Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε η πρόωρη εξόφληση δανείων ΔΝΤ

Για την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ απομένουν ακόμα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η πρόωρη εξόφληση δανείων ΔΝΤ

Νέο σήμα «κανονικότητας» στη διεθνή επενδυτική κοινότητα στέλνει το υπουργείο Οικονομικών με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά την πετυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία είχε ενεργοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2021, κατόπιν επίσημου αιτήματος και την έγκριση του ESM στη συνέχεια.

Μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε, είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από αύριο, 19 Μαρτίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022.

«Η σημερινή πρόωρη αποπληρωμή, με την οποία επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, προεξοφλώντας έτσι 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 75% αυτού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας πως «με τη νέα αυτή προεξόφληση ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ».

Για την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ απομένουν ακόμα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v