Αρρυθμίες εξακολουθεί να προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρύνει το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας, με αποτέλεσμα αφενός τα πρώτα μηνύματα από την επανεκκίνηση των ταξιδιών των Βρετανών να μην είναι αντίστοιχα των προσδοκιών και αφετέρου, δύο σημαντικές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα, η Γερμανία και το Ισραήλ, να εξετάζουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για όσους επιστρέφουν από ελληνικούς προορισμούς.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τη σεζόν. Είναι ξεκάθαρο στις περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων», επισημαίνουν στο Euro2day.gr παράγοντες της τουριστικής αγοράς.
Μάλιστα, το lockdown στη Μύκονο, απόρροια της αύξησης των περιστατικών κορωνοϊού, έχει εντείνει έτι περαιτέρω την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν, με τη Βρετανία, τη Γερμανία και το Ισραήλ να φαίνεται ότι είναι για την ώρα οι τρεις πηγές εισερχόμενου τουρισμού που θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Τρεις μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα της Βρετανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, οι επιχειρηματίες του κλάδου, αν και διαπιστώνουν σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με τα πριν από τη 19η Ιουλίου επίπεδα, δεν καταγράφουν τον αναμενόμενο ρυθμό κρατήσεων. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τα πρώτα δείγματα δεν ανταποκρίνονται στα προγράμματα που είχαν ανακοινώσει σε πρώτο στάδιο οι tour operators. «Ενώ για παράδειγμα ένας tour operator είχε ανακοινώσει 20 πτήσεις, τελικά πραγματοποιούνται οι μισές και αυτές δεν είναι γεμάτες», λένε χαρακτηριστικά. Τονίζουν, δε, ότι κυριαρχεί η αναβλητικότητα και ως εκ τούτου, οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται είναι της τελευταίας στιγμής, καθώς οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής μετά την ανακοίνωση των μέτρων στο Νησί των Ανέμων.
Ανησυχία έχει προκαλέσει την ίδια στιγμή το γεγονός ότι η Γερμανία, o μεγαλύτερος τροφοδότης του ελληνικού τουρισμού, «υποβάθμισε» τη χώρα μας στην κατηγορία των κρατών «κινδύνου», κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οι η κυβέρνηση συνιστά να μην γίνονται ταξίδια προς τη χώρα. Παράλληλα, οι Γερμανοί υπήκοοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους εάν δεν είναι εμβολιασμένοι.
Βέβαια, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ελλοχεύει ο κίνδυνος σε ενδεχόμενη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της Ελλάδας να ανακοινωθεί υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή των Γερμανών τουριστών από τη χώρα μας -πρακτική που ακολουθούσε μέχρι πρότινος η Βρετανία-, κάτι το οποίο θα περιορίσει αισθητά τα ταξίδια προς την Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ανακοπεί λίγο ο ρυθμός των κρατήσεων των Γερμανών. «Είμαστε σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε. Κάθε χώρα πράττει κατά το δοκούν. Ο ρυθμός των κρατήσεων επηρεάζεται από τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθεί κάθε χώρα. Τουλάχιστον με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό υπάρχει κοινή γραμμή στην είσοδο των τουριστών», εξηγούν στο Euro2day.gr.
Πάντως, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις κάποιων εκ των πιο ισχυρών tour operators που δραστηριοποιούνται στη γερμανική αγορά, η ζήτηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορούσε να φτάσει τα επίπεδα του 2019. Οι πιο συγκρατημένοι όμως εκτιμούν ότι ο αριθμός των Γερμανών που θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα θα αντιστοιχεί στο 55% των αφίξεων του 2019, όταν και είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας πάνω από 4 εκατ. Γερμανοί.
Το Ισραήλ
Εντονο προβληματισμό έχει εγείρει, παράλληλα, το ενδεχόμενο το Ισραήλ να εντάξει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών εκείνων από τις οποίες θα απαιτείται όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε καραντίνα, τόσο λόγω της αύξησης των περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα μας όσο και λόγω του αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μεταξύ των ταξιδιωτών που επέστρεψαν στο Ισραήλ έπειτα από διακοπές στην Ελλάδα. Και μπορεί το Ισραήλ να μη συγκαταλέγεται στις βασικές πηγές τουρισμού για τη χώρα μας, ωστόσο, αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι Ισραηλινοί δαπανούν σε καθημερινή βάση πολλά χρήματα στις διακοπές τους.
Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο συμφωνία για τη διευρυμένη και πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού, ενώ το Ισραήλ ήταν από τα πρώτα κράτη από τα οποία υποδέχτηκε τουρίστες τη φετινή σεζόν η χώρα μας, καταγράφοντας σημαντική ζήτηση.
«Δεν μπορεί πλέον κανένας να κάνει προβλέψεις. Προχωράμε μέρα με τη μέρα, γιατί τα δεδομένα ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Σίγουρα το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, είναι καλύτερο από το περσινό, γιατί ξεκινάμε από άλλη βάση. Πέρυσι αντιμετωπίζαμε ο ένας τον άλλο ως δυνάμει φορέα του κορωνοϊού, φέτος αυτό δεν ισχύει, αφού υπάρχουν οι εμβολιασμοί», εξηγούν φορείς του τουρισμού. «Πρέπει να θωρακιστούμε με τους εμβολιασμούς και να τηρούμε ανελλιπώς τα μέτρα και τα πρωτόκολλα, έτσι ώστε να μην πέσει και φέτος πρόωρα η αυλαία της τουριστικής σεζόν», προσθέτουν.
Πιστοποιητικό υγείας
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες του τουρισμού αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού των εργαζομένων στον κλάδο, προκειμένου να θωρακιστεί το τουριστικό προϊόν και να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έχουν ζητήσει την ενσωμάτωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που παραχωρείται ούτως ή άλλως σε όσους εμβολιάζονται κατά της νόσου Covid-19, με το πιστοποιητικό υγείας που οφείλουν να διαθέτουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, απόφαση την οποία θα λάβει η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, εντός της εβδομάδας.
Στην ίδια κατεύθυνση, πάντως, το επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει να δώσει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να μεταφέρουν τους εργαζομένους που παραμένουν ανεμβολίαστοι από θέσεις εργασίας που απαιτούν στενή επαφή με τους τουρίστες σε άλλα πόστα.