Ένα δύσκολο και υπερφιλόδοξο εγχείρημα με στόχο την έκδοση της συντριπτικής πλειονότητας των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν ξεπεράσει τις 300.000, επιδιώκει εντός του 2021 η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.
Έτσι, φέτος, στα κλιμάκια που εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργούνται στο Ταμείο τίθεται ως στόχος η έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων ή πράξεων από έναν υπάλληλο, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης. Το κίνητρο είναι ένα επιπλέον «μπόνους», που μπορεί να φθάσει και τα 480 ευρώ τον μήνα.
Πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε το 2017, όταν η τρόικα έθετε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκκαθαριστεί η πλειοψηφία του όγκου των εκκρεμοτήτων, όμως τρία και πλέον χρόνια μετά, η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Το θέμα αποτελεί όχι μόνο ένα από τα πλέον έντονα και μόνιμα κοινωνικά προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά και μέγιστο πολιτικό πρόβλημα. Το οποίο καλούνται πλέον να διαχειριστούν ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις».
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη δημιουργία των νέων κλιμακίων, που δημιουργούνται κάθε χρόνο, έχει ψηφιστεί νόμος που ορίζει την έστω και προσωρινή στελέχωση του Φορέα με νέους υπαλλήλους, είτε μέσω αποσπάσεων είτε μέσω επιστράτευσης έμπειρων συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, με σκοπό να αυξηθούν οι ρυθμοί απόδοσης των απονομών συντάξεων και να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των εκκρεμοτήτων.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε στον κ. Χατζηδάκη ένα επίσης φιλόδοξο σχέδιο εκκαθάρισης των παλαιών συντάξεων, το οποίο προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από το 2013 μέχρι το 2017. Ένα μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2021, θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί οι συντάξεις με ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης το 2018 και τον Απρίλιο, οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην ΟΓΑ που είχαν ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τον Απρίλιο του 2020 (από τον Απρίλιο του 2020 και μετά οι συντάξεις του ΟΓΑ εκδίδονται ψηφιακά, μέσω του συστήματος «Άτλας»).
Έως το τέλος Μαΐου, το σχέδιο προβλέπει εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων που είχαν ημερομηνία αίτησης έως τις 31/12/2019 και τον Ιούλιο -εφόσον οι μηνιαίοι στόχοι επιτυγχάνονται- θα πρέπει να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020. Παράλληλα, δε, θα λειτουργεί και η ψηφιακή έκδοση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέσω του συστήματος «Άτλας».
Βάσει αυτού του προγραμματισμού, από τον τρέχοντα μήνα μπαίνουν πιλοτικά οι αιτήσεις συντάξεων για αναπηρία και οι συντάξεις των υγειονομικών, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης ένταξή τους τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν οι συντάξεις του Δημοσίου και οι μηχανικοί και τέλος του 2021, οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Για την επίτευξη του υπερβολικά δύσκολου αυτού εγχειρήματος, η διοίκηση του Φορέα ενεργοποιεί και φέτος την «ομάδα κρούσης», ήτοι τα ειδικά κλιμάκια που θα εργάζονται εκτός ωραρίου, ώστε να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους.
Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του Φορέα, έως και μεθαύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι που έχουν γνώση αποκλειστικά στα αντικείμενα απονομής παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ, εξω-ιδρυματικού επιδόματος, λοιπών παροχών, ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης, ελέγχου καταβολής εισφορών, αναγνώρισης και διαπίστωσης χρόνων ασφάλισης εκκαθάρισης συντάξεων, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση intranet.efkagov.gr/klimakia.
Συνδικαλιστές αλλά και στελέχη του e-ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η συμμετοχή δεν θα είναι μεγάλη, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσει τα 1.000 άτομα. Τα οποία θα εργάζονται εκτός ωραρίου, για να εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκκρεμούν, πέραν αυτών που θα διεκπεραιώνουν στο κανονικό ωράριο εργασίας τους και την υπερωριακή τους απασχόληση. Θα υπάρχουν μάλιστα και στόχοι, προκειμένου στην πλήρη επίτευξή τους, όχι μόνο από τους ίδιους αλλά και από το κλιμάκιο συνολικά, να λάβουν επιπλέον ποσό της τάξης των 480 ευρώ τον μήνα. Όπως ορίζονται και βαθμοί δυσκολίας (συντελεστές στάθμισης), με τις διεθνείς συντάξεις και διαδοχική ασφάλιση να έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό, της τάξης του 2,5 και τη συμπλήρωση στοιχείων που λείπουν στο σύστημα «Άτλας» το μικρότερο, 0,4.
Oι στόχοι έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων για κάθε μήνα ποικίλλουν ανά κλιμάκιο και ανά Ταμείο. Για παράδειγμα για την έκδοση συντάξεων από το ΙΚΑ (κύριων και επικουρικών) ο στόχος είναι μεταξύ 50 και 110 αποφάσεις, για τον ΟΑΕΕ από 25 έως 50, ενώ για αιτήσεις Δημοσίου (κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ) από 55 έως 90 αποφάσεις.