«Η επιδοτούμενη αναστολή συμβάσεων συνεχίζεται τον Απρίλιο και με διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και το κόστος ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Για τα ενοίκια
Για τις μειώσεις ενοικίων, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε: «Επιλέξαμε να κάνουμε διπλή πληρωμή, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η πληρωμή θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Σήμερα, τελειώνει η διορία για τον Φεβρουάριο και δεν έχουν γίνει οι δηλώσεις για τον Μάρτιο. Θα πάρουμε τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με αυτά θα γίνει η πληρωμή και για τον Μάρτιο και θα κάνουμε έλεγχο εκ των υστέρων. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 180 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο θα είναι άλλα τόσα». Αναφορικά με τυχόν εκκρεμότητες από προηγούμενους μήνες, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν μέσω της πλατφόρμας που υπάρχει, μέχρι τα μέσα Απριλίου, τυχόν προβλήματα στις δηλώσεις για τα ενοίκια του 2021 και του 2020, ώστε να προβούν σε διορθώσεις και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, ενώ παράλληλα θα γίνει και ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω πόρων από το ΕΣΠΑ. Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλεψη για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία τον Απρίλιο.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά στο σκέλος των μη απολύσεων και των μη λουκέτων, μέχρι σήμερα. Πρέπει να δούμε ότι πράγματι κάποιες επιχειρήσεις όταν ανοίξουν θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και γι' αυτό εξετάζεται να συνεχιστούν μέτρα στήριξης», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι από πέρσι υπάρχει και πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, με στόχο την αποτροπή απολύσεων.
Ερωτηθείς για τις επικείμενες φορολογικές δηλώσεις και τα τεκμήρια, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε μια ολιστική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πόσες θα είναι οι δόσεις, τι θα ισχύσει για τα τεκμήρια, τι θα γίνει με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και τι θα ισχύσει με το τέλος επιτηδεύματος για όσους είναι άνεργοι».
«Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να ενεργούμε έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση. Πέρσι επιλέξαμε ένα κομμάτι να μην πληρώσει προκαταβολή φόρου και ένα άλλο να μην πληρώσει ένα μέρος της. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε το καλοκαίρι, καθώς φέτος έχουν ληφθεί και δύο μέτρα που δεν υπήρχαν πέρσι, που φέρνουν 1,5 δισ. ευρώ λιγότερης οικονομικής επιβάρυνσης -τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπ. Οικονομικών είπε ότι «εν πολλοίς η κυβέρνηση έχει τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση, λέγοντας ότι πριν από την κρίση, ο φόρος μειώθηκε το 2019, μεσοσταθμικά, κατά 22%. Όταν βγούμε από την κρίση, θα τηρήσουμε και την υπόλοιπη δέσμευσή μας για το υπόλοιπο 8%, καθώς είχαμε εξαγγείλει μείωση του φόρου κατά 30%. Δεν μπορεί να καταργηθεί ο φόρος ακινήτων, χρειάζεται αναπροσαρμογή του φόρου ακίνητης περιουσίας σε περιοχές και ακίνητα που σήμερα δεν επιβαρύνονται».
Για τις αντοχές του κρατικού Ταμείου
«Ενεργούμε έγκαιρα και μεθοδικά, ώστε να έχουμε πόρους στην άκρη για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε τους πόρους για να σταθούμε κοντά στην κοινωνία. Όσο προχωρά και βαθαίνει η κρίση, δεν θα μπορούμε όμως να αναπληρώνουμε όλες τις μειώσεις που έχουν υποστεί όλοι οι πολίτες», είπε ο υπ. Οικονομικών, προσθέτοντας, μετά από ερώτηση για τη διαβίωση όσων καλούνται να ζήσουν με τα χρήματα των επιδομάτων, «δεν έχουμε ωραιοποιήσει τις καταστάσεις. Προσπαθούμε να καλύψουμε επί 14 μήνες μια μεγάλη κρίση και την καλύπτουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών των μισθών των συμπολιτών μας».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο»
«Επιβεβαιώνεται ότι ορθώς ακολουθούμε αυτή την πολιτική. Ουδέποτε έχω παρέμβει σε οποιονδήποτε για να ανοίξει κάποια δραστηριότητα, ουδέποτε έχω τηλεφωνήσει σε κανέναν. Προέχει η υγεία και έπεται η οικονομία. Γνωρίζουμε εδώ και 13 μήνες ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τα ευχάριστα και για τα δυσμενή σενάρια. Είμαστε έτοιμοι και για το δυσμενές σενάριο τον Απρίλιο», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Κατέληξε λέγοντας, «δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο. Βγαίνουμε τακτικά στις αγορές, χθες "πήραμε" επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, ευελπιστούμε σταδιακά να ανοίγει η αγορά και να μειώνονται τα έξοδα και να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, εκτιμούμε ότι ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρσι -προφανώς χειρότερα από το 2019- και περιμένουμε να αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη και μετά ανάπτυξη της οικονομίας».