Ποιους σώζουν οι αλλαγές σε τεκμήρια και e-αποδείξεις

Πώς σχεδιάζει να «βοηθήσει» το ΥΠΟΙΚ στην κάλυψη των τεκμηρίων φέτος. Ζυγίζονται οι αποφάσεις για e-αποδείξεις. Αποστάσεις από οριζόντια μέτρα κρατά το υπ. Οικονομικών. Απρίλιο οι ανακοινώσεις για την εισφορά αλληλεγγύης.

Ποιους σώζουν οι αλλαγές σε τεκμήρια και e-αποδείξεις

Τα τεκμήρια θα παραμείνουν ενεργά και φέτος, αλλά οι φορολογούμενοι οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να τα καλύψουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις τόσο για τα τεκμήρια όσο και για την ενδεχόμενη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και την «τύχη» των e-δαπανών του περασμένου έτους, πριν την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία τοποθετείται χρονικά κοντά στο Πάσχα.

Οι όποιες σκέψεις για γενικευμένο «πάγωμα» είτε των τεκμηρίων είτε της υποχρέωσης των φορολογουμένων να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματός τους, ώστε να μην απειληθούν με έξτρα φόρο 22% στη διαφορά των αποδείξεων που λείπουν, έχουν εγκαταλειφθεί, στη βάση δεδομένων που δείχνουν πως κάτι τέτοιο απλά δεν χρειάζεται.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις δαπάνες που έκαναν πέρυσι οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα και οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως «η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πλήρη ποσοτικοποίηση των στοιχείων, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθεί άδικα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να ικανοποιήσουν την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών για το 30% του εισοδήματός τους.

Στο μέτωπο των τεκμηρίων, η κατάσταση είναι πιο «καθαρή». Γενικευμένο πάγωμα δεν προβλέπεται, όμως ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δηλώσει πως εισοδήματα όπως αυτό του επιδόματος των 534 ευρώ θα μετρούν για την κάλυψή τους. Αρμόδια πηγή επιβεβαιώνει πως αντίστοιχη κίνηση εξετάζεται και για τουλάχιστον ένα τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής , η οποία παρότι δεν αντιμετωπίζεται ως φορολογητέο εισόδημα θα μπορεί να… βάλει το χέρι της στην κάλυψη των τεκμηρίων.

Στόχος, να μην απειληθούν με έξτρα φόρο φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν για παράδειγμα κλειστό κατάστημα, αλλά συνέχισαν να συντηρούν σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που μετρούν στα τεκμήρια. Αλλαγή στο ύψος των τεκμηρίων επίσης δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, παρότι η κατάργηση των τεκμηρίων παραμένει στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του και για την παράταση της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Ο δρόμος έχει ανοίξει μετά την εισήγηση της Κομισιόν και την απόφαση του Eurogroup για παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2022, γεγονός το οποίο σημαίνει πως και το επόμενο έτος θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, χωρίς τον εφιάλτη στόχων και κανόνων για ελλείμματα και χρέος.

Ούτως ή άλλως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε -σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του τους προηγούμενους μήνες- αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 και τώρα το οικονομικό επιτελείο καλείται να εισηγηθεί εάν η απαλλαγή από την εισφορά θα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα ή θα επεκταθεί και στους δημόσιους υπαλλήλους και το σύνολο των συνταξιούχων, οι οποίοι συνεχίζουν και φέτος να επιβαρύνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v