Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αυξάνονται στο 4,8% οι προσδοκίες αύξησης του ΑΕΠ για το 2021

Υπό αναθεώρηση η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 3,6% φέτος. Ποια είναι τα στοιχεία που πυροδοτούν αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα των lockdown. Το αισιόδοξο μήνυμα από την ΕΚΤ και ο ρόλος των εμβολιασμών.

Γιατί αυξάνονται στο 4,8% οι προσδοκίες αύξησης του ΑΕΠ για το 2021

Σε νέα αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών, μετά την απροσδόκητα χαμηλή πτήση -σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις- της ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του έτους και τις θετικές ενδείξεις από σειρά δεικτών. Ο πήχης μάλιστα έχει αυξημένες πιθανότητες να επανέλθει κοντά στην αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 4,8%.

Η τάση ανοδικής αναθεώρησης φαίνεται πως είναι συνολική στην ευρωζώνη. Χθες η ΕΚΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της ευρωζώνης, βάζοντας τον πήχη στο 4,6% φέτος και 4,7% το 2022, από 4% και 4,1% αντίστοιχα που εκτιμούσε τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν παράλληλα πως η οικονομία της ευρωζώνης θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα ένα τρίμηνο νωρίτερα, το πρώτο του 2022 (αντί για το δεύτερο που εκτιμούσε τον Μάρτιο).

Στα δικά μας, η χρονιά ξεκίνησε με το υπουργείο Οικονομικών να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, πρόβλεψη η οποία αναθεωρήθηκε καθοδικά σε 3,6% καθώς το σενάριο ελέγχου της πανδημίας και σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τον Μάρτιο-Απρίλιο διαψεύστηκε από τις εξελίξεις. Τα περιοριστικά μέτρα έφτασαν σχεδόν μέχρι το καλοκαίρι ενώ ακόμα και τον Ιούνιο, το δημόσιο πληρώνει τα ενοίκια επιχειρήσεων προκειμένου να «πατήσουν στα πόδια τους» μετά το σοκ των αλλεπάλληλων lockdown.

Παρ’ όλα αυτά, από το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οικονομία, η κοινωνία και οι επιχειρήσεις φάνηκε να βρίσκουν τα «πατήματά» τους απέναντι στην ύφεση. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται πως συνετέλεσαν, αφενός, τα διαρκώς διογκούμενα πακέτα στήριξης (από τα 7,5 δισ. ευρώ φέτος των αρχικών εκτιμήσεων, θα φτάσουμε σχεδόν 16 δισ. ευρώ) και αφετέρου, η προσδοκία εξόδου από το τούνελ με τη συνδρομή των εμβολίων.

Οι επενδύσεις ανέκαμψαν με ρυθμό πάνω από 8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν επίσης πάνω από 8%, η κατανάλωση συνέχισε να υποχωρεί αλλά όχι βίαια (-2,4%) και η ύφεση συγκρατήθηκε το πρώτο τρίμηνο σε 2,3%. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 μάλιστα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις ανάκαμψης στην ευρωζώνη με 4,4%, στην τέταρτη θέση μετά την Ιρλανδία (7,8%), την Κροατία (5,8%) και την Εσθονία (4,8%).

Μια σειρά δεικτών έρχονται να υποδείξουν πως η ελληνική οικονομία ξαναβρίσκει τον σφυγμό της. Χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 22,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, με το base effect να διαδραματίζει προφανή ρόλο αλλά και την αλλαγή σκηνικού να είναι δυναμική σε πολλούς κλάδους.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εκτίναξης του δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλό 14 μηνών τον Μάιο (στις 108,6 μονάδες από 97,9 τον Απρίλιο), με το ΙΟΒΕ να σημειώνει πως «η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, η επανεκκίνηση σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας, η προοπτική έναρξης της τουριστικής περιόδου, έστω και αν δεν αποτυπώνεται ακόμη στη διεθνή κίνηση, καθώς και η κλιμακούμενη διαδικασία εμβολιασμού, διαμορφώνουν ένα σαφώς θετικότερο γενικό κλίμα στη χώρα, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες».

Σταθμίζοντας αυτές αλλά και άλλες εξελίξεις (αύξηση καταθέσεων, αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, προσδοκίες τουριστικών κρατήσεων), το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης, αν και ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν φαίνεται να βιάζεται. Πληροφορίες αναφέρουν πως η όποια αναθεώρηση θα γίνει αφού κλείσει και το δεύτερο τρίμηνο, ώστε να υπάρξει σαφέστερη και ασφαλέστερη εικόνα. Σε πρώτη ανάγνωση πάντως, ανεπίσημα, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως εφόσον δεν προκύψουν ανατροπές, υπάρχουν τα περιθώρια για επαναφορά των αρχικών προβλέψεων, δηλαδή επέκταση κατά 4,8% φέτος.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πλέον απαισιόδοξες αφού η Κομισιόν προβλέπει 4,1% και το ΔΝΤ 3,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v