Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσλήψεις συνταξιούχων και μετατάξεις για την έκδοση των συντάξεων

Νομοσχέδιο με μέτρα για να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις. Τι ισχύει για μετατάξεις, υπερωρίες και ειδικές αποζημιώσεις μετακλητών και συνταξιούχων υπαλλήλων που θα δεχθούν να στελεχώσουν τον ΕΦΚΑ.

Προσλήψεις συνταξιούχων και μετατάξεις για την έκδοση των συντάξεων

Την πρόσληψη συνταξιούχων με συμβάσεις έργου διάρκειας 8 μηνών, την καταβολή επιπλέον μπόνους στους υπαλλήλους αλλά και την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Δευτέρα ή Τρίτη.

Αναλυτικά και με στόχο την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, προβλέπεται η απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης, με γνώση στα συνταξιοδοτικά θέματα. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε 6 μήνες. Σε περίπτωση που δεν γίνει απόσπαση, θα μπορούν να εργάζονται στον ΕΦΚΑ με στόχο την έκδοση συντάξεων, με τη μορφή παροχής υπερωριακής απασχόλησης. Η αποζημίωση που θα λάβουν για την επιτάχυνση του έργου εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έχει πλαφόν τις 7.200 ευρώ το έτος.

Παράλληλα, φαίνεται πως επιστρέφουν στο ταμείο οι υπάλληλοι που με δικαστικές αποφάσεις έχουν αποχωρήσει από το Ταμείο, καθώς δίνεται με άλλη διάταξη, η δυνατότητα παραίτησης του Φορέα από ένδικα μέσα.

Με απόφαση Διοικητή, θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του ταμείου που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους στο Ταμείο, με στόχο τη στελέχωση των σχετικών κλιμακίων. Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν -κατά την περίοδο της σύμβασης- από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.

Με άλλο άρθρο, δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησής τους και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων, να παραμείνουν στις υπηρεσίες προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας, καθώς και των εκτελούντων χρέη αναπληρωτών τους, υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Η παράταση ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις ανεξάρτητες επιχειρησιακές διοικητικές μονάδες του Ταμείου να συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας συγκεκριμένου τύπου ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στον ΕΦΚΑ είναι τεράστιες.

Με άλλες διατάξεις, παρατείνεται και για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ η προθεσμία καταβολής της δόσης Νοεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναβιώσει η παλαιά ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη διάταξη υπάρχει ήδη για τις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία.

Επίσης, πάει για άλλους 4 μήνες πίσω η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, παρατείνεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία έως 28 Φεβρουαρίου από 31 Δεκεμβρίου 2020 που ισχύει σήμερα.

Επίσης, παρατείνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου η ασφαλιστική ικανότητα έμμεσων μελών, την οποία διαθέτουν μέχρι 31/12/2021, καθώς και η ασφαλιστική ικανότητα αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ, που τυχόν βαρύνονται με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών τους για τα έτη 2017-12019.

Επεκτείνεται και σε άλλα εποχικά επαγγέλματα το δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας με 50 ένσημα αντί 100 που ισχύει, θεσπίζεται ποινή φυλάκισης για τις περιπτώσεις που ο εργοδότης αξιώνει και λαμβάνει από τον εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα προκήρυξης και διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Τέλος, επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v