Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμβουλο για... τόνωση του Superfast Broadband ψάχνει η κυβέρνηση

Σύμβουλο για την ενίσχυση της Δράσης που αφορά το Superfast Broadband αναζητά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος η στήριξη της δράσης μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Σύμβουλο για... τόνωση του Superfast Broadband ψάχνει η κυβέρνηση

Στην έγκριση Διενέργειας Ανοικτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την Ανάδειξη Αναδόχου για το έργο «Παροχή Επικουρικών Υπηρεσιών Υποστήριξης για την Δράση: Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας» (Superfast Broadband), προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει ήδη το τελευταίο διάστημα αλλά και η ώθηση που αναμένεται να δώσει στο πρόγραμμα το «Εξοικονομώ» που σύντομα αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» επιδοτώντας την υποδομή για να φτάσει η οπτική ίνα στο εσωτερικό του σπιτιού ή της πολυκατοικίας οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου στην απόφαση να επιλέξει σύμβουλο.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται κατά ανώτατο όριο στο ποσό των €630.000, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 508.064,5€, ΦΠΑ: 121.935,5€) και προβλέπεται επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης: 150.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η υποβολή προσφορών θα γίνει στις 30/6/2021.

Η δράση Superfast Broadband

Η δράση «Superfast Broadband» αφορά στην παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπερυψηλή ταχύτητα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις (ωφελούμενους) που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), σύμφωνα με την οποία ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν και τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που τις παρέχει. Ωφελούμενοι της δράσης είναι όλοι οι πολίτες καθώς και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας (SFBB υπηρεσία).

«Ανοίγει το κοντέρ» στο Super Fast Broadband

Πάνω από οκτώ χιλιάδες νέες συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to The Home) κατέγραψε από το τέλος Μαρτίου μέχρι και σήμερα η δράση Super Fast Broadband.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, πάνω από 43.000 ενεργοποιημένες συνδέσεις, έχοντας απορροφήσει 15,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ του συνόλου της δράσης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι ενεργές συνδέσεις αριθμούσαν τις 26.500 έναντι μόλις 5.800 στο τέλος Μαρτίου του 2020.

Η ανοδική τάση καταγράφηκε αρχής γενομένης των περιοριστικών μέτρων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αμείωτο ρυθμό, αν σκεφτεί κανείς πως ο αριθμός των αιτήσεων για την απόκτηση κουπονιού για επιδοτούμενη σύνδεση FTTH τον περασμένο Οκτώβριο κυμαινόταν κοντά στις 13.300.

Παρά την αύξηση των συνδέσεων πρέπει να δαπανηθούν άλλα 34,5 περίπου εκατ. μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, όπου και ολοκληρώνεται η δράση. Η επέκταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2022 ήταν αποτέλεσμα της ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης από το 2018 που ξεκίνησε η υλοποίησή του έως και τις αρχές του 2020 που ξεκίνησε το πρώτο καθολικό lockdown. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και το γεγονός ότι αρχικά οι επενδύσεις των εταιρειών ήταν σχεδόν μηδενικές, με αποτέλεσμα και το δίκτυο να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.

Όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν επιδότηση συνολικής αξίας 360 ευρώ για διάστημα 24 μηνών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς πιο ακριβή από μια σύνδεση VDSL.

Η πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» και στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στην οπτική ίνα στο σπίτι προβλέπει πρόταση που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η πρόταση αφορά στον εκσυγχρονισμό των ακινήτων και προβλέπει επιδότηση σε μία πολυκατοικία που επιθυμεί να τοποθετήσει οπτική ίνα. Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν "Fiber Ready” κτίρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home - FTTH) να γίνεται απρόσκοπτα.

Με το πρόγραμμα επιδότησης, θα μπορούν να εγκαθίστανται τα απαραίτητα δίκτυα στην πολυκατοικία και σε όλους τους ορόφους και στη συνέχεια, όποιος θέλει να κάνει μια σύνδεση οπτικής ίνας θα καλείται απλά να ολοκληρώσει την τελική σύνδεση από τον όροφο στο διαμέρισμά του. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ένα ακόμη εμπόδιο για τη μεγαλύτερη υιοθέτηση των συνδέσεων FTTH στα ελληνικά νοικοκυριά.

Πώς λαμβάνει κάποιος την επιδότηση

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση των 360 ευρώ για 24 μήνες χρειάζεται η σύνδεσή του να δίνει ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps. Η υπηρεσία θεωρείται ότι είναι άμεσα αναβαθμίσιμη, όταν η πραγματική ταχύτητα καθόδου της μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps σε διάστημα έως 3 εργάσιμες ημέρες, χωρίς εργασίες στον χώρο του τελικού χρήστη, πέραν ίσως από την αντικατάσταση του τερματικού εξοπλισμού, αν αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύνδεση παρέχεται με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH).

Κάθε ωφελούμενος δικαιούται ένα και μόνο κουπόνι. Η ενεργοποίηση των SFBB vouchers θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022, η δε λήξη της επιδοτούμενης περιόδου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ενεργοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v