Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια: Πόσα πληρώνει το κράτος, πόσα ρύθμισαν οι τράπεζες

Πώς τα προγράμματα Γέφυρα 1 και 2 θωρακίζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών έναντι των κόκκινων δανείων. Στο 1,6 δισ. ευρώ τα δάνεια που βγήκαν από τα moratoria και μπήκαν σε ρυθμίσεις step up που προσφέρθηκαν στους δανειολήπτες.

Δάνεια: Πόσα πληρώνει το κράτος, πόσα ρύθμισαν οι τράπεζες

Την πληρωμή πάνω από 250.000 δανείων θα επιδοτεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 το ελληνικό δημόσιο μέσω των προγραμμάτων Γέφυρα 1+2, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας αφενός στις τράπεζες, καθώς τους στρώνει το χαλί για την ομαλή διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, αφετέρου, στους δανειολήπτες, στους οποίους δίνει τη δυνατότητα να επανέλθουν στην κανονικότητα με μικρότερα βάρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, στα δύο προγράμματα Γέφυρα 1+2 έχουν ενταχθεί και αναμένεται να ενταχθούν (στο Γέφυρα 2) δάνεια ύψους 4-5 δισ. ευρώ μόνο από την κατηγορία αυτών που έκαναν χρήση του moratorium πληρωμών κατά τη διάρκεια του 2020.

Την ίδια στιγμή, από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Φεβρουαρίου, οι τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία βγήκαν από τα moratoria, καθώς έληξε η χρονική περίοδος χρήσης των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών, μέσα από τις λύσεις step up, δηλαδή από τα μοντέλα ρύθμισης που βασίζονται στην πληρωμή από 6 έως και 12 μήνες του 50% της μηνιαίας δόσης όπως αυτή διαμορφωνόταν στα προ Covid επίπεδα.

«Σώζει» τους ισολογισμούς

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες εκτιμούν πως τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα γεννηθούν από την πανδημική κρίση θα ανέλθουν περίπου στα 4 δισ. ευρώ, τα δύο προγράμματα πληρωμής των δόσεων (τόκων και χρεωλυσίων), τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα δανειοληπτών από στεγαστικά μέχρι επιχειρηματικά, σώζουν επί της ουσίας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μειώνοντας τη νέα γενιά κόκκινων δανείων σε ποσοστό που αγγίζει, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, το 50%.

«Πρόκειται για δύο από τα πλέον ισχυρά όπλα που έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους. Διαφορετικά θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με μεγαλύτερη δεξαμενή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα λειτουργούσε ως ντόμινο, και στη δυνατότητα των δανειοληπτών να επανέλθουν στην κανονική εξυπηρέτηση των μηνιαίων δανειακών υποχρεώσεων», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Στο κάδρο και τα step up

Η κάλυψη από την πλευρά του δημοσίου μέσω της μηνιαία επιδότησης -για χρονικό διάστημα 9 μηνών- δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία αλλά και επιχειρηματικών δανείων καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δίνει τη δυνατότητα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στις τράπεζες να εφαρμόσουν τις ρυθμίσεις-λύσεις step up, οι οποίες στηρίζονται στην πληρωμή της μισής δόσης για ορισμένο χρονικό διάστημα.

«Από τη στιγμή που περισσότερα από 250.000 δάνεια θα πληρώνονται για 9 μήνες, κάποια έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 από τον Νοέμβριο ως προς τις πληρωμές, οι τράπεζες έχουν την άνεση να εφαρμόσουν την κλιμακωτή πληρωμή της δόσης για όσους δανειολήπτες βγήκαν από τα moratoria και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους. Χωρίς το Γέφυρα 1 και το Γέφυρα 2 που ξεκινά άμεσα, θα ήταν δύσκολη η άσκηση των ρυθμίσεων καθώς θα ήταν μεγαλύτερο το μέγεθος των προβληματικών δανείων που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v