Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία ανοιχτά μέτωπα στην κεφαλαιαγορά μετά την αποχώρηση Ζαββού

Σοβαρές εκκρεμότητες παραμένουν ανοικτές. Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την κεφαλαιαγορά και ο σύμβουλος που... αναζητείται. Το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και οι θεσμικές αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τρία ανοιχτά μέτωπα στην κεφαλαιαγορά μετά την αποχώρηση Ζαββού

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι παράγοντες του κλάδου την τροπή που θα πάρουν οι δρομολογούμενες θεσμικές αλλαγές στον ευρύτερο χώρο της κεφαλαιαγοράς, μετά την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Οικονομικών επί θεμάτων χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία κατείχε μέχρι πρόσφατα ο Γιώργος Ζαββός.

Και αυτό γιατί οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου Υφυπουργείου δεν περιορίζονταν σε ζητήματα που αφορούσαν τις τράπεζες, αλλά επεκτείνονταν και σε άλλα θέματα τα οποία σχετίζονταν την εγχώρια κεφαλαιαγορά, όπως το θεσμικό πλαίσιο για το χρηματιστήριο, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κ.λπ.

Για παράδειγμα, στις αρχές του 2020 είχε συσταθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία αφού έλαβε προτάσεις από τους φορείς της αγοράς συνέταξε σχετικό πόρισμα σχεδίων δράσης που υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια σχετική εξέλιξη, πέραν του ότι προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου, ο οποίος -με κοινοτική χρηματοδότηση- θα εκπονήσει αντίστοιχη μελέτη.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να περιμένουμε και τα πορίσματα του εξειδικευμένου οίκου πριν γίνουν δομικές αλλαγές στο σύστημα, πλην όμως (όχι με ευθύνες της ελληνικής πλευράς) ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν έχει ακόμη καταλήξει και έτσι ο εξειδικευμένος οίκος δεν έχει καν ξεκινήσει τις εργασίες του (θα απαιτηθεί γύρω στους 12 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προκειμένου να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις).

Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, οι φορείς της αγοράς εξέφρασαν τις θέσεις και τις απόψεις τους στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συστάθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία με τη σειρά της υπέβαλε τις σχετικές προτάσεις της στο Υπουργείο Οικονομικών μέσα στους πρώτους μήνες του 2021.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος φάκελος έχει ήδη προωθηθεί στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πάντως, παράγοντες της αγοράς δεν μπορούν να προβλέψουν το πώς τελικά θα εξελιχθεί το θέμα, καθώς επίσης το αν και πότε θα ληφθούν αποφάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ακολουθήσει διαβούλευση και στη συνέχεια η κατάθεση ενός σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε εκκρεμότητα επίσης βρίσκονται και οι σχεδιαζόμενες θεσμικές αλλαγές που αφορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε συσταθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία εξέδωσε πόρισμα που απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το περιεχόμενο του πορίσματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στο προσωπικό, όσο και -σύμφωνα με πληροφορίες- στη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πέραν όμως αυτού, μέσα στον Αύγουστο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μελέτη (πλήρως χρηματοδοτούμενη από την Κοινότητα) που θα εκπονηθεί από εξειδικευμένο Οίκο με θέμα την «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Σχεδίου Βελτίωσης και Οργανωτικής Λειτουργίας της ΕΚ». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένου συμβουλευτικού οίκου, ο οποίος με τη σειρά του θα προχωρήσει σε σειρά προτάσεων και λύσεων που θα αφορούν τόσο στη βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας της Επιτροπής όσο και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τρόπου δράσης της.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το θεσμικό πλαίσιο και τα πορίσματα του συμβουλευτικού οίκου θα πρέπει να «συνομιλούν μεταξύ τους», οπότε εκτιμούν πως οι όποιες θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου δεν θα ληφθούν τουλάχιστον στην παρούσα φάση, πράγμα όμως που θα φανεί στην πράξη.

Αν τελικά το Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή πλαισίου, τότε θα ακολουθήσει διαβούλευση προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v