Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αποφάσεις για τις εταιρίες ακινήτων τραπεζών

Την υπαγωγή κατά ενιαίο τρόπο στην εποπτεία σε ενοποιημένη βάση που ασκεί επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων αποφάσισε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στις εταιρίες που έχουν ως κύριο αντικείμενο την απόκτηση συμμετοχών σε αυτές.

ΤτΕ: Αποφάσεις για τις εταιρίες ακινήτων τραπεζών
Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε σήμερα:

Να υπαγάγει κατά ενιαίο τρόπο στην εποπτεία σε ενοποιημένη βάση που ασκεί επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, καθώς και τις εταιρείες που έχουν ως κύριο αντικείμενο την απόκτηση συμμετοχών σ’ αυτές.

Να προσαρμόσει τους συντελεστές που προσδιορίζουν το ελάχιστο επίπεδο κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις συμμετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων στην εν λόγω κατηγορία εταιρειών, καθώς και από την κατοχή ακινήτων.

Μέχρι σήμερα η εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ενοποιημένη βάση περιλαμβάνει τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα και, κατά περίπτωση, ορισμένης μορφής εταιρείες διαχείρισης ακινήτων ανάλογα με τα κύρια λειτουργικά ή νομικά χαρακτηριστικά των εταιρειών αυτών.

Με την ΠΔ/ΤΕ 2512/30.12.2002 καθορίζονται ειδικότερα:

Στην ενοποιημένη εποπτεία θα περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις της πιο πάνω κατηγορίας, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 267/1995.

Για τις συμμετοχές αυτές, καθώς και για τα ακίνητα που εμφανίζονται στον ισολογισμό τους καθορίζεται συντελεστής στάθμισης προσαυξημένος κατά 150%, έναντι του ισχύοντος, κατά το τμήμα της αξίας των εν λόγω στοιχείων, η οποία αθροιστικά υπερβαίνει το 30% των ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ατομική και σε ενοποιημένη βάση.

Καταργούνται όλες οι σχετικές διατάξεις αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα και εξαιρούν τις πιο πάνω συμμετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων από την εποπτεία σε ενοποιημένη βάση.

Οι διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 2512/30.12.2002 εφαρμόζονται επί των εποπτικών στοιχείων που θα υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα από 31 Δεκεμβρίου 2002 και εφεξής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v