Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο γραμμές στο ΤΧΣ για το ποσοστό στην Alpha Bank

Στο τραπέζι και το ενδεχόμενο το ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank να μειωθεί στην περιοχή του 8%-9% από 10,95% που είναι σήμερα. Πότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

Δύο γραμμές στο ΤΧΣ για το ποσοστό στην Alpha Bank

Δύο διαφορετικές γραμμές επικρατούν στους κόλπους της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προς το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας (τη 15η Ιουνίου).

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως εντός της διοίκησης του ΤΧΣ υπάρχουν υποστηρικτές της άποψης ότι το Ταμείο πρέπει να περιορίσει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Αlpha Bank στην περιοχή του 8%-9% από 10,95% που κατέχει σήμερα. Στον αντίποδα, οι πιο συντηρητικοί τάσσονται υπέρ της διατήρησης -και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- του υφιστάμενου ποσοστού, προκειμένου το Ταμείο να κρατήσει την επένδυσή του, προσδοκώντας στην αποκόμιση κερδών με δεδομένο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της αμκ.

Μετά τη γενική συνέλευση

Κι ενώ οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα συνεχίζονται, η τελική απόφαση αναμένεται, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr οι ίδιες πηγές, να ληφθεί στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Αlpha Bank, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 15 Ιουνίου.

Βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ της μείωσης του ποσοστού του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Αlpha Bank είναι το σήμα που θα σταλεί για δεύτερη φορά μετά την ΑΜΚ της |Tράπεζας Πειραιώς προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα όσον αφορά τη σταδιακή απομάκρυνση του ελληνικού δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών. Το θέμα αυτό έθιξε και η έκθεση της Κομισιόν (σ.σ. η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα), αναφέροντας πως η συμμετοχή του δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να περιοριστεί σταδιακά, καθώς προκαλεί σκεπτικισμό στους επενδυτές.

Εξάλλου, με βάση το χρονοδιάγραμμα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το τέλος του 2022 οφείλει να προχωρήσει στην αποεπένδυσή του από τις τράπεζες, ωστόσο η κεντρική κυβερνητική πολιτική επικεντρώνεται στην επίσπευση της διαδικασίας, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής των τραπεζών.

Έρχεται αλλαγή του νόμου

Ώθηση στην ταχύτητα της αποεπένδυσης του Ταμείου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών αναμένεται να δώσει η αλλαγή της βασικής λειτουργίας του, με αιχμή τη μετατροπή του από κρατικό κεφάλαιο σε απλό επενδυτή.

Οι διεργασίες μεταξύ της κυβέρνησης, των θεσμών και των εποπτικών οργάνων έχουν ξεκινήσει και οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Προβλέπεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ρόλος του ΤΧΣ να εναρμονισθεί ως προς τα δικαιώματα που κατέχει με αυτόν ενός ιδιώτη επενδυτή, χωρίς έξτρα δικαιώματα όπως το veto.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v