάλλου για όσες εταιρείες θα έχουν γεμάτες τις αποθήκες τους σε τρέχουσες τιμές».

Βέβαια, κανείς δεν παραγνωρίζει το ενδεχόμενο ενός γενικότερου μουδιάσματος στην αγορά, λόγω της ανόδου των τιμών που αναμένεται να ακολουθήσει, όποια μέτρα και αν εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την άμβλυνση του προβλήματος.

Οι αυξήσεις τιμών ενδεχομένως να δράσουν ανασταλτικά στην κατανάλωση ή ακόμη και να αναβάλουν κάποια επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων. Νοικοκυριά και εργολάβοι πιθανόν να διακόψουν τις εργασίες τους σε ορισμένες οικοδομές, όταν βλέπουν το κόστος των υλικών να ανεβαίνει. Κάποιες επιχειρήσεις ενδεχομένως να καταστούν ζημιογόνες, ιδίως αυτές που εξαρτώνται σημαντικά από το κόστος των καυσίμων και των μεταφορών.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αρκετοί παράγοντες της αγοράς αισιοδοξούν πως οι συγκεκριμένες παρενέργειες δεν θα λάβουν πολύ έντονες διαστάσεις και πιθανόν να μη διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκτίμηση, τα νοικοκυριά σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν πλέον περισσότερα διαθέσιμα στο πορτοφόλι τους (βλέπε τραπεζικές καταθέσεις) και μεγαλύτερη διάθεση να καταναλώσουν, μετά από μια μακρά περίοδο πανδημίας και περιορισμών.

Όσες επιχειρήσεις είναι ισχυρές θεωρούν ότι θα ακολουθήσει μια τριετία ή πενταετία σαφώς υψηλότερου ΑΕΠ και μέσα σ’ αυτό το κλίμα καλούνται να επενδύσουν, προκειμένου να καρπωθούν σημαντικό κομμάτι της αυξημένης πίτας. Θα ήταν δύσκολο να ματαιώσουν σε μεγάλο βαθμό τα σχέδιά τους, εξαιτίας μιας ανόδου του κόστους.

Υπάρχει επίσης και το μέτωπο της ψυχολογίας, με το ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου να ανεβαίνει κατά 7% (το Β’ τρίμηνο έπιασε τα επίπεδα του 2019), με τον εισερχόμενο τουρισμό να πηγαίνει πολύ καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες και με παράγοντες της αγοράς να αναφέρονται σε υψηλή κατανάλωση μέσα στο καλοκαίρι.

«Θεωρώ ότι τα επερχόμενα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν διαμορφώσει μια δυναμική στην οικονομία που δεν θα εξανεμιστεί μπροστά στην άνοδο του κόστους, την οποία άλλωστε πολλοί αναλυτές δεν τη θεωρούν μεσομακροπρόθεσμη. Έτσι πιστεύω και έτσι ελπίζω ότι τελικά θα γίνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v