Τυπική επικύρωση και αποδέσμευση της δόσης των 748 εκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα αναμένεται να δώσει σήμερα το Εurogroup.
Η επικύρωση έρχεται μετά τη θετική εισήγηση των θεσμών στη 10η αξιολόγηση μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις καθυστερήσεις που παρατήρησε η Κομισιόν, η γενική πολιτική που ακολουθεί, είναι να δίνεται χρόνος και ώθηση στις χώρες-μέλη για τη δημιουργία ενός θετικού οικονομικού κλίματος, το οποίο έχει πληγεί σοβαρά λόγω της πανδημίας.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι παρά τις καθυστερήσεις σε καίριους τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, υπήρξε γενική ικανοποίηση από το EwG για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα για φυσικά πρόσωπα που μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και το πρόγραμμα «Ηρακλής» που έδωσε λύσεις στην προσπάθεια για μείωση των κόκκινων δανείων.
Επιπλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, να βάλει τη σφραγίδα της στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μετά από πολλά πάρε-δώσε μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν ενστάσεις υπερκοστολόγησης σε σειρά έργων που κατέθεσε η Ελλάδα, η τελική επιστολή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και το τελικό κείμενο του ελληνικού προγράμματος υπεβλήθη στις Βρυξέλλες μόλις προχθές. Λίγες μόνο ώρες δηλαδή πριν την άφιξη της προέδρου της Κομισιόν.
Η πρόεδρος είχε σχεδιάσει τα ταξίδια της εδώ και εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει το momentum τόσο για την ΕΕ όσο και για την ίδια, καθώς το τελευταίο γκάλοπ έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στις Βρυξέλλες βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Έτσι, εθιμοτυπικά, και με τη σειρά υποβολής, τα πρώτα εθνικά σχέδια που εγκρίνονται είναι της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου και της Δανίας. Η χώρα μας βρίσκεται στις «τυχερές» χώρες που θα μπορούν να κάνουν χρήση των πακέτων μέσα στο καλοκαίρι. Και αυτό γιατί τα εθνικά σχέδια χρειάζονται την έγκριση τόσο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις 13 Ιουλίου όσο και της «σκληρής» γερμανικής Βουλής, που κατεβάζει ρολά την 1η Ιουλίου και θα πρέπει να εγκρίνει ό,τι εγκρίνει μέχρι τότε.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι να κάνει ένα μεγάλο restart στην οικονομία, ζητώντας στην επιστολή της προς τις Βρυξέλλες να κάνει πλήρη χρήση των δανείων και των χορηγήσεων που διαθέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Εάν όλα πάνε καλά και η χώρα μας ικανοποιήσει τις νομικές απαιτήσεις που συνοδεύουν το Ταμείο, μπορεί να εισπράξει έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τα προγράμματα REACT-EU και ΕΣΠΑ.
Η ατζέντα του Eurogroup
Σήμερα στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το ΔΣ του ESM και αμέσως μετά οι υπουργοί της ευρωομάδας. Σύμφωνα με την ατζέντα, το Eurogroup θα ενημερωθεί για τις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία (PPS).
Οι εκθέσεις Post Programme Surveillance (PPS) ξεκίνησαν με το τέλος των μνημονίων και θα σταματήσουν όταν τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας αποπληρωθεί. Οι εκθέσεις αυτές εκδίδονται ανά δύο έτη. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για την εποπτεία του ΔΝΤ στη ζώνη του ευρώ και για τη λειτουργία του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών II.
Ακολουθεί η δέκατη έκθεση προόδου παρακολούθησης για την Ελλάδα. «Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της πέμπτης δόσης μέτρων για ενδεχόμενες χρεώσεις. Η τριμηνιαία βελτιωμένη αναφορά παρακολούθησης επιτρέπει τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης στη χώρα και την εφαρμογή των δεσμεύσεων πολιτικής μετά το πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκαν από την Ευρωομάδα τον Ιούνιο του 2018», αναφέρει η ατζέντα του Eurogroup.
Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης επίσκεψης προσωπικού στο πλαίσιο της παρακολούθησης του άρθρου IV της ζώνης του ευρώ. Η αναθεώρηση είναι μια τακτική άσκηση κατά την οποία το ΔΝΤ αξιολογεί τις οικονομικές εξελίξεις, διαβουλεύεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ζώνης του ευρώ και παρέχει στοχοθετημένες συμβουλές πολιτικής.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν και τη λειτουργία του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών II (ΜΣΙ II). Το βουλγαρικό λεβ και το κροατικό kuna συμπεριλήφθηκαν στον ΜΣΙ ΙΙ στις 10 Ιουλίου 2020 και η Βουλγαρία και η Κροατία θα ενημερώσουν σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες δεσμεύτηκαν οι αρχές τους κατά την έναρξη της συμμετοχής τους στον ΜΣΙ II.