Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις κινήσεις της κυβέρνησης για ψηφιακά... νοικοκυριά 

Ψηφιακούς πολίτες επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Οι προσπάθειες για πρόσβαση σε γρήγορο internet και η αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και τι επιδοτείται.

Τρεις κινήσεις της κυβέρνησης για ψηφιακά... νοικοκυριά

Η νέα απόφαση για το voucher των 200 ευρώ για αγορά  tablet και laptop έρχεται να προστεθεί στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών για ένα ψηφιακό … αύριο. 

Η  δράση Super Fast Broadband  που επιδοτεί τα νοικοκυριά για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι για εξαιρετικά γρήγορο ίντερνετ  που πήρε παράταση έως το 2022 αλλά και  το πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» και στις τηλεπικοινωνίες, και συγκεκριμένα στην οπτική ίνα στο σπίτι, που έχει προταθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνηση να προσανατολίσει τους πολίτες ώστε να γίνουν ψηφιακοί.

Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω - κάτω σε εκπαίδευση και εργασία ενώ ταυτόχρονα οι στόχοι της ΕΕ που «πιέζουν» για πλήρη ψηφιοποίηση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού έως το  2030 οδηγούν την  ελληνική κυβέρνηση να αναζητά πρωτοβουλίες που θα επισπεύσουν ην ψηφιακή … εκπαίδευση των Ελλήνων.

Στόχος είναι όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε γρήγορο ιντερνέτ και να χρησιμοποιoύν την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους. 

Σήμερα παρά την ραγδαία αύξηση που παρουσιάστηκε το 2020:

  • ένας στους δύο Έλληνες κάνει online συναλλαγές με το Δημόσιο, 
  • το 68% ψωνίζει ηλεκτρονικά
  • το 61% χρησιμοποιεί υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής,
  • ένας στους τρεις Έλληνες κάνει webinars,
  • το 45% βλέπει Web TV, 
  • οι τέσσερις στους δέκα παίζουν online παιχνίδια.

Το voucher των 200 ευρώ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε έως 645.000 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ηλικίας 4 έως 24 ετών. Χρηματοδοτείται  από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο τη στήριξη της τηλεκπαίδευσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία επιταγή 200 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο που φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα για την αγορά laptop ή tablet.

Οι δικαιούχοι μαθητές και φοιτητές δεν θα χρειαστεί να στείλουν κάποια αίτηση για να λάβουν το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα γνωρίζει εάν δικαιούται ή όχι τα χρήματα. Ο κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ. Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Η  δράση Super Fast Broadband

Η επέκταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του  2022 ήταν αποτέλεσμα της ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης από το 2018 που ξεκίνησε η υλοποίηση του έως και τις αρχές του 2020 που ξεκίνησε το πρώτο καθολικό lockdown. 

Σε αυτό σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και το γεγονός ότι αρχικά οι επενδύσεις των εταιρειών ήταν σχεδόν μηδενικές με αποτέλεσμα και το δίκτυο ιδιαίτερα περιορισμένο. 

Σήμερα υπάρχουν 27.000 ενεργές συνδέσεις οπτικής ίνας και από το πρόγραμμα των συνολικά 50 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί περίπου 10 εκατ. ευρώ. Όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν επιδότηση συνολικής αξίας 360 ευρώ για διάστημα 24 μηνών.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς πιο ακριβή από μια σύνδεση VDSL.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολίτικης οι συνδέσεις εκτοξεύτηκαν από την 1η Απριλίου 2020 που ήταν μόλις 5.800 συνδέσεις έως και 8 Φεβρουαρίου 2021 που άγγιξαν τις 27.000 ενεργές συνδέσεις.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση του προγράμματος δρομολογεί εκστρατεία επικοινωνίας στα ΜΜΕ, ύψους 160.000 ευρώ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την προσφορά επιδότησης νέων γραμμών υπερυψηλής ταχύτητας σε πρώην λευκές περιοχές χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος

Η πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης 

Πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» και στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στην οπτική ίνα στο σπίτι προβλέπει πρόταση που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από το υπουργείο Ψηφιακής Πολίτικης. 

Η πρόταση αφορά των εκσυγχρονισμό των ακινήτων και προβλέπει επιδότηση σε μία πολυκατοικία που επιθυμεί να τοποθετήσει οπτική ίνα. 

Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν "Fiber Ready” κτίρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home - FTTH), να γίνεται απρόσκοπτα.

Με το  πρόγραμμα επιδότησης θα μπορούν να εγκαθίστανται τα απαραίτητα δίκτυα στην πολυκατοικία και σε όλους τους ορόφους και στη συνέχεια όποιος θέλει να κάνει μια σύνδεση οπτικής ίνας θα καλείται απλά να ολοκληρώσει την τελική σύνδεση από τον όροφο στο διαμέρισμά του. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ένα ακόμη εμπόδιο για την μεγαλύτερη υιοθέτηση των συνδέσεων FTTH στα ελληνικά νοικοκυριά.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v