Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Τρεις τρόποι ενίσχυσης του τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τις επιλεξιμότητες για τη δανειοδότηση αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

Σκυλακάκης: Τρεις τρόποι ενίσχυσης του τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί ο τουρισμός από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της ημερίδας «Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα».

«Χθες ήταν πολύ καλή ημέρα για την Ελλάδα, γιατί εγκρίθηκε το σχέδιό "Ελλάδα 2.0" μαζί με άλλα 11. Το σχέδιό μας ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε στη σειρά και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή και είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο από πλευράς κινητοποίησης επενδυτικών πόρων στην Ευρώπη, γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια) για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ επενδύσεις. Και ο τουρισμός είναι σημαντικό κομμάτι αυτών των επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ανέδειξε, δε, τους τρεις τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί ο τουρισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης:

α) Δάνεια, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, με τα οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν 30 δισ. ευρώ επενδύσεις.

β) Ειδικό πρόγραμμα τουρισμού (καταδυτικός, γαστρονομία, χιονοδρομικά, χειμερινός τουρισμός, πρόγραμμα κατάρτισης, μαρίνες κ.ά).

γ) Σειρά άλλων προγραμμάτων που αμέσως ή εμμέσως θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Τα δάνεια

Σχετικά με τα δάνεια, ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι υπάρχουν πέντε επιλεξιμότητες:

  • πράσινη
  • ψηφιακή
  • εξωστρέφεια
  • έρευνα και ανάπτυξη
  • συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

«Ο τουρισμός θα είναι μέσα στις επιλεξιμότητες ως εξωστρέφεια σαφώς και ξεκάθαρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οι προϋποθέσεις

Μάλιστα, όπως εξήγησε, θα πρέπει το 20% της επένδυσης να προέρχεται από ίδια κεφάλαια. «Στη συνέχεια, θα πρέπει κάποιος τραπεζικός οργανισμός ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και οργανισμός επενδύσεων κεφαλαίων να συνεισφέρει κατ’ ελάχιστον 30% της επένδυσης με τη μορφή δανειοδότησης ή πρόσθετων κεφαλαίων. Ο οργανισμός αυτός μπορεί να είναι μία ελληνική συστημική τράπεζα, μπορεί όμως να είναι άνετα και η EBRD ή η ΕΤΕπ, με τις οποίες κλείσαμε μνημόνια, για να συγχρηματοδοτήσουν με δικούς τους πόρους της τάξεως των 6 δισ. ευρώ δάνεια δικά μας. Τα σχέδια θα αξιολογηθούν αποκλειστικά ως προς τη βιωσιμότητά τους από τον τραπεζικό φορέα. Το 30% μπορεί να το συνεισφέρει και η αγορά των ομολογιούχων. Δεν θα υπάρχει άλλος όρος, εφόσον είναι επιλέξιμη η επένδυση.

Η σχετική απόφαση ως προς τη δανειοδότηση/χρηματοδότηση μπορεί να λαμβάνεται αυτόματα. Θα εκχωρήσουμε το δικαίωμα έγκρισης του δανείου σε κομμάτια στον τραπεζικό οργανισμό. Η πρόσκληση θα είναι μονίμως ανοιχτή και τα επιτόκια πολύ κοντά στο μηδέν. Η Επιτροπή δανείζεται κοντά στο μηδέν, θα υπάρχει ένα μικρό κόστος διαχείρισης 0,2-0,3. Δεν θα υπάρχει καθυστέρηση. Μιλάμε για δάνεια από 8-12 χρόνια, τα περισσότερα 10-12 χρόνια.

Η κρατική ενίσχυση που θα λαμβάνει η επιχείρηση που επενδύει μέσω του δανείου στην πραγματικότητα θα υπολογίζεται με βάση τον νέο πίνακα περιφερειακών ενισχύσεων και εάν η επιχείρηση θέλει να αναζητήσει και άλλη επιδότηση, θα έχουμε μία νομοθεσία με την οποία θα προβλέπεται ότι μπορεί να αναζητήσει και αλλού πόρους, υπό την προϋπόθεσή ότι θα συμψηφιστούν με την ενίσχυση που λαμβάνει από το χαμηλό επιτόκιο», τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης.

Μάλιστα, όπως εκτίμησε, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα. «Η έκρηξη αυτή θα έχει και κάποιες θετικές συνέπειες και επιχειρηματικές δυσκολίες, ειδικά στο εργατικό δυναμικό. Πρέπει να επενδύσετε στους εργαζομένους σας τώρα, γιατί όταν η αγορά εργασίας αλλάξει, να μη βρεθείτε να έχετε το προϊόν, τους πελάτες και να μην έχετε τους ανθρώπους για να τους εξυπηρετήσετε», κατέληξε ο Θ. Σκυλακάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v