Τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το λάκτισμα για τη δρομολόγηση μιας σειράς έργων που θα κάνουν πράξη μια πανευρωπαϊκή αγορά υδρογόνου και θα συμβάλουν στην επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί.
Πρόκειται για έργα που έχουν «ομπρέλα» την πρωτοβουλία IPCEI Hydrogen (Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για το Υδρογόνο) από 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τη Νορβηγία, η οποία «κλείδωσε» με την διακήρυξη που υπογράφηκε πέρσι, τον Δεκέμβριο.
Εκτός από την Ελλάδα, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν από την Ε.Ε. και οι, Βέλγιο, Δανία, Κροατία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Σλοβακία.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, με τον συντονισμό της Κομισιόν, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις εκπροσώπων έργων, ώστε να γίνει αντιστοίχιση έργων, δηλαδή, να εξεταστεί ποια ταιριάζουν με ποια, δημιουργώντας συνέργειες και αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, ώστε να προκύψει κατά περίπτωση ένα ενιαίο έργο, διευρωπαϊκό πλέον, που θα τύχει και της ανάλογης κοινοτικής χρηματοδότησης. Αυτή είναι η διαδικασία του Matchmaking workshops.
Πριν από τη διαδικασία αυτή, κάθε χώρα δημοσίευσε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, ώστε να γίνει μια πρώτη, σε εθνικό επίπεδο, επιλογή έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, στην αντίστοιχη ελληνική πρόσκληση ανταποκρίθηκαν συνολικά 20 έργα, μεταξύ των οποίων και η πρόταση White Dragon, με συντονιστή τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και με τη συμμετοχή των εταιριών, ΔΕΣΦΑ, TAP, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Damco Energy, Σωληνουργεία Κορίνθου και Advent Technologies. Από αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει άμεσα με ένα και μοναδικό κριτήριο. Εκείνα που ανταποκρίνονται στη δυνατότητα Mach-making. Εκτιμάται ότι ένα από αυτά που θα μείνουν θα είναι και η πρόταση White Dragon.
Στόχος είναι τον Ιούλιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αντιστοίχισης έργων, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Την προετοιμασία από ενιαία και συνεργαζόμενα, πλέον, έργα διευρωπαϊκού χαρακτήρα καινούριων και ολοκληρωμένων επενδυτικών προτάσεων, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν στην Κομισιόν ως τα τέλη του έτους.
Οι προτάσεις αυτές προβλέπεται να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τον Ιούλιο του 2022, ώστε να επιλεγούν τα έργα που θα εξασφαλίσουν τελικά την αναγκαία χρηματοδότηση και να μπορέσουν να μπουν σε ράγες υλοποίησης.
Τα έργα θα έχουν να κάνουν με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, τη μεταφορά υδρογόνου, βιομηχανικές εφαρμογές με χρήση υδρογόνου, ενεργειακές εφαρμογές, όπως η αποθήκευση, τον τομέα της στέγασης, για εφαρμογές συνδυασμένης θερμότητας και ισχύος (CHP), αλλά και τον τελικό χρήστη, με γνώμονα τις εφαρμογές, όπως, σε αλυσίδες σουπερμάρκετ που επιδιώκουν να «πρασινίσει» η εφοδιαστική αλυσίδα τους ή και τα κρουαζιερόπλοια για «καθαρά» ταξίδια. Από την υλοποίηση παρόμοιων έργων δεν θα επιτευχθεί μόνον η μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά αναμένεται να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.