Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για συνταξιοδότηση χιλιάδων αγροτών

Τροπολογία – ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς νομιμοποιείται ο χρόνος ασφάλισης έως τις 31/12/2016. Ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις που βρίσκονται στη λίστα των ληξιπρόθεσμων.

Ανοίγει ο δρόμος για συνταξιοδότηση χιλιάδων αγροτών

Δικαίωμα συνταξιοδότησης αποκτούν 35.000 αγρότες που μέχρι σήμερα, ενώ έχουν καταβάλλει επί σειρά ετών εισφορές δεν δικαιούνταν σύνταξη, δίνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε χθες.

Με τη διάταξη νομιμοποιείται υπό προϋποθέσεις ο μέχρι 31/12/2016 διανυθείς χρόνος ασφάλισης των ασφαλισμένων στους κλάδους πρόσθετης και κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ. Έτσι, αναμένεται να ξεμπλοκάρουν από τη μακρά λίστα των αιτήσεων συνταξιοδότησης, μια σειρά από αιτήσεις αγροτών, που συγκαταλέγονται στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του ΟΓΑ, κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης αγροτών, γίνεται αναδρομικός έλεγχος του χρόνου ασφάλισης. Ένας σημαντικός αριθμός αγροτών, διαπιστώνεται ότι είτε δεν πληρούσε εξ αρχής τις νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισης στον ΟΓΑ, είτε έπαυσε κάποια στιγμή να τις πληροί, και δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την διακοπή της. Η διαπίστωση γίνεται μετά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ΟΓΑ προέβαινε σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των εισφορών, άτοκα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας αριθμός ασφαλισμένων να μην δικαιούνται σύνταξης, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει επί σειρά ετών εισφορές και είχαν προσδοκία σύνταξης.

Με την προβλεπόμενη διάταξη αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και νομιμοποιείται ο μέχρι 31/12/2016 διανυθείς χρόνος ασφάλισης στους κλάδους πρόσθετης και κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ, εφόσον, με την υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης εξοφλήσουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Ομοίως, νομιμοποιείται ο χρόνος ασφάλισης σε περίπτωση που έχει γίνει μέχρι την ισχύ του νόμου ρύθμιση οφειλών, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης του υπολειπόμενου ποσού της οφειλές του ασφαλισμένου, μέχρι την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χάσει τη ρύθμιση πριν καταβάλλει όλες τις δόσεις, νομιμοποιείται μόνο ο εξοφλημένος βάσει των καταβληθεισών δόσεων, χρόνος ασφάλισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης είναι η μη υποχρεωτική υπαγωγή των ασφαλισμένων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης. Επίσης, σε περίπτωση ασφάλισης, να μην δικαιούνται σύνταξης από την ασφάλισή τους αυτή, όπως επίσης να μην συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών κατά τον χρόνο ασφάλισής τους θα πρέπει να διέμεναν νόμιμα στη χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος να λάβουν κανονικά τις συντάξεις τους όσοι αγρότες έχουν αίτηση συνταξιοδότησης η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα κατά τη δημοσίευση του νόμου. Υπάρχει όμως πρόβλημα με τις περιπτώσεις που το συνταξιοδοτικό αίτημα έχει απορριφθεί παλιότερα, καθώς αυτοί μένουν εκτός ρύθμισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v