Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021

Πώς αξιολογούν την περυσινή πορεία και πώς βλέπουν το μέλλον του κλάδου γνωστοί παράγοντες της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Βασικές προτεραιότητες η εκπαίδευση και η ψηφιοποίηση των εργασιών. Απαραίτητη η διαδικασία των ΣΔΙΤ.

Ασφάλειες: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021

Το 2020 εξελίχθηκε σε μια χρονιά όπου η ασφαλιστική βιομηχανία τα πήγε καλύτερα από πολλούς άλλους κλάδους στην ελληνική οικονομία. Για φέτος, δεν αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάκαμψης, ενώ για μια μεγάλη αύξηση της παραγωγής απαιτούνται συνεργασίες της ιδιωτικής ασφάλισης με το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, ενώ η ψηφιοποίηση των εργασιών θεωρείται επείγουσα προτεραιότητα, ο ρόλος του επαγγελματία ασφαλιστή θα εξακολουθήσει να παραμένει πολύ σημαντικός ή ακόμη και μεγαλύτερος στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Αυτή είναι η γενικότερη εικόνα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως προκύπτει και από τους σύντομους χαιρετισμούς γνωστών παραγόντων της αγοράς στο πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο της Mega Brokers.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε πως «μπροστά μας βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία. Οι ασφάλειες έχουν ξεχωρίσει ως αγαθό απαραίτητο για την οικογένεια και την επιχείρηση, με τους Έλληνες να είναι επικίνδυνα ανασφάλιστοι. Το 2020, η παραγωγή υποχώρησε με ρυθμό χαμηλότερο του ΑΕΠ. Η σημασία του επαγγελματία ασφαλιστή στο νέο περιβάλλον της ψηφιοποίησης αυξάνεται και δεν μειώνεται όπως ορισμένοι φοβούνται».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Groupama Χρήστος Κάτσιος σημείωσε ότι τo έτος 2020 εξελίχτηκε για τον ασφαλιστικό κλάδο πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αρχικά περιμέναμε, καθώς υποχώρησε λιγότερο σε σύγκριση με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το πρωτόγνωρο της πανδημίας, κατάφεραν να δώσουν λύσεις σε όλους τους πελάτες τους. Σε κάθε περίπτωση, το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά και το 2021 δεν αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αντιμησάρη, διευθύνοντα σύμβουλο της Ergo Hellas, η πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη σε μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης του κλάδου και είναι ανάγκη να προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ μεταξύ του κλάδου και του δημόσιου τομέα, πράγμα που θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το σύνολο των παραγόντων της αγοράς εστίασε επίσης την προσοχή του στον καίριο ρόλο της εκπαίδευσής της, αλλά και στην αναγκαιότητα τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και των διαμεσολαβούντων για ταχεία προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και στην ψηφιοποίηση των εργασιών.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Mega Brokers (και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών) Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ότι «εφεξής, οι πολύπλοκες μορφές ασφάλισης από εξαίρεση μετατρέπονται σε κανόνα, οπότε και αποτελεί υποχρέωση και των ατόμων αλλά και των θεσμικών φορέων ή των συλλογικών οργάνων να επικοινωνήσουν την ανάγκη για περισσότερη επιμόρφωση και για την καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων, να στηρίξουν τη μετάβαση της αγοράς, των κλάδων, των επαγγελματιών».

Και συνοψίζοντας, απέστειλε μήνυμα για την αγορά σημειώνοντας ότι: «Ανοίγονται νέοι δρόμοι για να πορευτούμε. Και είναι όλοι μονόδρομοι για τη χρήση της τεχνολογίας. Δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή. Αυτή είναι η ανάπτυξη, η πρόοδος. Και όποιος δεν ακολουθήσει, είναι δεδομένο ότι τελικά θα βρεθεί εκτός αγοράς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v