Eurogroup: Η έλλειψη εμβολίων «δείχνει» χαλάρωση και το 2022

Πώς ο λάθος χειρισμός της Κομισιόν στην παράδοση εμβολίων μπορεί να φέρει «ανάσα» στη χώρα μας και το 2022. Τι θέλουν οι σκληροπυρηνικές χώρες για τις δαπάνες και γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Η έκκληση Λαγκάρντ και η «είσοδος» του Μάριο Ντράγκι.

Eurogroup: Η έλλειψη εμβολίων «δείχνει» χαλάρωση και το 2022

Η ανικανότητα της Κομισιόν να πετύχει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων στις χώρες-μέλη της ΕΕ χαλάει τα σχέδια των σκληροπυρηνικών χωρών να βάλουν έναν «κόφτη» για τις δαπάνες του 2022. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος από το Eurogroup ανέφερε στο Euro2day.gr ότι όλα τα σχέδια και σενάρια για το πώς θα λειτουργήσει δημοσιονομικά η ευρωζώνη το 2022 «φεύγουν από το παράθυρο».

«Οι υπολογισμοί επί τα χείρω (σ.σ. για την οικονομία στην ευρωζώνη) έγιναν με γνώμονα τον εμβολιασμό του πληθυσμού βάσει του χρονοδιαγράμματος που μας είχε δώσει η Κομισιόν τον Δεκέμβριο. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, βλέπουμε τώρα μια στροφή στις δεσμεύσεις. Από Ιούνιο πάμε Σεπτέμβριο και αυτό με ερωτηματικό».

«Με γνώμονα ότι αρκετές χώρες ενδέχεται να πληγούν σοβαρά και φέτος στον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας (Ελλάδας), αποφάσεις δεν μπορούμε να λάβουμε. Ούτε τώρα, ούτε τον Μάιο, ίσως ούτε και τον Ιούλιο».

Έτερος υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, που μίλησε στο Euro2day.gr, ανέφερε ότι το Mea Culpa που είπε η πρόεδρος της Κομισιόν κα Φον ντερ Λάιεν για τις καθυστερήσεις και τις λανθασμένες διαπραγματεύσεις επί των συμβολαίων για τα εμβόλια «δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματικότητα».

«Κάναμε λάθη. Ναι. Δεσμευόμαστε ότι θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να είμαστε στα χρονοδιαγράμματα του εμβολιασμού, όμως σίγουρα δεν θα είναι τα αρχικά» δήλωσε.

Αυτό σημαίνει ότι:

  1. Καθώς όλα τα μεγάλα ινστιτούτα και οι θεσμοί, από την ΕΚΤ, την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ, συνδέουν την ανάκαμψη των οικονομιών με την πορεία των εμβολιασμών, δεν μπορούν να παρθούν από τώρα αποφάσεις για το τί θα γίνει το 2022.
  2. Οι ιδέες των Γερμανών περί κόφτη στις δαπάνες το 2022 και η πρόταση να μπουν οι χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη σε ιδιότυπη εποπτεία για το πώς και πού ξοδεύουν, δεν μπορεί να αποφασιστεί τώρα (οι Γερμανοί το λένε «στοχευμένες δαπάνες»). Αρχικά, οι διαρροές έλεγαν ότι οι γερμανικές προτάσεις θα έμπαιναν στο τραπέζι από τον Δεκέμβριο. Όμως τότε κανείς δεν ήξερε πώς θα εξελισσόταν ο εμβολιασμός.
  3. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει να προειδοποιεί δημοσίως ότι η ευρωτράπεζα βλέπει σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για την οικονομία, δίνοντας το ανάλογο σήμα στις αγορές για περισσότερη ρευστότητα προς τις τράπεζες, ώστε να κινηθεί καλύτερα ο μηχανισμός της παροχής δανείων στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, ενώ ήδη το ποσό που έχει χορηγήσει πλησιάζει το 1,8 τρισ. ευρώ. Η κα Λαγκάρντ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έστειλε μήνυμα και στο Eurogroup. Ξεκαθάρισε ότι «η νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, οι μεταλλάξεις στον ιό και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού αποτελούν σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης», τόνισε και πρόσθεσε: «Παραμένει ζωτικής σημασίας η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να συνεχίσουν να λειτουργούν χέρι χέρι» για την ενίσχυση της ανάκαμψης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και συνδέονται με την εκστρατεία του εμβολιασμού στις χώρες του ευρώ.
  4. Αρκετοί παράγοντες της Ευρωζώνης, με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day.gr, συμπλέουν με την άποψη της κας Λαγκάρντ ότι «μόνο όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού και υποχωρήσει η αβεβαιότητα, θα μπορέσει η ανάκαμψη να υποστηριχθεί από ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και ανάκαμψη της ζήτησης».
  5. Ακόμα και ο Ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup έχει δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Die Welt πως δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι οι κανόνες του Μάαστριχτ -που έχουν ανασταλεί- θα τεθούν ξανά σε ισχύ πριν από το 2023. «Ελπίζω να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού πριν από το 2023 και είναι πολύ πιθανό να επανενεργοποιήσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες όταν έρθει η ώρα», δήλωσε ο Ντόνοχιου. «Δεν θέλω να δεσμευτώ για τη χρονική στιγμή. Η χρονική στιγμή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μη δημιουργήσουμε νέους οικονομικούς κινδύνους. Το πότε ακριβώς θα έρθει η ώρα εξαρτάται επίσης και από το πότε θα είναι διαθέσιμος ένας αποτελεσματικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού σε επαρκείς δόσεις», δήλωσε ο Ιρλανδός πολιτικός.
  6. Ο Π. Ντόνοχιου ήταν όμως ξεκάθαρος ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για χαλάρωση του κριτηρίου του χρέους είναι «εκτός» ατζέντας. «Οι κανόνες του Μάαστριχτ θα τεθούν πλήρως σε ισχύ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς στο Eurogroup θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε υγιή δημόσια οικονομικά και ότι όλα τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές. Το ευρώ δεν πρέπει να γίνει ένα "μαλακό νόμισμα"», τόνισε.

Γιατί η Γερμανία στοχεύει και πάλι την Ελλάδα

Και ενώ η πορεία της ευρω-οικονομίας είναι ακόμα αβέβαιη, οι Γερμανοί, μαζί με τις υπόλοιπες σκληροπυρηνικές χώρες, «πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν». Οι διαρροές είναι ξεκάθαρες: Πρέπει να επανέλθει ο λεγόμενος «κόφτης», ο οποίος θα αποφασίζει (δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα γίνει από το Eurogroup ή την Κομισιόν) το πώς, το πόσα και το πού θα πρέπει να διοχετεύονται για βραχυπρόθεσμες δαπάνες που αφορούν την αναστήλωση των οικονομιών.

Σε έγγραφο που είδε το Euro2day.gr αναφέρεται ότι «οι δαπάνες πρέπει να είναι στοχευμένες» και θα πρέπει να διοχετεύονται σε «παραγωγικούς και επενδυτικούς τομείς της οικονομίας», που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη.

Το θέμα είναι ποιοι αποφασίζουν τι είναι τι; Για παράδειγμα: Το 2022, η Ελλάδα αποφασίζει ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό σε εξοπλιστικά προγράμματα. Θα μπορεί για παράδειγμα η Γερμανία μέσω του Eurogroup να μπλοκάρει στη χώρα δαπάνες για άλλες προτεραιότητες και να την πιέσει έτσι εμμέσως στα στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας; (με τη δικαιολογία ότι έχει ξεφύγει το έλλειμμα και το χρέος κ.λπ.).

Η είσοδος του Μάριο Ντράγκι αλλάζει τις ισορροπίες

Με τον πρόεδρο της Ιταλίας κ. Ματαρέλα να κάνει την κίνηση ματ την κατάλληλη στιγμή και να δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι, οι προσδοκίες αλλά και οι πιέσεις στην Ιταλία άλλαξαν εν μια νυκτί.

Ο Σούπερ Μάριο, ο μοναδικός αξιωματούχος της ΕΕ (εκτός των Λαγκάρντ - Μέρκελ) που μπορεί ακόμα και τώρα να «κουνήσει» τις αγορές με μια δήλωσή του, δεν πρόκειται να αφήσει την Ιταλία να καταρρεύσει όσο αυτός είναι στην εξουσία.

Όχι μόνο αυτό, αλλά γνωρίζοντας με κάθε λεπτομέρεια πώς κινούνται όλα στην Ευρώπη, ως πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, αναμένεται να είναι και ο σκληρότερος διαπραγματευτής. Δύσκολα ο Γερμανός, ο Ολλανδός ή ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ή ηγέτης θα κουνήσει το δάκτυλο ή θα υψώσει φωνή στον Μάριο Ντράγκι, όπως γινόταν μέχρι τώρα στους προκατόχους του.

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί, εάν σπεύσει να συνάψει συμμαχία στο οικονομικό επίπεδο με τη νέα ιταλική κυβέρνηση -και όχι μόνο. Οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν πώς θα κινηθεί ο κ. Ντράγκι και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και βεβαίως σε αυτόν εναπόκειται να αποφασίσει εάν θα βάλει κάτω από τη φτερούγα του την Ελλάδα.

Τουλάχιστον στο Eurogroup...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v