Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο θα κοστίσει το «τριπλό χτύπημα» στον τουρισμό

Οι νέοι περιορισμοί από ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρουμανία σε συνδυασμό με τις φήμες για υποβάθμιση του επιδημιολογικού προφίλ της Ελλάδας από τη βρετανική κυβέρνηση ναρκοθετούν το τοπίο. Τα δεδομένα σε αφίξεις και νέες κρατήσεις.

Πόσο θα κοστίσει το «τριπλό χτύπημα» στον τουρισμό

Την φόβο ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα σηματοδοτήσουν την αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της φετινής σεζόν εκφράζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού.

Η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει 7ήμερη καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες, εμβολιασμένους ή μη, από Ελλάδα και η ένταξη της χώρας μας στην κατηγορία «4» από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ «απειλούν» να τορπιλίσουν κατ' αρχάς τις προσδοκίες για ένα καλό δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός ανεβάζει ταχύτητα και η μέση πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία διαμορφώνεται στο 80%.

Τα δύο νέα μέτρα έρχονται λίγα μόνο 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Ρουμανίας, μιας εκ των πολλά υποσχόμενων δυνάμεων του ελληνικού τουρισμού, για επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη χώρα μας, με τους επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι ακυρώσεις όχι μόνο από μεμονωμένους ταξιδιώτες, αλλά και από tour operators.

«Η υιοθέτηση νέων περιορισμών αποτελεί το φυσικό επακόλουθο της απόφασης του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) την προηγούμενη εβδομάδα να “κοκκινίσει” την Ελλάδα. Η σεζόν πλέον είναι απελπιστικά ρευστή και ενδεχομένως να υπάρξουν και ακυρώσεις. Ηδη υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς τα νέα μέτρα επιβάλλονται μία χρονική στιγμή που ο τουρισμός είχε αρχίσει να αποκτά δυναμική και να καταγράφει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες», επισημαίνει στο Euro2day.gr η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και της Ενωσης Ξενοδόχων Κω.

Οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν, μάλιστα, τροχοπέδη για το επόμενο διάστημα το «τριπλό» αυτό χτύπημα για τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως όσο δεν περιορίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο δεν θα υπάρχει ροή προκρατήσεων για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ένα διάστημα στο οποίο ποντάρουν οι ξενοδόχοι για να μετριάσουν τις απώλειες της πανδημίας.

«Οσο ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει, τόσο δεν θα γίνονται κρατήσεις. Εάν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε μόνο θα ξεκινήσουν πάλι οι κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Είναι νωρίς, πάμε μέρα-μέρα. Οι δύο αυτοί μήνες είναι οι πιο καθοριστικοί για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε τις φετινές επιδόσεις του τουρισμού με τα μεγέθη του 2019», τονίζει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Σύννεφα» στην τουριστική αγορά έχουν δημιουργήσει και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που θέλουν τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρά σε υποβάθμιση του επιδημιολογικού προφίλ της Ελλάδας, με αποτέλεσμα κάποιοι tour operators να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, εάν επιβεβαιωθούν οι φήμες, να προχωρήσουν σε ακύρωση προγραμμάτων και μεταφορά τους για το 2022. Γεγονός που εντείνει έτι περαιτέρω την αγωνία για την εξέλιξη της σεζόν, δεδομένου, μάλιστα, ότι η βρετανική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή ταξιδιωτών για την Ελλάδα.

Ισχυρό πλήγμα

Εκτός από τη βρετανική αγορά, πάντως, τη δυναμική της οποίας προσδοκούν να δουν οι ξενοδόχοι το επόμενο διάστημα, υψηλές ήταν οι προσδοκίες και για τις αφίξεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στοιχείο που τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός, άλλωστε, ότι για τη φετινή σεζόν έχουν προγραμματιστεί σε ημερήσια βάση 9 απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μάλιστα, η αμερικανική είναι μία από τις βασικές αγορές στις οποίες βασίζονταν οι επιχειρηματίες του κλάδου για επιμήκυνση της σεζόν. Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ, με 73 χιλιάδες ταξιδιώτες περίπου, βρέθηκαν στη 10άδα με τις κορυφαίες αγορές του ελληνικού τουρισμού -βάσει των PLF που συμπληρώνουν οι επισκέπτες πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Από την άλλη, η ρουμάνικη αγορά μπορεί να μην συγκαταλέγεται στις βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, ωστόσο φέτος, με βάση τις αρχικές προβλέψεις, υπήρχε η εκτίμηση ότι θα είναι μία από τις αγορές που θα κάνουν τη διαφορά. Αλλωστε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν ταξιδέψει είτε οδικώς είτε αεροπορικώς περισσότεροι από 180 χιλιάδες Ρουμάνοι, στηρίζοντας όχι μόνο τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, τους οποίους παραδοσιακά επιλέγουν, αλλά και τα ελληνικά νησιά.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής της εν λόγω αγοράς είναι η απόφαση αεροπορικής εταιρείας να προγραμματίσει 17 απευθείας εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδας για τη φετινή σεζόν.

Ψηλά είχε μπει φέτος ο πήχης και για τις αφίξεις από το Ισραήλ, μία ακόμη αγορά στην οποία «επένδυαν» τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες του κλάδου -με δεδομένο ότι οι Ισραηλινοί δαπανούν σε καθημερινή βάση πολλά χρήματα στις διακοπές τους- και η οποία περιλαμβάνεται στις αναδυόμενες δυνάμεις του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα, οι Ισραηλινοί ήταν από τους πρώτους επισκέπτες στους οποίους επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση καραντίνας τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο του πιλοτικού ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού.

Ενδεικτική της σημασίας της συγκεκριμένης αγοράς για τη χώρα μας είναι η συμφωνία που είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο για τη διευρυμένη και πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v