Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Σκρέκας: Στόχος η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 55% ως το 2030

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στην ειδική συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών του Κοινοβουλίου, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία διακομματική συναίνεση στο νόμο για την κλιματική αλλαγή.

Κ. Σκρέκας: Στόχος η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 55% ως το 2030

Τομεακούς και ενδιάμεσους σταθμούς θα περιλαμβάνει ο νέος κλιματικός νόμος, που θα διαθέτει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στην ειδική συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών του Κοινοβουλίου, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία διακομματική συναίνεση για τη θέσπιση του νόμου αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την αναθεώρηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 55% ως το 2030, από 40% που ήταν αρχικά. Επίσης, η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στο τέλος της δεκαετίας στόχος είναι πλέον να υπερβαίνει το 67% από 60% που έθετε πριν το ΕΣΕΚ.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τις πολιτικές του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα το 2050.

  • Ως το 2023 θα έχουν αποσυρθεί από την ηλεκτροπαραγωγή όλες οι λιγνιτικές μονάδες, ενώ η νέα επένδυση της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα V θα μετατραπεί σε φυσικού αερίου από λιγνίτη ως το 2025.
  • Θα προωθηθούν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Στα νησιά θα υλοποιηθούν επενδύσεις σε υβριδικά συστήματα και αποθήκευση ενέργειας, με πόρους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
  • Θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας.
  • Θα αναβαθμισθούν ενεργειακά κατοικίες και δημόσια κτίρια με κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Θα κατασκευασθούν νέα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, συνολικής δαπάνης 1 δισ. ευρώ.
  • Θα θεσπισθεί νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του «πράσινου» υδρογόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v