Αποδυναμωμένο διοικητικά σε ακατάλληλο timing βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς η παραίτηση του Martin Czurda από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) έχει άμεση ισχύ, ενώ την ίδια στιγμή σε παραίτηση τελεί και η Μαρίκα Φραγκάκη, έτερο μέλος της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής.
Χρέη διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται να αναλάβει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η χρονοβόρος διαδικασία προκήρυξης ενδιαφέροντος, αξιολόγησης και ανάδειξης νέου διευθύνοντος συμβούλου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει η κα Φραγκάκη να ανακαλέσει την παραίτησή της, ώστε να μπορεί να συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή.
Η διοικητική αναταραχή έρχεται σε μια περίοδο που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, ως μεγαλομέτοχος των Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα τροποποίησης ή ολικής αλλαγής του νόμου που διέπει τη λειτουργία του.
Παρότι οι θεσμοί φέρονται να έχουν δώσει την επί της αρχής συγκατάθεσή τους για την τροποποίηση του νόμου, ώστε να μπορεί το ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών στις οποίες συμμετέχει, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που δεν έχουν διευκρινισθεί και τα οποία ενδέχεται να δυσκολέψουν το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς στους χρόνους που εισηγούνται οι σύμβουλοι.
Το πιο «καυτό» από αυτά είναι το εύρος της νομικής κάλυψης που πρέπει να δοθεί στα μέλη του ΤΧΣ. Νομική κάλυψη απαραίτητη καθώς τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις στο άμεσο μέλλον, αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως προανήγγειλε ο παραιτηθείς CEO του ΤΧΣ, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα διενεργηθεί είτε με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης είτε με διάθεση από το ΤΧΣ δικαιωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να βρεθούν στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης και ως εκ τούτου η νομική κάλυψη που θα δοθεί στα μέλη του ΤΧΣ πρέπει να είναι, σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου, πλήρης, ώστε να μην προκύψουν καθυστερήσεις και θέματα.
Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου, που παράσχει νομική κάλυψη στα τραπεζικά στελέχη, ώστε να προχωρήσει στη θέσπιση αντίστοιχης διάταξης για τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ.
Επιπρόσθετα, το ΤΧΣ θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να προσδιορίσει τη στάση του έναντι της δεσμευτικής προσφοράς που έχει καταθέσει για την αγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής η CVC Capital Partners. Ήδη το Ταμείο έχει ζητήσει έκθεση από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, αναφορικά με το δίκαιο και εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος από τη CVC.
Πρακτικά το ΤΧΣ αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος της αποδοχής ή απόρριψης της προσφοράς καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για την αποδοχή της από αρκετά μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, οι οποίες θα ξεπεραστούν, αν το ΤΧΣ, ως μεγαλομέτοχος και ταυτόχρονα βραχίονας συστημικής ευστάθειας, κρίνει ότι δεδομένων των συνθηκών, η προσφορά της CVC πρέπει να γίνει αποδεκτή.
Στελέχη, πάντως, της αγοράς θεωρούν ότι δύσκολα το ΤΧΣ θα αναλάβει ένα τέτοιο βάρος, όντας διοικητικά αποδυναμωμένο, χωρίς επαρκή νομική κάλυψη και με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής να μη γνωρίζουν αν θα βρίσκονται στις θέσεις τους την επαύριον της αλλαγής του νόμου.
Η αλλαγή CEO εν μέσω αλλαγής του νόμου
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤέλος, η αγορά αναμένει από το ΤΧΣ και την κυβέρνηση να διευκρινίσουν πώς θα τρέξει η διαδικασία ανάδειξης νέου CEO για το Ταμείο, εν μέσω τροποποίησης του νόμου που διέπει τη λειτουργία του.
Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία με προκήρυξη ενδιαφέροντος, συλλογή αιτήσεων και αξιολόγησή τους ώστε να κατατεθεί από την Επιτροπή Επιλογής short list στον υπουργό Οικονομικών, από την οποία θα επιλεγεί ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος, ή θα περιμένουν την αλλαγή του νόμου;