Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο γνωστός τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.
Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τού απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο τραπεζίτης μιας άλλης mentalité
Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν ο μόνος τραπεζίτης «από κούνια» στην Ελλάδα. Κληρονόμησε το επάγγελμα, το πήγε παρακάτω, πρωταγωνίστησε επί δεκαετίες στο banking, έχτισε μια μεγάλη τράπεζα, έφερε καινοτομίες στην Ελλάδα όπως το ATM αλλά πάνω απ' όλα ήταν ο «πατέρας» των εργαζομένων. Κι αυτό διότι πίστευε πως χωρίς τους εργαζόμενους στο πλευρό σου, δεν μπορείς να οδηγήσεις το καράβι μακριά (εξάλλου η θάλασσα ήταν το γήπεδό του, στο οποίο έπαιζε με τις ναυπηγικές του γνώσεις και όχημα το γνωστό σκαρί «Οκύαλος». Αν δεν είναι ικανοποιημένοι, πάντα θα μπάζει νερά και θα χάνει ταχύτητα στην κούρσα του ανταγωνισμού, έλεγε.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν απελευθερώθηκε η χορήγηση δανείων, κάπου εκεί με την έλευση του ευρώ, ο έμπειρος τραπεζίτης που διοικούσε την Alpha Bank με αγγλοσαξονικό τρόπο, εξεμάνη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν επίμονα αν η τράπεζα θα μπει δυναμικά και επιθετικά στη χορήγηση προσωπικών και καταναλωτικών δανείων. «Αν κάποιος έχει ανάγκη να δανεισθεί 1.000 ή 2.000 ευρώ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μπορέσει να τα αποπληρώσει ποτέ», είχε απαντήσει υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.
Δεν είχε άδικο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, με πολλά προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια και κάρτες να σκάνε σαν πυροτεχνήματα. Είχε διορατικότητα. Χάρισμα που του το αναγνώριζαν και οι άσπονδοι φίλοι του, που βρίσκονταν σε αντίστοιχες διοικητικές θέσεις στον ανταγωνισμό. Κάθε χρόνο έδινε μια συνέντευξη στον έντυπο τύπο και μέσα από τις γραμμές των λόγων του έβλεπε η αγορά τις τάσεις, είτε επρόκειτο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είτε για την πορεία του τραπεζικού συστήματος.
Πίστευε στις εξαγορές και το είχε εκφράσει με τη διαχρονική ατάκα «η αγορά χωρά 2,5 τράπεζες». Όχι όμως όταν απειλούσαν με κρατικοποίηση την τράπεζα μέσα στην οποία μεγάλωσε. Γι' αυτό σε αρκετές περιπτώσεις δεν έβαλε στο τέλος την υπογραφή του, με πιο εμβληματική περίπτωση τις ατέρμονες συζητήσεις με τον Θεόδωρο Καρατζά. Τα τελευταία χρόνια, μετά τη σάρωση των μνημονίων, αποσύρθηκε ουσιαστικά και μετοχικά από την τράπεζα. Έδωσε τη σκυτάλη στη νέα γενιά, χωρίς άγχος και αισθήματα στέρησης. Εξάλλου, ήταν και φαινόταν πάντα αυτάρκης, χαρακτηριστικό μια αστικής φιγούρας, που από νωρίς έχει μεγαλώσει διαφορετικά: με πολυτέλεια εκφρασμένη με ήρεμο και ευγενή τρόπο, χωρίς το άγχος της διαφήμισής της.
Βασίλης Ψάλτης: Ο μεγαλύτερος τραπεζίτης της μεταπολίτευσης
«Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν o μεγαλύτερος τραπεζίτης της μεταπολίτευσης. Με το έργο του καθόρισε τη σύγχρονη ιστορία της Alpha Bank και αναμόρφωσε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
«Πρότυπο εμπνευσμένου ηγέτη και δάσκαλος ζωής για όλους εμάς που είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε και να συνεργασθούμε μαζί του. Οραματιστής στη σύλληψη των ιδεών και τολμηρός στην εφαρμογή τους. Φύσει αισιόδοξος και πρωτοστάτης της συνεχούς βελτίωσης και αλλαγής. Ανθρώπινος και προσιτός προς όλους τους συνεργάτες του. Υπήρξε ο πλέον επιφανής Έλληνας συνομιλητής των κορυφαίων εμπορικών τραπεζιτών σε Ευρώπη και Αμερική. Στο πρόσωπό του συνυπήρχε η σύνεση αλλά και η επιχειρηματική τόλμη, ο ρεαλισμός και το όραμα, η ενόραση για το μέλλον του κλάδου αλλά και η βαθιά πατριωτική ευθύνη.
Δεν δίστασε ποτέ να πάρει θέση, ακόμα και με προσωπικό κόστος, προκειμένου να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση τη σωστή στιγμή. Τον ενδιέφερε η πρόοδος του συνόλου και οι κινήσεις του είχαν πάντα θεσμικό και ενωτικό χαρακτήρα.
Όλοι ΜΑΖΙ, η οικογένεια της Alpha Bank είμαστε οι θεματοφύλακες των αξιών του Γιάννη Κωστόπουλου. Στέκομαι με σεβασμό και μοιράζομαι μαζί σας τη δέσμευση να τιμήσουμε την παρακαταθήκη του για μια Τράπεζα που θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να πρωταγωνιστεί», καταλήγει.
Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Alpha Bank ανακοινώνουν με βαθιά λύπη την είδηση του θανάτου του επιτίμου Προέδρου της Γιάννη Κωστόπουλου, ο οποίος υπήρξε εμβληματική μορφή του Ομίλου και αναμορφωτής του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος επί πενήντα σχεδόν χρόνια.
Με ψήφισμά του, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank αποφάσισε ομόφωνα:
- Να αναρτηθούν μεσίστιες, μέχρι την κηδεία του εκλιπόντος, οι σημαίες της Εταιρίας στα Κεντρικά Γραφεία και σε όλα τα Καταστήματα του Ομίλου.
- Να διατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος χρηματικό ποσό υπέρ του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.
- Να δημοσιευθεί το Ψήφισμα στον Ημερήσιο Τύπο.
Στο alpha.gr άνοιξε ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων για τον εκλιπόντα.
Ενωση Τραπεζών: Ηταν εμβληματική προσωπικότητα για τον κλάδο
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤ πληροφορήθηκε με βαθύτατη θλίψη την απώλεια του Ιωάννη Κωστόπουλου, και επιθυμεί να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών της ΕΕΤ στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Αποφάσισε, επίσης, να προβεί σε δωρεά στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, ως μικρή ένδειξη σεβασμού στο σπουδαίο έργο του.
Ο εκλιπών, υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το σύγχρονο επιχειρείν και επάξια χαρακτηρίστηκε ως ο «πατριάρχης των τραπεζιτών». Η μακρά του θητεία ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank ανέδειξε τις σημαντικές του αρετές και ικανότητες, και την εξαιρετική του συμβολή στην πρόοδο του σύγχρονου ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ο Ιωάννης Κωστόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από το 2004 έως το 2005 ενώ το έτος 2018, στην επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της ΕΕΤ, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την πολυετή ανεκτίμητη προσφορά του στην οικονομική ζωή του τόπου.
Στουρνάρας: Ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι όλη η ιστορία των ελληνικών τραπεζών
Μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση στην εκπομπή των Γ. Παπαχρήστου και Θ. Τσεκούρα στο Θέμα Radio 104,6,
«Η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένας ευπατρίδης, ένας άνθρωπος που με ό,τι ασχολήθηκε πέτυχε. Θα έλεγα πραγματικά ένας πατριάρχης για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και πολύ περισσότερο από αυτό. Ένας ευπατρίδης, ένας πατριώτης που αγαπούσε πολύ την πατρίδα του, που ασχολήθηκε πολύ με την ιστορία της πατρίδας του και που έπρεπε να τον ακούς πάντα. Είχε μία σωστή άποψη και μία νηφαλιότητα. Άκουγε, δεν έπαιρνε αποφάσεις εν θερμώ, συμβούλευε. Αυτά τα λόγια έρχονται στο μυαλό μου.
Ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι όλη η ιστορία του του σύγχρονου ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μαζί του είχα συνεργαστεί αρκετά. Θυμάμαι μαζί και με τον μακαρίτη τον Θόδωρο Καρατζά, όταν είμασταν στο Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών από το 2000 μέχρι το 2004. Ο Θόδωρος Καρατζάς ήταν Πρόεδρος, ο Γιάννης Κωστόπουλος Α’ Αντιπρόεδρος κι εγώ Β’ Αντιπρόεδρος. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και τη θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία.
Θυμάμαι το πρώτο του τηλέφωνο. Γνωριζόμασταν όχι πολύ καλά. Γνωριστήκαμε πολύ καλά το 1998. Όταν γύρισα από τις Βρυξέλλες (ήμουν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), όπου μετά από μακρά προεργασία και διαπραγμάτευση, είχαμε πετύχει μία επιθυμητή κεντρική ισοτιμία για να μπει η Ελλάδα στο Ευρώ. Θυμάμαι ότι ο Γιάννης με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε: «Δεν γνωριζόμαστε πολύ καλά, αλλά οφείλω να σας πω ότι είναι η πρώτη υποτίμηση απ’ ό,τι γνωρίζω, και έχω διαβάσει πολύ οικονομική ιστορία, που δεν διέρρευσε. Μας πιάσατε στον ύπνο». Έτσι ακριβώς. Δεν το περίμενε κανείς, δεν το ήξερε κανένας. Σας λέω την άποψη του πλέον έγκυρου εκείνη την εποχή τραπεζίτη.
Απαντώντας σε ερώτηση για την τραπεζική κρίση και τις διαφορές με εκείνη την περίοδο
Ενώ για τις περισσότερες χώρες η κρίση ήταν τραπεζική, στην Ιρλανδία για παράδειγμα, στην Ισπανία ως ένα βαθμό, στην Κύπρο, η Πορτογαλία ήταν κάπου στη μέση, στην Ελλάδα ήταν η κρίση που προήλθε από τον δημόσιο τομέα και μεταφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Τώρα βέβαια μιλάμε με το όφελος της στερνής γνώσης και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στην Ελλάδα η κρίση προήλθε από το δημόσιο, από το κράτος, από τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα που οδήγησαν σε μία κρίση χρέους και ως κρίση χρέους μεταφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα.
Δηλαδή, αν μου επιτρέπεται να πω την έκφραση, δεν έφταιγε, δεν ήταν το τραπεζικό σύστημα η αιτία της ελληνικής κρίσης. Ήταν δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο και οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής που είχαν κατά καιρούς ληφθεί που οδήγησαν σε πολύ μεγάλα ελλείματα και άρα σε μία κρίση χρέους που μεταφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Διότι όταν το Δημόσιο μιας χώρας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, έχουν και οι τράπεζες που κρατούν τα ομόλογά του, η κρίση δημιουργεί ύφεση, η ύφεση δημιουργεί κόκκινα δάνεια, έτσι ακριβώς πέρασε η κρίση από το Δημόσιο προς τις ελληνικές τράπεζες. Απ’ ό,τι θυμάμαι, ο ισολογισμός των ελληνικών τραπεζών ποτέ δεν ξεπέρασε μιάμιση φορά το ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες ήταν επτά, και οκτώ, και εννιά φορές το ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι στην Ελλάδα είχαμε τραπεζική φούσκα.
Για το πώς έβλεπε τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Κωστόπουλος το τραπεζικό σύστημα
Με τον Γιάννη Κωστόπουλο είχαμε επαφή μέχρι πέρσι, τρώγαμε αρκετά συχνά. Ήταν ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος. Δεν νομίζω να είχαμε κάποια διαφωνία για το πώς εξελίχθηκε το τραπεζικό σύστημα, δεδομένης της κρίσης. Δεν μπορούσες να κάνεις άλλα πράγματα. Βασικός στόχος ήταν να εξασφαλισθούν οι καταθέσεις μέσα στη διάρκεια της κρίσης και αυτό το πετύχαμε. Από κει και πέρα, όλα τα άλλα ήταν δευτερεύοντα. Πετύχαμε τον βασικό στόχο, να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δηλαδή ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες της προηγούμενης δεκαετίας, δεν κινδυνεύσαμε ποτέ ουσιαστικά με τα μέτρα που είχαμε πάρει. Διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων και αυτό είναι πάρα πολύ βασικό.
Φ. Καραβίας: Υπήρξε πρωτοπόρος
Για την απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος της ιδιωτικής τραπεζικής στην Ελλάδα και άξιος συνεχιστής μιας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης. Άνοιξε νέους δρόμους για τον κλάδο και τον τίμησε με την πολυετή σημαίνουσα παρουσία του. Όσοι υπηρετούμε σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είμαστε κληρονόμοι του και αισθανόμαστε βαριά την απώλειά του».
Μιχάλης Σάλλας: Εφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος
Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος, τονίζει σε δήλωσή του ο Μιχάλης Σάλλας.
«Η απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου σφραγίζει μια ολόκληρη εποχή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Πρόκειται για μια εμβληματική φυσιογνωμία που πρωταγωνίστησε στα οικονομικά δρώμενα της χώρας, αφήνοντας πίσω ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα δράσης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1987, συμπορευτήκαμε στις μεγάλες αλλαγές του τραπεζικού συστήματος. Ήταν πάντα πρωτοπόρος στις δραστηριότητες που εκσυγχρόνισαν το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας. Οραματίστηκε ένα μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα και έθεσε τις βάσεις προκειμένου αυτό να δημιουργηθεί.
Υπήρξε, και δικαίως, εξαιρετικά υπερήφανος για το δημιούργημά του. Η Ελλάδα οφείλει πολλά σε αυτόν τον ευπατρίδη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».