Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Περνούν τον… κάβο οι ελληνικές τράπεζες

Τις προσπάθειες περιορισμού του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά καταγράφει ο οίκος αξιολόγησης. Εκτιμά ότι οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έγιναν, είναι αρκετές για να απορροφήσουν το κόστος των τιτλοποιήσεων.

DBRS: Περνούν τον… κάβο οι ελληνικές τράπεζες

Τη σημαντική πρόοδο των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων επισημαίνει σε έκθεσή της η DBRS, σημειώνοντας ότι συντελείται σε ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Παρά την πρόοδο, ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι υπάρχουν ακόμα καθώς η ποιότητα ενεργητικού αναμένεται να επιβαρυνθεί σε ό,τι αφορά τα δάνεια που είναι τώρα σε κάποιο καθεστώς αναστολής πληρωμών, αν και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι το πλήγμα θα είναι μικρότερο απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η εκτίμηση της DBRS είναι ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επενδυτική ζήτηση θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για να πετύχουν οι τράπεζες τους στόχους τους.

Όπως επισημαίνεται, οι τέσσερις όμιλοι μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) κατά 50% στα 33,8 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία έως τέλη Δεκεμβρίου. Ανακοίνωσαν δε σχέδια για περαιτέρω μείωση κατά 20 δισ. ευρώ, για να πετύχουν μονοψήφιους δείκτες NPEs σε ορίζοντα 12-18 μηνών.

Ο οίκος καταγράφει το ότι οι τιτλοποιήσεις θα διαβρώσουν τα κεφάλαια, ωστόσο βλέπει θετικά το ότι έχουν γίνει κινήσεις για την ενίσχυσή τους και διατηρούν ισχυρά μαξιλάρια άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων.

Αλλωστε τρεις εξ αυτών έχουν προχωρήσει ήδη σε εκδόσεις τίτλων Tier 2 συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v