«Ξεμπλοκάρει» ο mega-διαγωνισμός των 870 εκατ. ευρώ για τις οπτικές ίνες

Ολοκληρώθηκε ο ανταγωνιστικός διάλογος για τις «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας», προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ. Οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις δεσμευτικές προσφορές.

«Ξεμπλοκάρει» ο mega-διαγωνισμός των 870 εκατ. ευρώ για τις οπτικές ίνες

Στην επόμενη φάση, αυτή της προκήρυξης, αναμένεται να περάσει σύντομα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσον αφορά το έργο ULTRA-FAST BROADBAND (UFBB), το οποίο αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, καθώς ολοκληρώθηκε ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο με στόχο οι συμβάσεις να έχουν υπογραφεί στο τέλος του 2021. Για να κατατεθούν οι προσφορές, θα περάσουν 40 μέρες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους παράταση στην καταληκτική ημερομηνία.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Κ. Πιερρακάκη, εγκρίνεται «η με αρ. 2/12.04.2021 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας Διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με τίτλο "Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας ULTRA-FAST BROADBAND" στο πλαίσιο της Β.Ι Φάσης του Διαγωνισμού».

Το τελευταίο διάστημα ο διάλογος είχε περιοριστεί κυρίως στη διάρκεια της εκμετάλλευσης των δικτύων που θα κατασκευαστούν. Και αυτό διότι οι υποψήφιοι ζητούσαν την παράταση της περιόδου εκμετάλλευσης των δικτύων.

Σκοπός του έργου, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, είναι να καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών οι περιοχές που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Το έργο έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ και αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις-γραμμές (περίπου 18% των συνολικών που είναι σημαντικό ποσοστό), προσφέροντας ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

Σημειώνεται ότι στον ανταγωνιστικό διάλογο συμμετείχαν οι: Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), Vodafone, ΑΒΑΞ, ΔΕΗ, Ιντρακάτ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Wind και ΤΕΡΝΑ.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η συμφωνία των Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ - Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και Τέρνα Ενεργειακή (του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) να συνεργαστούν και να καταθέσουν από κοινού προσφορά.

Οι παραπάνω εταιρείες θα κληθούν να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί στο σύνολο της χώρας. Κάθε lot έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ ή καθεμία) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις η καθεμία).

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, οι ανάδοχοι δύναται να είναι από 3 έως 7 καθώς το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές της χώρας. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τουλάχιστον 3, το έργο δύναται να ανατεθεί ακόμα και σε έναν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v