Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με έξτρα καταθέσεις 14 δισ. ευρώ βγήκαν τα νοικοκυριά από το lockdown

Αύξηση 14 δισ. ευρώ στις καταθέσεις των νοικοκυριών κατά το 14μηνο της πανδημίας. Εντονότερο το ενδιαφέρον για ασφαλιστικά προϊόντα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικά ομόλογα. «Μαξιλάρι» αισιοδοξίας για τη μελλοντική πορεία της εγχώριας ζήτησης.

Με έξτρα καταθέσεις 14 δισ. ευρώ βγήκαν τα νοικοκυριά από το lockdown

Ποσό της τάξεως του ενός δισ. ευρώ τον μήνα αποταμίευσαν στις τράπεζες τα ελληνικά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι αντίστοιχες καταθέσεις στο 14μηνο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021 σημείωσαν αύξηση, η οποία προσέγγισε τα 14 δισ. ευρώ! (από τα 116,3 στα 130 δισ. ευρώ).

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Τράπεζα της Ελλάδος), η ανοδική ροή των καταθέσεων δεν διακόπηκε ούτε μέσα στο πρώτο φετινό τετράμηνο, περίοδο κατά την οποία ήρθησαν ορισμένες από τις αναστολές υποχρεώσεων που είχε θεσπίσει η Πολιτεία, στο πλαίσιο των περυσινών μέτρων οικονομικής στήριξης. 

Η αύξηση των καταθέσεων κατά 12% εν μέσω πανδημίας έλαβε χώρα παρά την «ισοπέδωση» των προσφερόμενων καταθετικών επιτοκίων (π.χ. αποδόσεις προθεσμιακών καταθέσεων 0,05% σε συστημικές τράπεζες και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συμπολίτες μας -όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του πίνακα- επιλέγουν πλέον τις τοποθετήσεις άμεσης δυνατής ανάληψης, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους).

Πέραν όμως των καταθέσεων, φαίνεται πως έχουμε αυξημένες τοποθετήσεις από τα νοικοκυριά και σε άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, λόγω και των τόσο χαμηλών προσφερόμενων επιτοκίων.
Έτσι, όπως φαίνεται, έχουμε οδηγηθεί κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της φετινής χρονιάς σε αύξηση των τοποθετήσεων και προς εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων, όπως π.χ. τα μακροχρόνια επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα (π.χ. παραγωγή του κλάδου ζωής στο +14,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και τα εταιρικά ομόλογα (βλέπε μεγάλες υπερκαλύψεις στις φετινές εκδόσεις των Motor Oil και Costamare).

Το διογκωμένο αυτό αποταμιευτικό-επενδυτικό «μαξιλάρι» των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις ανοδικές προοπτικές που διαγράφονται στην εγχώρια οικονομία μετά την ταχεία πρόοδο των εμβολιασμών, δημιουργούν σε παράγοντες της αγοράς προσδοκίες για σημαντική τόνωση της ζήτησης κατά την περίοδο Μαΐου-Δεκεμβρίου (ήδη, με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η τάση αυτή επιβεβαιώνεται για το Μάιο), καθώς:

• Αρκετές από τις καταναλωτικές αγορές των νοικοκυριών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν κατά την περίοδο της πανδημίας ελπίζεται ότι υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες (με βάση αυτό το σενάριο, οι εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν έντονα από την Covid-19 θα ανακτήσουν στη συνέχεια μέρος των απωλειών τους, που κατέγραψαν κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο).

• Αναμένεται αύξηση τόσο στον εισερχόμενο όσο και στον εσωτερικό τουρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v