Στρατηγική θέση στο περιφερειακό στερέωμα στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των data centers αποκτά σταδιακά η χώρα μας, με τη μία εταιρεία μετά την άλλη να ανακοινώνουν επενδύσεις κλιμακούμενες από μερικά εκατ. ευρώ έως και πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Οι νέες επενδύσεις της Lamda Hellix, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον αμερικανικό όμιλο Digital Realty, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των διοικήσεων των δύο εταιρειών στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Η εταιρεία «γκαζώνει» για την κατασκευή του Athens-3 και του Athens-4. Πρόκειται για δύο νέα data center, επένδυση που θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ το αποτύπωμά τους σε βάθος δεκαετίας θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Lamda Hellix λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί ήδη δύο data centers, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003 και το Athens-2 από το 2015.
Για τις συγκεκριμένες επενδύσεις ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (7/7) στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο David Ruberg, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τη στρατηγική και τις αναπτυσσόμενες αγορές της Digital Realty και ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix.
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, η ανάπτυξη «ουδέτερων» υποδομών data centers επιτρέπει σε οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις να διατηρήσουν την αυτονομία τους όσον αφορά στην αξιοποίηση του cloud, λειτουργώντας όπως ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο που εξυπηρετεί όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες, καθιστώντας μία χώρα διεθνή κόμβο αερομεταφορών.
Επίσης, αυτού του τύπου οι υποδομές επιτρέπουν στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υποδομών να προσφέρουν αδιάλειπτη διαθεσιμότητα, ασφάλεια, πολλαπλές ευκαιρίες διασύνδεσης και σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
Τα στελέχη της Digital Realty επεσήμαναν ότι ως αποτέλεσμα των επενδύσεών τους η Ελλάδα θα καταστεί διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης επενδύσεων, όπως ακριβώς συνέβη στη Μασσαλία, όπου η αμερικανική εταιρεία επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε 6 μόλις χρόνια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στην Δυτική Ευρώπη και την 9η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως, προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Παράλληλα ανέφεραν ότι μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων θα ανοίξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, με τις δεύτερες ειδικά να είναι θέσεις ανώτατου επιπέδου και υψηλών αποδοχών, συμβάλλοντας και στον επαναπατρισμό αξιόλογων στελεχών.
Microsoft
Την ίδια στιγμή, προχωρά και η επένδυση της Microsoft -το ύψος της οποίας εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ- με την προστιθέμενη αξία της να φθάνει το 1 δισ. Η εταιρεία, που βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επιλογής τοποθεσίας, θα κατασκευάσει τρία data centers στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια.
Οι σχετικές εξαγγελίες έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο από τον πρόεδρό της Μπραντ Σμιθ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρότι μέχρι τώρα τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκέντρωνε η περιοχή του Λαυρίου και συγκεκριμένα το ερειπωμένο εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται άλλα δύο ακίνητα στην Αττική, στον Ασπρόπυργο και στο Κορωπί.
Η Microsoft σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων (data center), που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Το κέντρο αυτό, όταν λειτουργήσει, θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα, καλύπτοντας και τις γειτονικές μας χώρες. Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη, καθώς στη συνέχεια θα δημιουργηθούν νέα και σε άλλες χώρες.
Όπως έχει πει ο πρόεδρος της εταιρείας, η επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη για τη Microsoft στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των 28 ετών παρουσίας του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας.
Παράλληλα η δημιουργία του data center θα ενισχύσει και την ασφάλεια των δεδομένων, καθώς μετά τη λειτουργία του, τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα και θα προστατεύονται από το ελληνικό Δίκαιο.
Hellas Sat
Με μία νέα επένδυση 8 έως 10 εκατ. ευρώ η Hellas Sat θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην αγορά των Data Centers.
Σήμερα η εταιρεία έχει επιτύχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στην συγκεκριμένη αγορά, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της 20 διεθνείς πελάτες και έσοδα περί τα 28 εκατ. ευρώ για το 2020. Οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, με τη νέα επένδυση στην περιοχή του Κορωπίου θα επεκταθούν κατά 1.200 τ.μ. (300 racks).
Με την αρχή να έχει γίνει από την Κύπρο, όπου φτιάχτηκε το πρώτο για το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο NBC ως business continuity center, σήμερα οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ηγεσία του Hellas Sat εκτίμησε ότι σύντομα τα έσοδα από υπηρεσίες hosting servers και data centers θα πλησιάζουν τα έσοδα που δημιουργούνται από τη χωρητικότητα.
Cloudrock
Μία από τις νέες επενδύσεις είναι και αυτή της Cloudrock, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και έχει ήδη υλοποιήσει επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ιδιόκτητου data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
Πρόκειται για μία εταιρεία 100% ελληνικών συμφερόντων, που όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας. Η Cloudrock προσφέρει καινοτόμες και «έξυπνες» εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
Στόχος της Cloudrock είναι να προσελκύσει στην Ελλάδα ΙΤ υποδομές που σήμερα φιλοξενούνται στο εξωτερικό, αλλά και ξένες εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα. «Ο στόχος μας στην Cloudrock είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες και λύσεις που αξιοποιούν τα δεδομένα των επιχειρήσεων. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι να είμαστε ο “έξυπνος” συνεργάτης για τους πελάτες μας», είχε δηλώσει ο Βασίλης Καραβασίλης, διευθύνων σύμβουλος της Cloudrock.
Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η ένταξη του virtualization cluster της Cloudrock σε παγκόσμια cloud υποδομή, για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών cloud, αλλά και η περαιτέρω επέκταση των υποδομών και των υπηρεσιών της.
Η ελληνική Lancom
Μια ακόμα δραστήρια εταιρεία είναι και η ελληνική Lancom, εταιρεία με 12ετή παρουσία, πάροχος και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σύνδεση στο Internet με μεγάλες ταχύτητες) σε πολύ μεγάλους εταιρικούς πελάτες, η οποία διαθέτει δύο Data Centers (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) και προχωρά και στη δημιουργία τρίτου υπό την ονομασία Balkan Gate I.
Το νέο Data Center που οικοδομείται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες στις αρχές του 2022 και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα.
Πέρα από τα παραπάνω, κέντρα δεδομένων λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα και άλλες εταιρείες όπως ο όμιλος ΟΤΕ, η TI Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δείχνει να υπολείπεται σε αριθμό data centers εν συγκρίσει με τις γειτονικές χώρες - σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Cloudscense, στη χώρα μας υπάρχουν λιγότερα από 15 data centers, όταν το αντίστοιχο νούμερο στη Βουλγαρία είναι 23. Το σκηνικό όμως δείχνει να αλλάζει άρδην.