Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακλόγλου: Δεν αλλάζει η νομοθεσία για τα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης

Προτεραιότητα η έκδοση συντάξεων για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν το 2018. Για 360.000 εκκρεμότητες -συντάξεις και εφάπαξ- κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ.

Τσακλόγλου: Δεν αλλάζει η νομοθεσία για τα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης

Στα μέτρα που λαμβάνονται για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στη Βουλή. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διάταξη για την «έναντι» σύνταξη. Για να προσθέσει πως «έρχεται να ενισχύσει εισοδηματικά όσους ασφαλισμένους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και το αίτημά τους εκκρεμεί και ταυτόχρονα δεν λαμβάνουν την ήδη θεσμοθετημένη προσωρινή σύνταξη».

Υπενθυμίζεται εδώ πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε την καταβολή «έναντι» σύνταξης, που θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ για όσους έχουν 20 έτη ασφάλιση (και το κατά περίπτωση όριο). Παράλληλα πρόκειται να δοθούν και αναδρομικά για όσο διάστημα είναι στην αναμονή οι υποψήφιοι συνταξιούχοι.

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως προτεραιότητα είναι η έκδοση των συντάξεων για όσα αιτήματα έχουν υποβληθεί πριν από το 2018 (με βάση τους υπολογισμούς, είναι περίπου 15.000). Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί, σημειώνοντας πως οι εκκρεμότητες στα ταμεία φτάνουν τις 360.000 (κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ).

Μιλώντας στη Βουλή ο Π. Τσακλόγλου σημείωσε πως δεν αλλάζει η νομοθεσία για τα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης και αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων που έκανε η κυβέρνηση. Ειδικότερα σημείωσε τα εξής:

«Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η αύξηση των ποσοστών της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους μη μισθωτούς, η προσθήκη των συνταξιούχων του ΟΓΑ στους δικαιούχους της προσωρινής σύνταξης και η προσθήκη στους δικαιούχους όσων εργάζονται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%».

Παράλληλα ανέφερε πως το 2020 ο ρυθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν ήταν 31% υψηλότερος σε σχέση με το 2019 παρά την πανδημία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v