Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρωσε την έλλειψη e-shop η Tiger Hellas

Zημιές για το δανέζικο σήμα και πτώση τζίρου 52% από το lockdown. Αύξηση υποχρεώσεων λόγω υψηλών μερισμάτων.

Πλήρωσε την έλλειψη e-shop η Tiger Hellas

Πάνω από το 50% των ετήσιων εσόδων της στην Ελλάδα έχασε το 2020 η Tiger Hellas, η οποία δεν διαθέτει e-shop κι ως εκ τούτου δεν είχε δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές και να αντισταθμίσει έτσι απώλειες από τα φυσικά της καταστήματα.

Η εταιρεία, που αναπτύσσει το δανέζικο σήμα Flying Tiger με δραστηριότητα στον τομέα παιχνιδιών, δώρων και μικροαντικειμένων καθημερινής χρήσης, ελέγχεται από την ελληνική Ζebra Aμανατιάδης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την μητρική Zebra A/S με έδρα την Κοπεγχάγη. Διαθέτει δίκτυο 13 καταστημάτων πανελλαδικά με ναυαρχίδα το κατάστημα της οδού Ερμού που λειτουργεί από το 2013. Επιπλέον 6 καταστήματα λειτουργούν στην Κύπρο από άλλη επιχειρηματική οντότητα του επιχειρηματία Παναγιώτη Αμανατιάδη.

Η Τiger Hellas κατάφερε να εδραιωθεί στην τοπική αγορά, μετά από υπερδεκαετή παρουσία αλλά το πολύμηνο lockdown στο λιανεμπόριο πέρυσι γύρισε το τζίρο της σχεδόν μια πενταετία πίσω. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 5,16 εκατ. ευρώ από 10,74 εκατ. ευρώ το 2019 σημειώνοντας πτώση 51,9% ενώ γύρισε σε ζημιές μετά φόρων 215.764 ευρώ (έναντι κερδών μετά φόρων 1,19 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση). Το ενεργητικό της ήταν 3 εκατ. ευρώ έναντι 4,42 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 32,06%, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων αυξήθηκε λόγω των υψηλών μερισμάτων που καταβάλει στους μετόχους κατά 261,85%, σε 2,88 εκατ. ευρώ από 796.064,75 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Οι συνθήκες της πανδημίας επιταχύνουν τα σχέδια της Tiger Hellas για επέκταση στο ψηφιακό κανάλι και σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας δρομολογείται επένδυση σε πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων. Πρόκειται για στρατηγική της μητρικής εταιρείας που σταδιακά αναπτύσσει παρουσία στο online κανάλι, με πρώτες χώρες τη Δανία και την Ολλανδία.

Όπως σημειώνει η διοίκηση στην οικονομική της έκθεση ο αντίκτυπος της νόσου Covid-19 συνεχίζει να εξελίσσεται μετά και την επανεκκίνηση των καταστημάτων τον Μάιο του 2021. Δεν μπορεί να κάνει ακριβή εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων στα έσοδα, στα αποτελέσματα και τις ταμειακές ροές της εταιρείας για την τρέχουσα χρήση, ωστόσο διερευνά τον βαθμό στον οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί τα κυβερνητικά μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα και τη ρευστότητα.

Η εταιρεία εκτιμά ότι θα καλύψει το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης από μελλοντικές ταμειακές ροές και δεν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα θέμα στη λειτουργία της, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων αποτελείται από μερίσματα πληρωτέα στους μετόχους. Εξάλλου, πέρυσι πραγματοποιήθηκε διανομή μερίσματος από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων ύψους 1,4 εκατ. ευρώ ενώ η τακτική γενική συνέλευση (8.5.2020) ενέκρινε την καταβολή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2019 ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v