Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων σε γηροκομεία και δομές πρόνοιας

Έντεκα εργαζόμενοι σε αναστολή στο Γηροκομείο Βόλου, προκηρύχθηκαν θέσεις για την αντικατάστασή τους. Αναμονή ως την Τετάρτη στο Κέντρο Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας.

Πρώτες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων σε γηροκομεία και δομές πρόνοιας
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Στο Γηροκομείο του Βόλου είχε σημάνει συναγερμός στα μέσα Ιουλίου, με αφορμή την εμφάνιση συνολικά 13 κρουσμάτων κορωνοϊού, 9 σε φιλοξενούμενους ηλικιωμένους και 4 σε εργαζόμενους στη δομή. Η συρροή αποκαλύφθηκε τις μέρες που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τις κυβερνητικές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές πρόνοιας.

Παρόλο που οι 100 ηλικιωμένοι της μονάδας είχαν εμβολιαστεί στο σύνολό τους, οι 35 από τους 55 εργαζόμενους δεν το είχαν πράξει μέχρι τότε. Ο ιός είναι βέβαιο ότι εισήλθε στη μονάδα από εργαζόμενο, καθώς η δομή είναι κλειστή και απαγορεύονται τα επισκεπτήρια, και μέσα σε λίγες μέρες μεταδόθηκε σε συναδέλφους του και σε φιλοξενούμενους. Τρεις από τους ηλικιωμένους που προσβλήθηκαν εξακολουθούν να νοσηλεύονται μέχρι και σήμερα στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου.

Ένα μήνα μετά, με τη λήξη της προθεσμίας στις 16 Αυγούστου, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς αρκετοί από τους εργαζόμενους έσπευσαν να εμβολιαστούν, υπό τον φόβο της αναστολής εργασίας. Έντεκα όμως δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα και όπως είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων – Γηροκομείου Βόλου, Παύλος Πάνος, έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους.

Παράλληλα, η διοίκηση έχει προχωρήσει και στις διαδικασίες αντικατάστασής τους. Ήδη από τις 12 Αυγούστου έχει ανακοινώσει την προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων νοσηλευτών, γενικών καθηκόντων και μαγείρων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με έδρα το Βόλο, δυνάμει του ν. 4820/2021 (περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού) και της με αριθμ. πρωτ. 59589/11555/10-8-2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: 6ΛΨΙ46ΜΤΛΚ-ΜΞΧ) Στα απαραίτητα δικαιολογητικά που καλούνται να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι περιλαμβάνεται φυσικά και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον κ.Πάνο, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι νοσηλευτές, γενικών καθηκόντων και μάγειρες. Οι μισοί επικαλούνται κάποιο πρόβλημα υγείας ως αποτρεπτικό λόγο και θα εξεταστούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Οι άλλοι μισοί είναι αρνητές για ιδεολογικούς λόγους.

«Πρέπει να αντιληφθούν σε ποιον χώρο εργάζονται. Έχουν να κάνουν με ευάλωτους ανθρώπους. Επανειλημμένα έχω συζητήσει μαζί τους. Πριν δύο μέρες είχα πάλι τηλεδιάσκεψη με 9 εξ αυτών και προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι είναι για το δικό τους καλό. Κάποιοι είναι αμετάπειστοι και εμείς οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της πολιτείας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κατάσταση στο Γηροκομείο, τις τελευταίες 14 μέρες αυτό είναι «καθαρό» από κρούσματα. Την Τετάρτη αναμένεται να γίνει επαναληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να ανοίξει για νέες εισαγωγές.

Αναμονή ως την Τετάρτη στην Κεντρική Μακεδονία

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ που διευκρινίζει τη διαδικασία εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δίνεται στους εργαζόμενους στις δομές προθεσμία τριών ημερών προκειμένου να καταθέσουν την αίτηση εξαίρεσης, συνοδευόμενη από ιατρικές βεβαιώσεις ή άλλα δικαιολογητικά, τα οποία θα εξεταστούν από τριμελείς επιτροπές των κατά τόπους Υγειονομικών Περιφερειών.

Όπως είπε στο iatronet η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκη Νάκου, η διοίκηση τηρεί στάση αναμονής μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν λήγει και αυτή η τριήμερη προθεσμία, προτού λάβει και ανακοινώσει τις αποφάσεις της περί των αναστολών εργασίας.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει 6 δομές –θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων, αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία και οίκους ευγηρίας- σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Σιδηρόκαστρο και Κιλκίς. Σε αυτά εργάζονται συνολικά 300 άτομα με διάφορες μορφές σχέσης εργασίας, ενώ οι ωφελούμενοι είναι 700.

Όπως ανέφερε στο iatronet o εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Δ.Σ., Νίκος Γεωργιάδης, πριν τη λήξη της προθεσμίας ήταν ανεμβολίαστοι περίπου 50 – 70 εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων είχαν πειστεί και είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

«Αν και είμαι κατά της υποχρεωτικότητας, πιστεύω ότι ως εργαζόμενοι σε δομές με ευάλωτους ανθρώπους έχουμε την ηθική υποχρέωση να εμβολιαστούμε. Αυτό λέω σε όλες τις συζητήσεις με τους συναδέλφους μου», είπε και πρόσθεσε: «Οι ωφελούμενοι είναι όλοι εμβολιασμένοι. Οι μονάδες είναι κλειστές, χωρίς οι ίδιοι να βγαίνουν και χωρίς επισκεπτήρια. Άρα τον ιό τον φέρνουμε εμείς μέσα, πρέπει να πούμε την αλήθεια. Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πέρα φυσικά από την προστασία τη δική μας».

Το Νοέμβριο του 2020, στην περίοδο της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, εκδηλώθηκε μεγάλη εστία υπερμετάδοσης κορωνοϊού στη μεγαλύτερη από τις έξι δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Άγιος Παντελεήμονας», με περισσότερα από 60 κρούσματα σε εργαζόμενους και ωφελούμενους, με πολλές νοσηλείες και τελικά με την απώλεια μιας 64χρονης νοσηλεύτριας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στη συγκεκριμένη δομή, Ιωάννης Γούτσιος, είπε στο iatronet ότι περίπου το 75% με 80% των συνολικά 180 εργαζόμενων έχει εμβολιαστεί. Από τους υπόλοιπους κάποιου επικαλούνται ιατρικούς λόγους, ενώ δεν λείπουν οι αρνητές. «Προσπάθησα από την πλευρά μου να εξηγήσω το πώς έχουν τα πράγματα. Από εκεί και πέρα είναι καθαρά ατομική επιλογή του καθενός, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει στην εργασία του αν κάνει το εμβόλιο. Από την άλλη, είναι ένα ζήτημα κατά πόσο μπορούν να αναπληρωθούν οι θέσεις που θα χαθούν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στη μεγάλη του πλειοψηφία το μόνιμο προσωπικό στις δομές έχει εμβολιαστεί. Οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται κυρίως σε επικουρικό προσωπικό που έχει προσληφθεί πρόσφατα με 12μηνες συμβάσεις.

Στο 74,3% το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζόμενων στις δομές πρόνοιας

Σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 ξεκίνησε η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας, κατ’ εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 4820/2021.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδίως των πλέον ευάλωτων πολιτών το σύνολο των εργαζομένων και των διοικήσεων ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών και εκκλησιαστικών δομών μπορεί από σήμερα να εργάζεται στις δομές μόνο αν είναι εμβολιασμένο. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν, όπως ορίζεται στο νόμο. Κατά το διάστημα της αναστολής, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ήδη μεριμνήσει από το προηγούμενο έτος και είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 500 ατόμων σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, οι εργαζόμενοι στις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας μπορούν να καταθέσουν αίτηση απαλλαγής στις αρμόδιες επιτροπές υγείας της οικείας τους υγειονομικής περιφέρειας μέχρι και την Τετάρτη 18 Αυγούστου. Αίτηση απαλλαγής δικαιούνται να καταθέσουν οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αποκλειστικά τα ακόλουθα νοσήματα

  • Εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ή έχουν διαγνωστεί με αλλεργία σε κάποια έκδοχα των εμβολίων και υπάρχει σχετική γνωμάτευση από αλλεργιολόγο.
  • Έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας και σχετική πιστοποίηση από ειδικό ιατρό καρδιολόγο.
  • Εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Jansen / Johnson & Johnson και έχουν ειδική ιατρική γνωμάτευση.

Η αίτηση των ενδιαφερομένων θα πρέπει περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος και να επισυνάπτει την σχετική ιατρική βεβαίωση και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.

Οι επιτροπές στις υγειονομικές περιφέρειες θα ξεκινήσουν την επεξεργασία των αιτημάτων την Πέμπτη 19 Αυγούστου και θα ολοκληρώσουν τη γνωμοδότηση εντός πέντε ημερών. Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχει χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.

Το ποσοστό του εμβολιασμού εργαζομένων τουλάχιστον με μία δόση στις 12 Αυγούστου 2021 ανερχόταν στο 74,3% του προσωπικού. Στις 12 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού το εν λόγω ποσοστό ανερχόταν στο 62,2%.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε:

«Διασφαλίζουμε την ζωή των ηλικιωμένων με όλα τα εργαλεία που έχουμε. Από σήμερα, μόνο εμβολιασμένοι θα φροντίζουν τους ηλικιωμένους μας στους οίκους ευγηρίας. Καθημερινά το ποσοστό των εμβολιασμένων φροντιστών και νοσηλευτών αυξάνεται και ενισχύουμε ολοένα περισσότερο τη θωράκιση των ιδρυμάτων μας. Οι εργαζόμενοι δείχνουν υπευθυνότητα και όλοι μαζί χτίζουμε το τείχος ανοσίας προστατεύοντας τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Σημειώνεται τέλος ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα επικαιροποιήσει εκ νέου τα στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στο τέλος της εβδομάδας.

 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v