Ανυπολόγιστες είναι οι ζημίες στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνεται στα «θύματα» των πυρκαγιών ανά την ελληνική επικράτεια. Καθώς συνεχίζονται να μαίνονται οι φωτιές στην Εύβοια, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξακολουθούν να μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση καταναλωτές σε πληγείσες περιοχές, και ταυτόχρονα δυσχεραίνει το έργο του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών.
Μέχρι και χθες το απόγευμα, ο Διαχειριστής απέφυγε να δώσει στοιχεία για τη συνολική οικονομική αποτίμηση των καταστροφών στο δίκτυο του, παρά το γεγονός ότι από το Σάββατο έδινε αναφορά για την έκταση των ζημιών στον εξοπλισμό και στα δίκτυα της μέσης και χαμηλής τάσης. Επίσης, δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση ούτε και για τον χρόνο αποκατάστασης τους. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη», ανέφερε αρμόδια πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η προτεραιότητα στην αποκατάσταση δίνεται στις γραμμές μέσης τάσης, γιατί ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές και στη συνέχεια ακολουθούν και οι γραμμές χαμηλής τάσης που φτάνουν ως τα νοικοκυριά.
Το έργο της αποκατάστασης θα κριθεί από δύο παράγοντες:
- Τα διαθέσιμα αποθέματα του υλικού που υπάρχουν στις αποθήκες του ΔΕΔΔΗΕ.
- Την ετοιμότητα οργάνωσης και την ανταπόκριση των συνεργείων, κυρίως, των εργολαβικών.
Όπως έλεγε πηγή με σφαιρική εικόνα της κατάστασης, εάν ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει ικανά αποθέματα υλικού στις αποθήκες του, ενδεχομένως, το έργο της αποκατάστασης να μπορεί να επιταχυνθεί κατά ένα τρόπο, όταν σβήσουν τα πύρινα μέτωπα. Εάν όχι, τότε είναι άγνωστος και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την προμήθεια τους, άρα και ο συνολικός χρόνος της αποκατάστασης.
Το δεύτερο, εξίσου, σημαντικό ζήτημα είναι η οργάνωση των συνεργείων αποκατάστασης, που δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι οι φωτιές είναι διάσπαρτες, συνεπώς, δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν γειτονικά συνεργεία για να επικεντρωθούν σε μία, για παράδειγμα, πληγείσα περιοχή. Φωτιές υπάρχουν παντού. Συν τοις άλλοις, όσο συνεχίζονται οι φωτιές είναι ακατόρθωτη και η παρέμβαση του ΔΕΔΔΗΕ, που επικεντρώνει σε αυτή τη φάση τις προσπάθειες του σε περιοχές όπου η φωτιά έχει ελεγχθεί, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν ξανά οι καταναλωτές.
Το τρίτο και σημαντικότερο είναι το οικονομικό κόστος που συνεπάγονται οι καταστροφές στο δίκτυο. Πράγμα που σημαίνει σοβαρή ταμειακή επιβάρυνση για τον ΔΕΔΔΗΕ, σε μια χρονική συγκυρία, μάλιστα, που συμπίπτει με το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του Διαχειριστή.
Για να υπάρχει μία εικόνα της καταστροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο ο ΔΕΔΔΗΕ, στην Αττική καταστράφηκαν 1.000 στύλοι, 20 υποσταθμοί και 39 χλμ δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης. Στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα κάηκαν πάνω από 350 στύλοι και 30 χλμ δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης. Στην Εύβοια απαιτείται η αντικατάσταση 900 στύλων, 100 υποσταθμών και 40 χλμ δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης.
Αυτά είναι τα στοιχεία του Σαββάτου, με την Εύβοια να επιβαρύνεται συνεχώς. Ενδεικτικά, οι 800 κατεστραμμένοι στύλοι της καιόμενης Βόρειας Εύβοιας του Σαββάτου έγιναν 900 χθες το απόγευμα. Και βέβαια, πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε ως και σήμερα, συνεπώς, τα νούμερα είναι εύλογο να αλλάζουν συνεχώς προς το χειρότερο.
Προσπάθεια γίνεται, επίσης, για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων στις πληγείσες Περιφέρειες της χώρας. Από το Σάββατο το βράδυ επανήλθε η υδροδότηση της Βόρειας Αττικής, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να επανηλεκτροδοτηθούν όλα τα αντλιοστάσια, ακόμη και με τη σύνδεση τους με γεννήτριες.