Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο «Φαιστός»

Με νέες συνεργασίες συνεχίζει να «ενισχύεται» η «Συμμετοχές 5G». Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχουν κλείσει οι συμφωνίες για τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και να ξεκινήσει η επιλογή των σχημάτων που θα επενδύσει το «Φαιστός».

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο «Φαιστός»

Ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει, τόσο στην Ελλάδα όλο και στο εξωτερικό, για συνεργασίες αλλά και για συμμετοχή στο «Φαιστός», την καινοτόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την υποστήριξη ενός ακμάζοντος 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

Τα στελέχη της «Συμμετοχές 5G» βρίσκονται αυτή την περίοδο σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών, ώστε να αυξηθούν τα 93 εκατ. ευρώ που έλαβε το Ταμείο από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η μόχλευση των κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο που έκανε λόγο για 30% του αρχικού κεφαλαίου των 93 εκατ. από ιδιωτικά κεφάλαια.

Μόλις ολοκληρωθεί η προαναφερθείσα διαδικασία, το Ταμείο θα ξεκινήσει να αναζητά/αξιολογεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και αναπτύσσουν εφαρμογές στους κλάδους των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφελείας.

Βάσει μετριοπαθών εκτιμήσεων, από τη σωστή εκμετάλλευση των δικτύων αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 69.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Το «Φαιστός» ανοίγει δρόμο για υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις που θα θέλουν να αναπτύξουν τέτοιες εφαρμογές.

Το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που θα επιλεχθούν και θα συμμετέχουν στο fund «Φαιστός» θα έχουν τα εξής προνόμια-δικαιώματα:

  • Τους δίνονται κεφάλαια.
  • Παίρνουν φάσμα.
  • Τους δίνεται ο πρώτος πελάτης, ξεκινούν δηλαδή χωρίς την αβεβαιότητα μιας νέας εταιρείας.
  • Θα έχουν πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς η Συμμετοχές 5G Α.Ε. έχουν υπογράψει μνημόνιο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη στήριξη επιχειρηματικών σχημάτων που αναπτύσσουν προϊόντα και λύσεις για την εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G. Η συνεργασία ενθαρρύνει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και προωθεί την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας και τη διασύνδεσή του με την αγορά.
  • Δίνει πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 5.200 παθητικές υποδομές που διαχειρίζεται η Vantage Towers Greece στην Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένων ιστών επί εδάφους και ιστών οροφής- για την ανάπτυξη και δοκιμή των τεχνολογικών τους λύσεων.
  • Παράλληλα μέσα από τη συμφωνία με τη μονάδα Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, επιχειρήσεις ή ιδρύματα που συνεργάζονται με τη Συμμετοχές 5G μπορούν να προτείνονται στο Corallia, για να τους παρέχεται υποστήριξη σε υπάρχοντα ή νέα προγράμματα θερμοκοιτίδας, επιχειρηματικής επιτάχυνσης, επώασης ή κλιμάκωσης.

Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα του Corallia, μπορούν να προτείνονται προς εξέταση στη Συμμετοχές 5G για ενδεχόμενη χρηματοδότησή τους από το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v