Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τι ζητούν και τι παίρνουν από την κυβέρνηση

Τα πέντε αιτήματα που έθεσαν στην κυβέρνηση και οι απαντήσεις που έλαβαν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Υπόσχεση για φορολογικά κίνητρα στις καλύψεις ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών μετά την πανδημία.

Ασφαλιστικές: Τι ζητούν και τι παίρνουν από την κυβέρνηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση που ακολούθησε τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, καθώς ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου διατύπωσε μια σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να απαντά σε ορισμένα από αυτά και να μην σχολιάζει τα υπόλοιπα.

Φυσικές καταστροφές: Θέση της ΕΑΕΕ είναι η σύμπραξη δημόσιου τομέα και ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να καλυφθεί έναντι φυσικών καταστροφών το σύνολο των πρώτων κατοικιών των Ελλήνων. Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, ο κ. Σαρρηγεωργίου υπενθύμισε την περυσινή υπόσχεση της κυβέρνησης να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα στην ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, με τον υπουργό Εργασίας  Κωστή Χατζηδάκη: α) Να αποδίδει την καθυστέρηση στην έλευση της πανδημίας και β) Να δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, αμέσως μετά την πανδημία.

Ασφαλιστικές εταιρείες Vs Β’ Πυλώνας: Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε στη φορολογική διάκριση σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς το πλαίσιο που ισχύει για τον δεύτερο πυλώνα είναι πολύ περισσότερο ελκυστικό σε σύγκριση με αυτό των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων του τρίτου πυλώνα. Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα με θετική προδιάθεση, καθώς δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τη μία, ή την άλλη πλευρά.

Συντάξεις: Ο κ. Σαρρηγεωργίου επικρότησε την πρόθεση της κυβέρνησης για σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, ζητώντας παράλληλα φορολογικά κίνητρα στα συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου: α) Να αυξηθούν οι μελλοντικές συντάξεις και β) Να εξοικονομήσει κεφάλαια το δημόσιο, τα οποία να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις. Ο κ. Χατζηδάκης δεν αναφέρθηκε στο θέμα. Κατά το παρελθόν, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί ότι η σχετική προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας αναβλήθηκε λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, ωστόσο είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης κινήτρων έως το τέλος της παρούσας κυβερνητικής θητείας.

Κλάδος υγείας: Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ επικρότησε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να διευθετηθεί ο τρόπος αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια υγείας, επισημαίνοντας ότι αναμένεται τώρα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει το θέμα των σχετικών δεικτών. Ο κ. Σαρρηγεωργίου έθεσε το θέμα των φορολογικών απαλλαγών στα συμβόλαια υγείας, προκειμένου να μπορέσει να ασφαλιστεί ο Έλληνας, ο οποίος πληρώνει από την τσέπη του τα 5,8 από τα 15 δισ. ευρώ των σχετικών ετήσιων δαπανών (το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης). Ο κ. Χατζηδάκης δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Επενδύσεις: Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 17,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 7 είναι τοποθετημένα στην Ελλάδα. Πρόταση της ΕΑΕΕ είναι να υπάρξει διάλογος με την Πολιτεία προκειμένου μέρος των 10 δισ. ευρώ που λιμνάζουν σήμερα στο εξωτερικό να επαναπατριστεί επενδυόμενο σε αναπτυξιακά ομόλογα, ή ομόλογα υποδομών, ενισχύοντας έτσι την οικονομία της χώρας. Το θέμα αυτό όμως, σχετίζεται και με αλλαγές του ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου Solvency II.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v