Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγκάθια στον μονόδρομο του ψηφιακού μετασχηματισμού

Το 93% των ελληνικών εταιρειών υποστηρίζει ότι μετά την πανδημία είναι μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενώ η πλειοψηφία δηλώνει ότι θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πως βλέπουν το μέλλον οι εταιρείες σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari.

Αγκάθια στον μονόδρομο του ψηφιακού μετασχηματισμού

Το 56% των εταιρειών εκτιμούν ότι παρά τα προβλήματα, η ψηφιακή μετάβαση την επόμενη ημέρα του COVID-19 θα γίνει ομαλά παρά το γεγονός ότι το 62% των εταιρειών θεωρεί ότι η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, έγινε βεβιασμένα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Focus Bari σε δείγμα 300 ελληνικών επιχειρήσεων, εννέα στις δέκα εταιρείες θεωρούν μονόδρομο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα εμφανίζονται αισιόδοξες ότι θα ανταπεξέλθουν στην ψηφιακή πρόκληση, με το 69% να απαντά ότι οι περισσότερες θα προσαρμοστούν να νέα ψηφιακά δεδομένα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εν μέσω πανδημίας που έγινε με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, είχε επιπτώσεις με το 62% των ελληνικών εταιρειών να υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών, υπό το βάρος της πανδημικής κρίσης, έγινε βεβιασμένα, προβλέποντας μάλιστα ότι θα υπάρξουν παρενέργειες εξαιτίας αυτής της πιεστικής υιοθέτησης της τεχνολογίας.

Ένα 46% των εταιρειών ωστόσο εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να λάβει οδυνηρά μέτρα για να προλάβει το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού, που απαιτεί η post covid εποχή. Δεν είναι τυχαίο ότι ποσοστό 15% των επιχειρήσεων της χώρας απαντά ότι η καθημερινότητά τους δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ ξανά στην κανονικότητα.

Το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας

Το 56% των εταιρειών τάσσεται υπέρ της τηλεργασίας ενώ το υπόλοιπο 44% δηλώνει αντίθετο. Εύρημα που προκαλεί εντύπωση αν υπολογίσει κανείς ότι για περίπου ένα χρόνο οι περισσότερες εταιρείες λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν στα θετικά της εξ αποστάσεως εργασίας:

  • το χαμηλότερο κόστος των ενοικίων και γενικά τα μικρότερα λειτουργικά κόστη (80%),
  • τους μικρότερους χώρους γραφείων (53%),
  • την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού (46%) και
  • τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα των εργαζομένων (22%).

Ως αρνητικά στοιχεία οι ίδιες οι επιχειρήσεις αναφέρουν:

  • την αδυναμία οικοδόμησης ενός ισχυρού κλίματος στο εσωτερικό της εταιρείας (86%).
  • τους αυξημένους κινδύνους των πληροφοριών και των συστημάτων από ψηφιακές απειλές (51%) και
  • τον μειωμένο έλεγχο της παραγωγικότητας των εργαζομένων (46%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v