Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ

Ποιες είναι οι προτεινόμενες αλλαγές στη β' φάση αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος να νομοθετηθούν το επόμενο δίμηνο.

Μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ

Η ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ, μέσα από τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται, συνιστά το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με άλλα λόγια, τα νέα υπό θέσπιση μέτρα επιδιώκεται να εξισορροπήσουν τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων του κλάδου, καθώς δεν ταυτίζονται πάντα, δημιουργώντας έτσι εντάσεις.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αδειοδότησης ΑΠΕ παρουσιάσθηκε στους φορείς του κλάδου η ολοκληρωμένη πρόταση του ΥΠΕΝ, που αποτελεί τη β’ φάση της αδειοδότησης και η οποία έρχεται να συμπληρώσει την α’ φάση, που προέκυψε από τις ρυθμίσεις του ν.4685/20.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ανάμεσα στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στόχος είναι να αποκτήσουν νομοθετικό μανδύα στο επόμενο δίμηνο, συμπεριλαμβάνονται και οι εξής:

  • Η δημιουργία ενός σημείου επαφής για τους επενδυτές, one stop shop, με πλήρη ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
  • Ο περιορισμός των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τις αιτήσεις για οριστική προσφορά σύνδεσης και άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.
  • Η εγγυητική επιστολή κατά την αίτηση για οριστική προσφορά σύνδεσης να καταβάλλεται νωρίτερα από τον ισχύοντα σήμερα χρόνο.
  • Ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τις αιτούμενες επενδύσεις να γίνεται από ανεξάρτητο δικηγόρο.
  • Να συνδυαστεί το πλαίσιο αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
  • Να υπάρξει επίλυση δασικών θεμάτων των επενδυτών.
  • Για τη σύνδεση μικρών σταθμών ΑΠΕ στο Δίκτυο να απαιτείται πλέον απλή κοινοποίηση.

Επίσημη ανακοίνωση με αναλυτικές λεπτομέρειες αναμένεται να βγάλει σήμερα το ΥΠΕΝ. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η πρόταση με όλες τις μεταρρυθμίσεις θα δοθεί στους φορείς του κλάδου, προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους και στη συνέχεια, αφού αξιολογηθούν από το υπουργείο, θα ακολουθήσει το τρίτο και πιο αποφασιστικό βήμα με τη νομοθέτηση τους.

Παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή παρουσίαση, η οποία, όπως υποστήριξαν, συνιστά μια αναλυτική και σε βάθος επεξεργασία όλων των θεμάτων που απασχολούν τους επενδυτές, μεγάλους και μικρούς κι αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσο θα επιτευχθεί, μέσα από τα νέα μέτρα, ο συγκερασμός των επιμέρους αιτημάτων και επιδιώξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v