Επιχορήγηση έως €200.000 σε αγρότες για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων

Ενεργή η δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος». Από 50% έως 85% το ποσοστό επιδότησης. Ποιες επενδυτικές δαπάνες χρηματοδοτούνται. Οι προθεσμίες.

Επιχορήγηση έως €200.000 σε αγρότες για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων

Το ποσό των 37 εκατ. ευρώ θα διατεθεί συνολικά σε επενδυτικά σχέδια αγροτών που θα έχουν ως «αντικείμενο» την ορθολογικότερη αξιοποίηση του νερού.

Το κονδύλι αυτό, θα δοθεί στο πλαίσιο της δράσης 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Οι δικαιούχοι μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και συλλογικά σχήματα αγροτών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, θα μείνει ανοικτή έως τις 15 Ιουλίου 2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και στη συνέχεια οι φυσικοί φάκελοι κατατίθενται στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ).

Τι χρηματοδοτείται

Μέσω της δράσης 4.1.2. θα ενισχυθούν επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις που αφορούν μεταξύ άλλων γεωτρήσεις, δεξαμενές, εξοπλισμό για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της άρδευσης μέσω φωτοβολταικών συστημάτων, ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας κ.ο.κ.

Η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων μπορεί να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ, ενώ, για τις συλλογικές επενδύσεις, μπορεί να ανέλθει έως τις 200.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 50% - 85% και εξαρτάται από το είδος της επιλέξιμης επενδυτικής δαπάνης.

Οι επιλέξιμες επενδύσεις είναι οι εξής:

1) Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Εξοπλισμός για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και του κόστους της άρδευσης όπως φωτοβολταϊκό σύστημα ή φορητή αυτόνομη διάταξη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου.
  • Γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας) και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο).
  • Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών (ενδεικτικά: αλλαγή αντλίας, γεννήτριας, ηλεκτρολογικού πίνακα).
  • Δεξαμενές (χωμάτινες, μεταλλικές, κ.λπ.) που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.

2) Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού:

  • Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους).
  • Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.)
  • Μηχανολογικός εξοπλισμός (όπως π.χ. αγωγοί μεταφοράς) που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων για άρδευση (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).
  • Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας και περιλαμβάνουν ενδεικτικά δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, εδαφολογικής ανάλυσης, αισθητήρες, μετρητές, αυτοματοποιημένο έλεγχο συστημάτων άρδευσης, συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού.

3) Γενικές Δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που προβλεπόμενης επεξηγηματικής πινακίδας καθώς και υδρόμετρου συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η δαπάνη τοποθέτησης της).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v