Νέο πρόγραμμα για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

Κοινωνικοί εταίροι, επιμελητήρια και ανεξάρτητες αρχές, μεταξύ αυτών που θα χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Από σήμερα οι αιτήσεις. Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες.

Νέο πρόγραμμα για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ θα διατεθεί μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Ο «τίτλος» του προγράμματος είναι «Διευκολύνοντας την Επιχειρηματικότητα» και δυνατότητα χρηματοδότησης από αυτό έχουν ανεξάρτητες αρχές, ανώνυμες εταιρείες εποπτευόμενες από υπουργεία, καθώς και θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων ινστιτούτων - φορέων αυτών. Επίσης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου αλλά και Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενα από υπουργεία καθώς και φορείς της κεντρικής κυβέρνησης.

Ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από σήμερα 19/04/2021 έως την 31/05/2021.

Οι προϋποθέσεις

Οι δυνητικοί δικαιούχοι που θα υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) να είναι εθνικής εμβέλειας και

β) να έχουν αρμοδιότητες:

  1. διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου είτε
  2. Εποπτικές είτε
  3. Ελεγκτικές είτε
  4. Αδειοδοτικές είτε
  5. τήρησης εθνικών μητρώων είτε
  6. εκπροσώπησης επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο είτε
  7. ρύθμισης της αγοράς, που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων της χώρας καθολικά και όχι κλαδικά, εκτός κι αν υφίσταται θεσμικά αποκλειστική αρμοδιότητα.

Στόχος του χρηματοδοτικού προγράμματος, είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή παρέχουν το πλαίσιο για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή και της βελτίωσης της αναγνωρισιμότητας των εγχώριων προϊόντων, εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια και βελτιώνοντας την επενδυτική κινητοποίηση και ελκυστικότητα.

Ποιες ενέργειες χρηματοδοτούνται

Οι πράξεις που μπορούν να ενταχθούν θα πρέπει να συνεισφέρουν στη βελτίωση της ικανότητας και των εργαλείων των ανωτέρω φορέων για την αναβάθμιση της λειτουργίας των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων τους -κατά τρόπο ουσιαστικό-, έτσι ώστε να προωθείται αποκλειστικά η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μέσω:

  • της ενίσχυσης μηχανισμών εποπτείας της αγοράς: Βελτίωση λειτουργίας των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, για τη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συνόλου της αγοράς,
  • της δημιουργίας θεσμικού και διοικητικού πλαισίου ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις,
  • της ανάπτυξης μηχανισμών υποστήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και ενίσχυσης της εξαγωγικής τους ικανότητας και αναγνωσιμότητας,
  • παρεμβάσεων για δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, με άρση εμποδίων και διοικητικών επιβαρύνσεων στο σύνολο της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας,
  • της υποστήριξης των δημόσιων υπηρεσιών για το σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών και στρατηγικών για πάγια ή έκτακτα προβλήματα (ενδεικτικά: πανδημία Covid-19) σε επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων εργαλείων,
  • της αναβάθμισης της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης στο σχεδιασμό στρατηγικής, σχεδίων δράσης, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δημόσιων πολιτικών επιχειρηματικής ανάπτυξης, με στόχο την προετοιμασία, τεκμηρίωση ή εξειδίκευση αποφάσεων των εθνικών και περιφερειακών οργάνων της Διοίκησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο, βάσει των πλέον πρόσφατων δεδομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v